Mat vid magkatarr: tillåtna och förbjudna livsmedel

Vi berättar vilken mat du bör äta vid magkatarr, och vilka livsmedel som bör elimineras från kosten för att förhindra att den förvärras.
Mat vid magkatarr: tillåtna och förbjudna livsmedel
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gastrit, även kallat magkatarr, och magsår är två hälsoproblem som drabbar matsmältningskanalen och som dessutom kan påverka välbefinnandet allvarligt. Även om det ibland är nödvändigt att ta till medicin, är det också möjligt att anpassa kosten för att minska symtomen och leva med tillståndet. Det är viktigt att veta vilka livsmedel som man kan inkludera i kosten i dessa situationer och vilken mat som man helt bör undvika vid magkatarr.

Innan du börjar läsa vill vi notera att många matsmältningsbesvär kommer av dåliga vanor som upprätthålls över tiden. Till exempel kan alkoholkonsumtion och rökning öka risken för gastrit avsevärt. Även fetma kan öka risken.

Mat du bör äta vid magkatarr och magsår

När du drabbas av magkatarr och magsår bör du fokusera på en kost baserad på färska produkter, med ett kontrollerat fettintag. Du bör säkerställa att du får i dig näringsämnen med antiinflammatorisk potential för att säkerställa att vävnaderna återhämtar sig gradvis, vilket i sin tur minskar symtomen.

Det är viktigt att inkludera följande livsmedel:

  • Frukt: Äpplen, päron och bananer är rekommenderade livsmedel. De ger prebiotisk fiber, ett ämne som har visat sig förbättra mikrobiotans hälsa och ha en positiv inverkan på matsmältningen. Att uppnå en god mångfald av mikroorganismer på tarmnivå hjälper till att förhindra utvecklingen av många sjukdomstillstånd.
  • Grönsaker: Zucchini, aubergine, spenat och morötter bör ingå i din kost. Det bästa är att du tillagar dem innan du äter dem, särskilt om du har väldigt ont, eftersom det underlättar matsmältningen.
  • Kött: Kyckling och kalkon är de mest lämpliga, eftersom de innehåller lite fett. Dessa livsmedel påskyndar magtömningen. Fisk och skaldjur är också bra alternativ. Det är viktigt att du får i dig proteiner för att reparera den skadade vävnaden, enligt en studie publicerad i Journal of the American Medical Directors Association.
  • Mejeriprodukter: Alla tål dem inte lika väl, men bäst i dessa fall är den fermenterade typen av mejeriprodukter. De innehåller probiotika som kan hjälpa till att upprätthålla kontroll över inflammationsskapande tillstånd. Tänk på att vara försiktig med feta produkter när du har mycket smärta.
Kvinna dricker ett glas mjölk.
Många personer med magsår säger att ett glas mjölk lugnar deras symtom.

C-vitamin spelar stor roll

Det är viktigt att komma ihåg att C-vitamin är ett viktigt näringsämne i hanteringen av denna typ av matsmältningsproblem. Detta beror på dess förmåga att stimulera kollagensyntesen. Detta är det mest förekommande proteinet i kroppen, som är en del av alla vävnader. Dock har de flesta livsmedel som innehåller detta element en irriterande potential, eller är mycket sura.

På grund av detta kan det vara en bra strategi att lägga till kosttillskott i kosten. Dessa hjälper magsåren att läka och att normalisera situationen internt.

Mat som du bör undvika vid magkatarr och magsår

Du bör undvika vissa livsmedel och drycker helt för att minska symtomen på gastrit och magsår. Näst intill alla som vi listar rekommenderas inte inom ramen för några som helst näringsriktlinjer, eftersom de inte ger några kvalitativa näringsämnen.

  • Alkohol: Detta ämne är giftigt, oavsett vid vilken dos man konsumerar det. Det är inflammatoriskt och ökar förekomsten av många kroniska och komplexa patologier. Detta är bevisat av forskning publicerad i tidskriften Drug Metabolism Reviews.
  • Kryddig mat: Även om starka kryddor är fördelaktiga för hälsan på grund av deras förmåga att aktivera ämnesomsättningen, har de en irriterande potential. Om det finns skador på fodret i mag- och tarmkanalen, bör man undvika kryddor för att kontrollera symtomen.
  • Såser: Dessa är vanligtvis mycket feta, vilket fördröjer magtömningen. De kan också innehålla konstgjorda tillsatser; element som kan skada tarmmikrobiotans mångfald och täthet.
  • Ultrabearbetade livsmedel: Man bör utesluta alla livsmedel med hög halt av transfett. Dessa element ökar inre inflammation och oxidation, vilket leder till DNA-skador.
Hackad chilipeppar.
Starka kryddor kan irritera magslemhinnan. Detta kan öka syraproduktionen och intensifiera symtomen.

Du kanske också är intresserad av: Behandla kronisk gastrit med hemmagjorda huskurer

Förbättra din kost för att kontrollera gastrit och magsår

Det finns ett stort antal livsmedel som kan göra det lättare att hantera gastrit och magsår. Andra gör däremot att symtomen blir mer intensiva och skadorna förvärrade. Av denna anledning är det viktigt att optimera kosten och äta mer av den mat som rekommenderas vid magkatarr.

När man optimerar kosten är det troligare att man kan undvika behovet av att inkludera läkemedel i rutinerna, vilket på medellång sikt gynnar funktionen av kroppens organ. Kom slutligen ihåg att det inte bara är kosten som spelar roll när det kommer till att underlätta samexistens med matsmältnings- eller tarmsjukdomar. Det är också nödvändigt att främja en rad hälsosamma vanor.

Det är viktigt att du utövar fysisk träning och motion regelbundet. Detta hjälper dig att undvika att gå upp i vikt, eftersom det kan hjälpa till att förändra de interna inflammatoriska nivåerna och dessutom predisponera kroppen för uppkomsten av sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
  • Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021
  • Le Daré, B., Lagente, V., & Gicquel, T. (2019). Ethanol and its metabolites: update on toxicity, benefits, and focus on immunomodulatory effects. Drug metabolism reviews51(4), 545–561. https://doi.org/10.1080/03602532.2019.1679169

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.