Mental prestationsförmåga och minnesförbättrande mat

Näringsämnen från naturliga källor är det bästa valet för att förbättra ditt minne och ge dig mer energi. Börja lägga till dem i din diet idag för att märka skillnaden.
Mental prestationsförmåga och minnesförbättrande mat

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha ett bra minne och stark mental prestationsförmåga är viktigt för att lättare genomföra vardagssysslor.

De flesta tror att det ligger bortom deras kontroll att hålla sitt sinne i bra skick, när det i själva verket är en färdighet man kan utöva och förbättra genom att anamma hälsosamma vanor, såsom att äta minnesförbättrande mat.

Precis som med andra delar av kroppen behöver din hjärna bra näringsämnen för att fungera på optimal nivå och hålla sig stark trots ålder. Åldersprocessen må ha negativ åverkan, men vissa livsmedel kan stärka och förbättra din hjärna så att du kan undvika åldersrelaterade problem.

I dagens artikel vill vi dela med oss av de åtta bästa livsmedlen för att förbättra minne, koncentration och mental prestationsförmåga.

1. Fullkorn är viktigt för att förbättra mental prestationsförmåga

Fullkorn

Hela din kropp, inklusive din hjärna, behöver energi för att utföra sina många sysslor. Ett av de bästa sätten att främja detta är genom att välja livsmedel som har ett lågt glykemiskt index, vilket betyder att de långsamt släpper ut socker i ditt blodomlopp och håller sinnet aktivt under dagen.

Fullkorn är utmärkta alternativ i denna kategori av minnesförbättrande mat, och innehåller även andra näringsämnen som är viktiga för att bibehålla en frisk hjärna och god mental prestationsförmåga.

Bland de viktigaste fullkornen hittar vi:

 • Quinoa
 • Fullkornspasta
 • Fullkornsbröd
 • Brunt ris

Glöm inte att läsa: Rostade mandlar och rosmarin för bättre minne

2. Essentiella fettsyror för bättre mental prestationsförmåga

Essentiella fettsyror produceras vanligtvis inte naturligt av din kropp, utan måste fås genom dieten. Dessa näringsämnen skyddar din hjärna och håller den i bra skick. De är hälsosamma fetter som även minskar inflammation och förbättrar din hjärthälsa.

De viktigaste essentiella fettsyrorna är omega 3, som hittas i följande livsmedel:

 • Lax
 • Forell
 • Makrill
 • Sardiner
 • Öring
 • Sill
 • Chiafrön
 • Linfrön
 • Sojaprodukter
 • Pumpafrön
 • Nötter

All denna minnesförbättrande mat förbättrar din generella hälsa och förebygger kognitivt degenerativa sjukdomar som Alzheimers och minnesförlust om du äter det i rätt mängder.

3. Tranbär och blåbär

Blåbär

Tranbär och blåbär är på toppen av listan med livsmedel som innehåller antioxidanter, och de är dessutom enkla att inkludera i dieten.

Blåbär är framförallt rekommenderade för hjärnan och minnesfunktionen tack vare de näringsämnen som hjälper till att bekämpa den skada på dina celler som orsakats av fria radikaler – en stor orsak till kognitiva åkommor.

4. Avokado för bättre mental prestationsförmåga

Avokado är ett komplett livsmedel, högt på fibrer, essentiella fettsyror och kalium. Vidare innehåller de inget kolesterol och är rika på antioxidanter som saktar ner effekterna av fria radikaler. Att äta måttliga mängder av denna minnesförbättrande mat varje dag kan ge din hjärna energi på ett hälsosamt sätt, vilket förebygger degenerativa sjukdomar och förbättrar din mentala prestationsförmåga.

Utöver det förbättrar de enkelomättade fetterna i avokado den kardiovaskulära hälsan och minskar risken för att utveckla kroniska sjukdomar.

5. Olivolja

Olivolja

Detta är en av de bästa fetterna du kan välja för hälsosam matlagning utan att riskera att öka dina kolesterolnivåer. Olivolja innehåller essentiella fettsyror som hjälper till att minska uppbyggnad av plack i dina artärer, samtidigt som de även skyddar många av din kropps vitala organ.

Oljan innehåller även antioxidanter, vitaminer, mineraler och kolhydrater som förbättrar din kognitiva förmåga och minskar vissa typer av degeneration.

6. Tomater

Denna grönsak innehåller en kraftfull antioxidant vid namn lykopen, som utöver att vara ansvarig för tomatens ljusröda färg även hjälper till att skydda dina celler mot skadan från fria radikaler, som associeras med allvarliga åkommor såsom demens och framförallt Alzheimers.

7. Broccoli

Det må inte vara allas favoritgrönsak, men det är en av de nyttigaste du kan hitta och kommer med många fördelar för kroppen. Denna minnesförbättrande grönsak innehåller essentiella mineraler och antioxidanter som förebygger cellskada och hjälper tack vare sitt vitamin K hjärnan att hålla sig aktiv tills den genomfört alla sina viktiga sysslor.

Vill du veta mer? Läs: 6 fördelar med att äta broccoli

8. Selleri

Selleri

Selleri innehåller luteolin – en flavonoid som minskar skadan från för tidigt åldrande i hjärnvävnaden. Detta hjälper till att förbättra minnet och förebygger degeneration. När du äter dessa livsmedel har de en positiv effekt på din fysiska och mentala hälsa. Försök att ofta inkludera dem i din diet så att du kan dra nytta av deras många fördelar.

Avslutningsvis ska du inte glömma att dricka gott om vatten eftersom uttorkning är en av de vanligaste faktorerna som bidrar till försämrad mental prestationsförmåga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
 • Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligenciaArtículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
 • Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah1(3), 3–7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.