Mat att undvika om du har divertikulos

· maj 25, 2015

Divertikulos är en åkomma där tarmens hölje sticker ut som små bollar eller påsar, vilket orsakar sjukdomskänsla och smärta när man äter vissa livsmedel. Få reda på vilka typer typer av livsmedel du bör undvika om du lider av detta problem.

Vad du bör veta om divertikulos

Som vi sade i början så handlar det om närvaron av små påsar, bråck eller svullna delar av tarmen, precis i sektionen som utgör tjocktarmen. Det är en väldigt vanlig åkomma som inte har några symptom utöver att avfall eller matpartiklar ”fastnar” i dessa bulor, vilket gör att de fylls av bakterier.

Det är då smärtan kommer starta i den nedre delen av buken som är det första tecknet. Du bör även vara uppmärksam om du drabbas av diarré följt av förstoppning, feber, illamående, kräkningar, etc.

tarmar

Efter att ha drabbats av divertikulos så finns löper man upp till 45% chans att drabbas av det igen. Läkare föreslår att det finns livsmedel som man inte kan äta, eller iallafall livsmedel man bör undvika så att problemet inte blir värre.

Vilka livsmedel är förbjudna för divertikulos?

 • Spannmål: Undvik att äta produkter som kommer från spannmål, såsom popcorn, majskolvar, corn flakes eller andra livsmedel som är gjorda av vild- eller fullkornsris. Alla dessa innehåller stora mängder fibrer som är svåra att smälta och som kan ”fastna” i divertiklarna och förvärra problemet. Ät istället raffinerade spannmål, såsom pasta, ris, bakade livsmedel eller raffinerade mjölkakor.
 • Frukt och grönsaker: Det är sant att du inte kan leva utan att äta dessa livsmedel, men under tiden som du är drabbad av problemet så föreslår vi att du inte äter dem. Undvik att äta torkad frukt, såsom plommon, eftersom de innehåller mycket fibrer.

Håll dig borta från bär eftersom deras frön är svåra att smälta. Du bör även undvika korsblommiga grönsaker såsom broccoli, kål och blomkål. Drick inte fruktjuicer med fruktkött och se till att alla grönsaker du äter är väl tillagade innan du äter dem. Detta kommer göra deras fibrer mjukare och göra dem lättare att smälta. Du bör även undvika all rå frukt, förutom persika, avokado, melon och banan. Resten bör inte ha något skal och heller inga små frön.

 • Kött och protein: Välj mört eller skivat kött, fisk (alla typer) och ägg som dina huvudsakliga källor för protein. Ät inte starka ostar eftersom de innehåller stora mängder kasein, vilket är dåligt för divertikulos. Ta bort rätter från din diet som innehåller frön eller nötter, såsom jordnötssmör. Minska dina portioner av ärtor, bönor och legymer eftersom de är kända som stora källor för fibrer.
 • Skal, pasta och kryddor: Dessa tre livsmedel är också förbjudna eftersom de kan orsaka större inflammation än sjukdomen själv. Detta betyder att frukter, grönsaker och lött inte bör ha några skal eller skinn. Väldigt starka kryddor är också dåliga för din kropp.
 • Kolsyrade drycker: Detta inkluderar även kaffe, te, mate, choklad, läsk eller koffeinberikade drycker. I fallet koffein så får det dina tarmmuskler att dra ihop sig, vilket gör att vattnet från din avföring elimineras och främjar förstoppning. Om det är väldigt svårt att sluta dricka kaffe så kan du börja med varianter utan koffein, men försök att sluta dricka det så snart som möjligt.

Tips, råd och botemedel mot divertikulos

drick-vatten

 • Drick mycket vatten (mellan sex till åtta glas om dagen)
 • Gå på toaletten även om du inte är väldigt nödig. Håll inte tillbaka viljan att gå eftersom du kan göra situationen värre
 • Genomför träning som gagnar dina ben-, höft- och tarmmuskler, eftersom det kommer hjälpa med tarmrörelser.
 • Använd inte laxermedel eller lavemang om du är förstoppad, eftersom det kan irritera tarmarna och skapa ett beroende för dem eftersom tarmsystemet inte fungerar som det ska.
 • Undvik att äta mat som är särskilt processad, flottig, kryddstark, sockrig eller friterad.
 • Undvik livsmedel som innehåller frön. Tugga väl innan du sväljer eftersom fragment kan fastna mellan divertiklarna och orsaka smärta och inflammation.
 • Ät gröt eller grönsakspuréer samt kokt frukt. Du kan även göra smoothies utan fruktkött för att stimulera återhämtningen under din behandling.

Växter som rekommenderas för att behandla divertikulos är:

 • Kamomill: Minskar inflammation och ger lindring. Drick kamomillte minst en gång per dag.

Kamomillblomma

 • Mynta: Använd för att lindra svullen mage, smärta, illamående och gaser. Drick upp till tre glas om dagen.
 • Oregano: Minskar inflammation i tjocktarmen.
 • Timjan: Detta är en bra källa för fibrer och fungerar smärtlindrande, antispasmodiskt och antiinflammatoriskt. Du kan använda den som tillbehör till soppa, sås eller sallad.
 • Gurkmeja: Den är naturligt antiinflammatorisk och kan användas för alla typer av inflammation och för att reducera divertiklar.

Bilder från Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame och woodleywonderwork.