Man ska vara glad, inte perfekt för att vara lycklig
Man behöver inte vara perfekt för att vara lycklig. Perfektion är ett ideal som inte ens artister lyckas uppnå. Genom att inte vara perfekt blir man som resultat vacker på sitt eget sätt. Det händer dock att man faller för samhällets frestelser att försöka uppnå perfektion. Man ska till exempel ha en perfekt kropp, ett perfekt hus, ett perfekt jobb och perfekta barn…
Om du någon gång har försökt dig på det, om idealen har påverkat dig, har du säkert redan upptäckt att man betalar ett stort pris: man blir till exempel olycklig, får lågt självförtroende och en känsla av att man förlorar kontrollen över sitt eget liv. Att vara lycklig är helt enkelt att ha balans. Det är att nå den där perfekta punkten där man hittar sig själv, utan att man ska behöva vara något annat, utan att behöva uppnå det som andra säger till en.
Idag kommer vi att prata om det.
Det onödiga med att försöka vara perfekt
På senare tid har en ny farlig trend för självförtroendet poppat upp på sociala medier: att man tar ett foto på sig själv med ett A4-papper på magen. På det sättet visar tjejerna att de har “fina och estetiska linjer”. Om midjan går utöver detta papper är man, tydligen, inte längre perfekt.
Något annat man har sett på sociala medier är att folk fotograferar sina ben för att visa att det finns ett mellanrum mellan låren. Som resultat går många tjejer går igenom en farlig process:
- De försöker uppnå samhällets skönhetsideal, där alla som inte är perfekta därför går igenom pest och pina för att bli det.
- Att försöka uppnå något man inte är betyder att man inte längre accepterar sig själv och att man börjar “hata” sin egen kropp.
Samhället och det som är “inne” nu för tiden får oss bara att “koppla ifrån” oss själva och göra oss olyckliga.
Fri, nöjd, lycklig och inte perfekt
Är det verkligen värt besväret och lidandet för att uppnå dessa omöjliga ideal? Om du eller någon du känner fortfarande försöker bli så perfekt som trenderna säger rekommenderar vi att du reflekterar över följande:
Försök bli mer fri
Frihet är förmågan att slita sönder externa kedjor för att hitta sig själv igen. Oavsett om du tror det eller inte så finns det inte någon bättre känsla. För att göra det måste du tänka på följande strategier:
- Försök bli mer medveten om allt som tar ifrån dig din frihet, som till exempel folk, trender, vanor.
- Frihet låter dig fundera över och också fokusera på det som verkligen är viktigt för dig själv. Som resulat kan du komma i kontakt med din inre essens.
Att acceptera att man inte är perfekt är en form av autenticitet
- Om din näsa ser annorlunda ut…Vad gör det? Det är något ärftligt från din familj och får dig att se unik ut.
- Om du har breda höfter…Vad gör det? Om vi alla var likadana skulle vi vara som robotar.
- Varje drag, varje attribut i ditt ansikte är unikt och även personligt för dig. Om du sedan också tar hand om dig själv och omfamnar den där personen i spegeln finns det inget som kan göra dig lyckligare än att acceptera dig själv som du är.
Lycka är när osäkerhet och rädsla försvinner
Lycka är inte att samla på saker eller människor. Det är inte en magisk formel som går att hitta i böcker om självhjälp. För att du ska må bra måste du därför sluta vara rädd och inte försöka vara någon du inte är. Om du till exempel inte är rik eller har en perfekt kropp så ligger magin i just detta, så lär dig att vara glad på ett ödmjukt sätt.
Välmående är inte en hemlighet. För att bli perfekt behöver du därför inte göra mer än att vara lugn och ha folk omkring dig som du tycker om. Folk som inte dömer dig och som också låter dig vara dig själv – vänner och familj som njuter av era dagar tillsammans. Om du väljer att omsätta detta i praktiken kommer du att kunna kultivera den där enkla lyckan som kommer från hjärtat.
Spara
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Bartels, M., & Boomsma, D. I. (2009). Born to be happy? the etiology of Subjective well-being. Behavior Genetics. https://doi.org/10.1007/s10519-009-9294-8
Gale, J., Binmore, K. G., & Samuelson, L. (1995). Learning to be imperfect: The ultimatum game. Games and Economic Behavior. https://doi.org/10.1016/S0899-8256(05)80017-X
Strobel, M., Tumasjan, A., & Spörrle, M. (2011). Be yourself, believe in yourself, and be happy: Self-efficacy as a mediator between personality factors and subjective well-being. Scandinavian Journal of Psychology. https://doi.org/10.1111/j.1467-9450.2010.00826.x