Behandla lever angripen av inflammation naturligt

Om levern är inflammerad på grund av alkohol är det extremt viktigt att man slutar denna vana så att det inte slutar i värre komplikationer som till och med kan sätta livet i fara. I denna artikel delar vi med oss av några naturliga behandlingar.
Behandla lever angripen av inflammation naturligt

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att levern är ansvarig för några livsviktiga kroppsliga funktioner? Det som är mest värt att notera är att levern är ansvarig över att reglera de kemiska substanserna i blodet, producera galla, processa blodet som kommer ut från magen och tarmarna, och spjälka ner mediciner för att undvika att förgifta kroppen. Dessutom stöder levern över femhundra andra kroppsliga funktioner. En lever angripen av inflammation måste därmed behandlas.

Levern ligger i övre högra sidan av buken. Den är mörkröd i färgen, likt rödvin. Levern är också känd för att den producerar proteiner för blodplasman och reglerar fetterna i kroppen.

Har du hört talas om att behandla en lever angripen av inflammation med naturliga metoder? Läs denna artikel för att lära dig mer.

Lever angripen av inflammation?

En inflammerad lever, eller hepatomegali, sker då levern växer till en storlek som är större än normalt. Detta kan ske på grund av olika orsaker:

 • Hepatit. Det är en virusinfektion, endera typ A eller typ B.
 • Alkoholhepatit. Att dricka alkohol i stora mängder skadar leverns celler.
 • Intag av kemikalier eller gifter.
 • Bakteriella infektioner.
 • Kosthållning hög i fett. Dålig kost kan påverka leverns tillväxt.

Beroende på den bakomliggande orsaken kan man få olika behandlingar och man bör följa vissa rekommendationer:

 • Om levern är inflammerad på grund av en virusinfektion eller en bakteriell infektion är det nödvändigt att ta medicin.
 • Om det har orsakats av alkoholbruk bör man sluta dricka alkohol.

Naturliga metoder för att behandla en inflammerad lever

Te för levern

te

Detta te tillagas med hjälp av ingredienser som hjälper att bekämpa inflammation och gynna god leverfunktion. För det första är detta te främst känt för att den skyddar och pånyttföder levern. Teet gynnar produktion av galla och eliminering av giftigt avfall från levern. Den innehåller pepparmynta, maskros, anis mm. Dessutom är den utmärkt för matsmältningen.

Ingredienser

 • 1 matsked mariatistel
 • 40 droppar extrakt från luma apiculata
 • 2,5 dl vatten

Tillagning

 • Blanda dessa tre ingredienser tillsammans.
 • Dela sedan upp blandningen i portioner. Man ska dricka ett fjärdedels glas fyra gånger per dag.

Maskros

Maskros kan hjälpa att behandla en lever angripen av inflammation. Maskrosen är naturligt renande och hjälper att sänka blodets kolesterol. Den kan även minska mängden fett i levern och skydda leverns vävnader, speciellt då den exponeras till gifter och avfall. Förutom att den är väldigt näringsrik hjälper maskrosen att minska inflammation eftersom den har många bioaktiva komponenter.

Boldo

Boldo är en medicinsk växt som innehåller alkaloider. Dess komponenter hjälper med gallblåsans funktioner och därmed hjälper den även vid renande av levern. Slutligen hjälper det även med produktionen av galla i levern samt med förstoppning.

Grönt te

Grönt te innehåller antioxidanter

Antioxidanterna i grönt te hjälper med pånyttfödande av leverns celler och med leverns funktion. Det hjälper även för att bekämpa ansamling av fetter i levern tack vare substanser som heter epigallocatechin gallate. Som resultat kan det hjälpa att skydda levern från skadliga effekter av substanser som till exempel alkohol.

Tamarind

Tarmarind är ett fruktträd som är rikt på kalcium samt A-, K- och B-vitamin. Den är en utmärkt naturlig renare som hjälper att bekämpa leverinflammation. Den förser levern med antioxidativt skydd. Tamarind har också visat sig minska fettnivåerna och ansamling av fett kring levern. Man kan dricka tamarind i till exempel te.

Papaya

Juicen från krossade och silade papayafrön är en utmärkt leverrenare. Papayafrön hjälper också i att pånyttföda nya celler.

“Papayafrön innehåller papain som har förmågan att lösa upp och rengöra de döda vävnaderna utan att förändra aktiviteten hos de goda cellerna. “

-Pallavi Jassal-

Kronärtskocka

Behandla lever angripen av inflammation med kronärtskocka

Kronärtskockor ökar utsöndringen av galla och därför bidrar den till behandling av en lever angripen av inflammation. Kronärtskocka hjälper också med eliminering av gifter. Man kan äta kronärtskocka på många olika smarriga sätt, till exempel ugnsbakade, kokta eller i juice. Dessutom är kronärtskocka en utmärkt ingrediens för att förbättra matsmältningen!

Citron

Citron gynnar god matsmältningsförmåga och förser kroppen med antioxidanter. Man kan dessutom ta vara på citronens hälsofördelar då man lider av en lever angripen av inflammation genom att äta citron dagligen. Vi rekommenderar intag av citron på följande sätt:

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • Juicen från en citron

Tillagning

 • Lägg citronen i ett glas med vatten i rumstemperatur. Drick på tom mage.

Obs: Man kan tillsätta droppar av citron i alla teer som man dricker för levern. Citron är alltid en fördelaktig ingrediens. 

Päron

Päron har mycket energi

Konsumtion av päron bidrar till bättre matsmältning eftersom de innehåller pektinDe bidrar även till utsöndring av magsafter. Pektinet i päronen hjälper även med absorption av kolesterol i levern. Dessutom är päron jättegoda och uppfriskande.

Grapefrukt

Grapefrukt är en frukt som innehåller antioxidanter som hjälper med leverns renande. Detta är tack vare dess höga innehåll av C-vitamin och antioxidativa egenskaper. Därför kan de konsumeras som de är, i juice eller i te till exempel.

Salvia

Att inta salvia genom te bidrar till eliminering av fettsyror. Salvia är naturligt urindrivande, vilket innebär att att den gör det effektivare att få ut gifter ur kroppen genom urinen. Detta hjälper framförallt njurarna och levern att bli av med oönskat avfall. Det hjälper även med att döda bakterier och få bort infektioner i kroppen.

Lakrits

Lakrits st ärker och skyddar leverns celler. Den fungerar även som en aktiv antiinflammatorisk komponent. Lakrits har virusbekämpande egenskaper och bidrar därför till behandlingen av en lever angripen av inflammation som är resultat av hepatit. Man kan till exempel konsumera det som ett te och nedan ska vi visa hur:

Ingredienser

 • 5 dl vatten
 • 2 matskedar lakrits (20 g)
 • 1 näve stjärnanis
 • 1 matsked boldoblad (10 g)
 • Honung (valfritt)

Tillagning

 • Koka vattnet och tillsätt två matskedar lakrits och stjärnanis.
 • Låt det sedan stå och blandas i fem minuter.
 • Sänk värmen och tillsätt boldobladen. Täck med lock och låt stå i fem minuter till.
 • För att göra drycken godare kan du till slut tillsätta lite honung.
 • Man kan dricka denna dryck tillsammans med en måltid till exempel.

Kom alltid ihåg att det finns otroliga källor i naturen att använda sig av då man lider av någon sjukdom, och naturliga behandlingar är alltid värda att testa. De är däremot inte substitut för medicinsk behandling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.