Livsmedel som personer med levercirros bör äta

Levercirros är en obotlig sjukdom. Att veta vilken kost som ska följas och vilka aspekter som ska övervägas är därför avgörande. Läs mer om detta i den här artikeln!
Livsmedel som personer med levercirros bör äta
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vilka livsmedel som personer med levercirros bör äta beror på tillståndet de går igenom. Vi måste ​​ta hänsyn till det faktum att tillståndet inte går att bota, och därför är det viktigt att prioritera långsiktiga mål eftersom patienterna måste kunna upprätthålla dem i flera år.

Denna patologi är slutresultatet av kronisk leverskada. Enligt American College of Gastroenterology, lider cirka 5,5 miljoner människor i USA av detta tillstånd och skrumplever orsakar cirka 26 000 dödsfall per år. I Sverige dör varje år 500-600 människor till följd av skrumplever eller kronisk leversvikt.

Levercirros, vad är det?

Levercirros (skrumplever) är ett kroniskt tillstånd där celler dör i vissa delar av levern, vilket resulterar i fibros (ett slags ärr). Således ersätter ärrvävnad levervävnaden, vilket i sin tur leder till en förändring av organets uppbyggnad och funktionalitet.

Enligt flera studier är överdriven alkoholkonsumtion en av huvudorsakerna till denna sjukdom. Därtill finns också gallgångsförträngning, kronisk hepatit B eller C samt andra leversjukdomar. Det är mycket viktigt att känna till de olika orsakerna eftersom en alkoholist inte rekommenderas samma kost som andra patienter med sjukdomen.

Olika stadier av sjukdomen

Det finns två grundläggande steg i detta tillstånd. Den första är känd som kompenserad cirros. Utan behandling eller åtgärder inträffar sedan avancerad eller dekompenserad cirros, vilket är när cellförstörelse pågår under längre tid. Kosten måste vara extremt strikt i den sista fasen, eftersom det är här följande symptom uppträder:

  • Gulsot. Detta består av gulfärgning av hud och slemhinnor på grund av en ökning av bilirubin.
  • Ascites. Detta är en ansamling av vätska i magen på grund av förändringar i det inre trycket i blodkärlen.
  • Encefalopati. Detta orsakar mental förvirring eftersom toxiner förekommer i hjärnan.
  • Blödningar i buken.
  • Undernäring.

Undernäring är ett mycket vanligt tecken hos dessa patienter. Flera studier tyder på att detta drabbar individer i upp till 25% av fallen med kompenserad cirros och 80% av de avancerade fallen. I allmänhet finns det en förlust av muskelmassa (vanligare hos män) och fettvävnad.

Hos alkoholister är förekomsten av undernäring ännu större. Å ena sidan har vi de skadliga effekterna av leversjukdomen. Vi måste dock lägga till bristen på variation i maten som personerna konsumerar som en följd av deras missbruk.

Livsmedel som personer med levercirros bör äta

I allmänhet får patienter diagnosen levercirros när sjukdomen redan har utvecklats. Av detta skäl är det viktigaste målet i kosten att få i sig alla de näringsämnena de behöver för att undvika brister. Dessutom bör personer med denna sjukdom följa en kost som specifikt skyddar levern.

Studien Nutritional Care for Patients with Liver Cirrhosis visar också att de som lider av kompenserad cirros och är stabila tenderar att ha ganska normala dietära behov. Kosten måste därför innehålla alla livsmedelsgrupper och innehålla lite fett.

I kosten måste följande livsmedel inkluderas:

  • Vitt och rött kött (det är viktigt att prioritera sorter med låg fetthalt)
  • Fisk
  • Ägg
  • Frukt och grönsaker
  • Spannmål
  • Nyttiga oljor (med måtta)
  • Nötter (i begränsade mängder)
  • Fröer
  • Mjölkprodukter med låg fetthalt
lever med levercirros

På samma sätt måste varje enskild individ genomgå en grundlig utvärdering. Forskning inom detta ämne tyder på att proteinintaget bör utgöra från 1 till 1,5 gram per kilo kroppsvikt för att undvika brister. Dessutom föreslår experter att man äter fem lättare måltider utspridda över dagen.

Alla giftiga ämnen (naturligtvis även alkohol) måste också tas bort helt från kosten. Faktum är att när alkohol är orsaken till denna sjukdom, stoppar eliminering progressionen och förbättrar prognosen på ett anmärkningsvärt sätt.

Vad personer med allvarlig levercirros bör äta

De nämnda komplikationerna uppträder i den dekompenserade fasen. Det är här de livsmedel som personer med levercirros bör äta blir färre. Enligt en artikel publicerad i Farmacia Profesional måste kosten därför vara anpassad till deras behov. Det är viktigt att tänka på följande:

  • Begränsa vätskeintaget till 1,2 liter dagligen.
  • Minska natriumintaget eftersom det gynnar vätskeretention och förvärrar ascites.
  • Minska intaget av protein för att inte överbelasta levern, som är den huvudsakliga vävnaden som är ansvarig för att metabolisera den.

Det minsta proteinintaget kan vara från 0,5 gram per kilo kroppsvikt hos patienter med encefalopati. Dessutom kan de gradvis öka mängden tills de uppnår en normal nivå. Om patienten beslutar att vidta denna åtgärd är det viktigt att de tar kosttillskott med grenade aminosyror för att undvika ytterligare skador, men alltid enligt läkarens individuella rekommendation.

En introduktion av vitaminkomplex kan också övervägas – vitamin B och K är särskilt nödvändiga. Den första förhindrar utvecklingen av neuropatier och den andra minskar episoder med blödningar på grund av koagulationssvikt.

livsmedel som personer med levercirros bör äta: person håller upp illustration av ledsen lever

Levertransplantation som alternativ

Patienter med en avancerad sjukdom kan överväga en levertransplantation som ett behandlingsalternativ. Det är dock viktigt att komma ihåg att operationen medför en del stora risker och att det inte är den slutgiltiga lösningen med tanke på hur intensiv vården måste vara efteråt.

De som når detta steg måste också börja ta vissa mediciner för att förhindra att kroppen avvisar det nya organet. Dessa läkemedel har dock vissa biverkningar, varav många drabbar just levern.

Glöm inte detta

Oavsett om tillståndet är stabilt eller inte, kommer leveraktiviteten alltid att vara bristfällig, vilket leder till att giftiga ämnen ackumuleras i kroppen. För att undvika alla typer av komplikationer, är det därför viktigt att hålla en strikt kost under resten av livet.

Idealet är att genomgå kontroller med ett vårdteam som kan både medicin och näringslära för att utvärdera det allmänna hälsotillståndet samt ange den lämpligaste kosten för varje individ. Samtidigt är det nödvändigt att använda läkemedel eftersom sjukdomens komplexitet oftast inte tillåter endast ett angreppssätt för bästa resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aceves-Martins, M. (2014). Cuidado nutricional de pacientes con cirrosis hepática. Nutrición Hospitalaria29(2), 246-258.
  • Kalaitzakis, E., Simrén, M., Olsson, R., Henfridsson, P., Hugosson, I., Bengtsson, M., & Björnsson, E. (2006). Gastrointestinal symptoms in patients with liver cirrhosis: associations with nutritional status and health-related quality of life. Scandinavian journal of gastroenterology41(12), 1464-1472.
  • Román Abal, E. M., & de Patología, A. E. D. E. (2007). Guía de cuidados para pacientes con cirrosis hepática y sus familiares.
  • Buey, L. G., Mateos, F. G., & Moreno-Otero, R. (2012). Cirrosis hepática. Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado11(11), 625-633.
  • Gaviria, Mónica Marcela, Gonzalo Correa Arango, and María Cristina Navas. “Alcohol, cirrosis y predisposición genética.” Revista Colombiana de Gastroenterología 31.1 (2016): 27-35.
  • Fernández, Marlen Ivón Castellanos. “Nutrición y cirrosis hepática.” Acta Médica de Cuba 11.1 (2003).
  • Mesejo, A., M. Juan, and A. Serrano. “Cirrosis y encefalopatía hepáticas: consecuencias clínico-metabólicas y soporte nutricional.” Nutrición Hospitalaria 23 (2008): 8-18.
  • Ruiz-Margáin, A., et al. “Manejo dietético y suplementación con aminoácidos de cadena ramificada en cirrosis hepática.” Revista de Gastroenterología de México 83.4 (2018): 424-433.
  • Vilas-Rivas, María José, et al. “Recomendaciones al alta para pacientes diagnosticados de cirrosis.” ICUE. Investigación y CUidados de Enfermería 2.2 (2017): 45-49.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.