Mejeriprodukter hjälper inte till att förhindra benskörhet
Vi har associerat mejeriprodukter med att förebygga benskörhet i årtionden. Detta uttalande är emellertid kontroversiellt i dessa dagar, för mycket tyder på att dessa inte kan förhindra benskörhet.
Även om dessa livsmedel är rika på kalcium är andra faktorer som motion eller vitamin D-nivåer viktigare i kampen mot osteoporos. Denna sjukdom kännetecknas av att ha en hög frekvens hos kvinnor som har gått igenom klimakteriet.
Osteoporos är irreversibelt och det är viktigt att jobba förebyggande för att undvika problem. När benmassan börjar demineralisera går det inte att återställa det förlorade kalciumet. Av denna anledning är det viktigt att tidigt se till att hålla detta mineral på topp.
Mejeriprodukter är inte den bästa källan till kalcium
I motsats till vad många tror finns det vissa andra livsmedel som ger oss mer kalcium än mejeriprodukter. Till exempel bladgrönsaker. Du måste dock vara försiktig med dessa typer av produkter, för om de innehåller stora mängder fytater eller fiber kan mineralets biotillgänglighet minskas.
Hur som helst, och enligt en studie publicerad i Nutrition Research Reviews journal, har det ännu inte visat sig finnas någon stark länk mellan högt mjölkintag och minskad benskörhet. Det finns vissa indikationer på att regelbundet mjölkintag kan minska risken för benfrakturer, men denna koppling är inte vetenskapligt sund och obestridlig.
För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Bered kalciumrika drycker för att motverka osteoporos
D-vitamin hjälper till att förhindra benskörhet
När man försöker förhindra benskörhet är det mer effektivt att upprätthålla optimala nivåer av D-vitamin än ett högt intag av mejeriprodukter. Detta är ett näringsämne och hormon som stimulerar absorptionen och fixeringen av kalcium i benmassan, vilket minskar risken för frakturer, enligt en studie publicerad i Osteoporosis International journal.
För att garantera rätt nivåer av detta vitamin är frekvent exponering för solljus viktigt. Genom att göra detta uppmuntrar det intern produktion av D-vitamin, vilket minskar risken för att utveckla sjukdomar på medellång och lång sikt.
D-vitamin kan också tillsättas genom kosten. Det finns dock bara i ett fåtal olika livsmedel. De med acceptabla nivåer av det är fet fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Även vissa av svampfamiljerna kan innehålla detta vitamin.
Motion för att förhindra benskörhet
Förutom kost är fysisk styrketräning ett effektivt sätt att öka muskelmassa och bentäthet. Regelbunden träning minskar signifikant risken för frakturer på medellång och lång sikt och blir en skyddande faktor mot benskörhet.
Av denna anledning är en kombination av kost och motion ett bra sätt att förhindra utvecklingen av detta syndrom hos kvinnor i klimakteriet. Du bör dock vänja dig vid dessa vanor från tidig ålder, och inte vänta tills efter att du har fått diagnosen.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det bra att ta tillskott med vitamin D?
Mejeriprodukter är inte den bästa lösningen för att förhindra benskörhet
Mejeriprodukter bidrar med näringsämnen som är fördelaktiga för kroppen. Många av dem innehåller probiotika, som är ansvariga för att förbättra tarmhälsan. När det gäller osteoporos ger denna livsmedelsgrupp dock ingen stor fördel jämfört med andra alternativ.
D-vitamin kan hjälpa till med förebyggande. Detta näringsämne ökar absorptionen och fixeringen av kalcium i benmassan och minskar risken för benskörhet.
Det finns en utbredd D-vitaminbrist i befolkningen på grund av låga nivåer av exponering för solen. Därför rekommenderar man att vi justerar vår kost och ökar vårt intag av mat med vitamin D. I vissa fall är tillskott även nödvändiga.
Ett av de bästa förslagen är att träna fysisk styrka som en skyddande metod mot benskörhet. Regelbunden träning minskar risken för benfrakturer hos kvinnor som passerat klimakteriestadiet. En kombination av kost och motion är det perfekta receptet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
- Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.