6 fantastiska fördelar med att äta broccoli

Broccoli är en av de grönsaker som är mest rikt på C-vitamin och är även en viktig källa till kalcium och vitamin K, och rekommenderas för de som är laktosintoleranta.
6 fantastiska fördelar med att äta broccoli

Senaste uppdateringen: 09 oktober, 2018

Broccoli är en del av familjen korsblommiga grönsaker, vars näringsegenskaper uppskattas p.g.a. de fördelar de ger hälsan. Under många år var det många som inte tyckte om att äta broccoli, men nu för tiden har många börjat inkludera den i sin kost för att dra nytta av alla fördelar med att äta broccoli.

100 gram av denna grönsak kan ge dig 150% av ditt dagliga RDI av C-vitamin. Den är även rik på vitamin K och B-vitaminkomplex, järn, zink och andra viktiga näringsämnen.

Broccoli innehåller en hög nivå av antioxidanter och viktiga mineraler, och rekommenderas speciellt för att den sägs kunna motverka utvecklingen av cancer. Sedan några år tillbaka har vetenskapliga studier visat att det är bra att äta broccoli så ofta som möjligt.

Vi kommer här att dela med oss av 6 viktiga fördelar med att äta broccoli. Börja anteckna!

Fördelar med att äta broccoli du inte vill gå miste om

1. Att äta broccoli kan hjälpa dig att motverka cancer

fördelar med att äta broccoli

Broccoli och andra korsblommiga grönsaker har en kemisk komposition som gör det svårt att utröna exakt vilka komponenter som verkar mot cancer. Det har dock visat sig att broccoli kan vara effektiv när det kommer till att minska kolorektal cancer, prostatacancer samt bröstcancer.

Dess fytokemiska agenter och fytonäringsämnen är några av de komponenter som ligger till grund för detta. Om du konsumerar en halv till två koppar (ca 5 dl) broccoli kan du motverka elakartade celler.

Läs denna artikel: Varningstecken på hudcancer

2. Rik på antioxidanter

Oxidativ stress som orsakas av fria radikaler i miljön kan skada cellerna i kroppen och påverka huden samt de inre organen. De antioxidanter som finns i broccoli är effektiva när det kommer till att motverka dessa farliga partiklar för att minska inflammation, tidigt åldrande och risken för kroniska sjukdomar.

Ett klart exempel är C-vitamin, som tillsammans med vissa flavonoider som finns i denna grönsak hjälper syremetabolismen.

3. Förbättrar synen

fördelar med att äta broccoli

Broccoli innehåller en stor mängd riboflavin, som även är känt som vitamin B2, vilket är viktigt för att ögonen ska anpassa sig till ljusförändringar.

Om du har en brist på detta näringsämne kan det leda till inflammation, dålig syn och att dina ögon blir trötta. Detta kan motverkas genom konsumera broccoli.

Å andra sidan är den även rik på två karotenoider som är viktiga när det kommer till dina ögons generella hälsa: lutein och zeaxantin. Båda reducerar risken att utveckla åkommor relaterade till ögonbesvär och problem med ögats lins.

4. Skyddar hjärtat

Fibrer är ett av de näringsämnen som behövs för hjärtats hälsa. Broccoli innehåller stora mängder av detta, och är därför bra för patienter med hjärtproblem.

Broccoli ger dig även sulforafan, en substans som aktiverar ett protein i kroppen som stoppar uppkomsten av plack i blodkärlen. Patienter som löper risk för kardiovaskulära sjukdomar kan konsumera denna grönsak rå för att dra nytta av dess egenskaper.

5. Motverkar och kontrollerar diabetes

fördelar med att äta broccoli

De livsmedel som har en hög nivå av fibrer är perfekta för att minska kalorierna i kroppen och motverka och kontrollera diabetes. En halv kopp (ca 1 dl) broccoli kan ge dig 5 gram fibrer och och ger dig även endast 50 kalorier. Den har även fördelaktiga substanser som motverkar skador på blodkärlen.

6. Förbättrar skelettets hälsa

Broccoli är ett av de bästa livsmedlen om du vill öka ditt intag av kalcium. Denna korsblommiga grönsak innehåller stora mängder kalcium och vitamin K, viktiga näringsämnen för att stärka skelettet och skapa osteocalcin.

Den rekommenderas för kvinnor som går igenom klimakteriet, eftersom en minskad östrogenproduktion kan orsaka en minskad bendensitet.

Inkludera det i din kost!

Då det finns så många fördelar med att äta broccoli är det bra om du inkluderar den i din kost så ofta du kan. Det rekommenderas att du äter den rå för att inte ändra dess näringsuppsättning.  Tillagning kan leda till att den förlorar en del av sitt kalcium och de egenskaper som motverkar cancer.

Detta kanske intresserar dig
2 olika recept med ångkokta grönsaker
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
2 olika recept med ångkokta grönsaker

Om du tycker om att äta både god och nyttig mat borde du prova på dessa recept med ångkokta grönsaker. De är kreativa och lätta att göra!