Tre livsmedel att undvika i sommar

När vi tänker på sommaren tänker vi gärna på att bara slappna av totalt! Men det finns en del saker man inte bör släppa. En av dessa är att hålla koll på kosten för att undvika problem med hälsan.
Tre livsmedel att undvika i sommar
Saúl Sánchez Arias

Granskad och godkänd av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns ett antal livsmedel som du bör undvika i sommar eftersom de medför mikrobiologiska risker. Den plötsliga temperaturhöjningen innebär att vi måste vidta försiktighetsåtgärder när det gäller livsmedelssäkerheten. Med värmen kommer en större sannolikhet för att patogena bakterier sprids.

Du bör komma ihåg att varje år besöker ett stort antal människor akuten för problem relaterade till matförgiftning. I de flesta fall resulterar det inte i något värre än obehag, även om komplikationer som uttorkning kan uppstå. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du undviker dessa typer av problem.

Mat att undvika i sommar

Vid varmt väder under sommaren ökar risken för matförgiftning avsevärt. På grund av sina egenskaper utgör vissa livsmedel mer fara än andra. Vilka bör du undvika i sommar?

Hemlagad majonnäs

Majonnäs är ett populärt pålägg och en riktig favorit inom kalla rätter under grillsäsongen. Men även om hemmagjord majonnäs är av bättre kvalitet än industriellt tillverkad sådan, så är den gjord av råa ägg och kan orsaka komplikationer. Om produkten inte förvaras ordentligt kan salmonellabakterier växa, vilket kan orsaka mag- och tarmproblem.

Så om du tar dig tiden att blanda din egna smarriga majonnäs, kom då ihåg att snabbt ställa in den för förvaring i kylskåpet. Det är viktigt att hålla den täckt och konsumera den inom 48 timmar – den har alltså, även om den är nyttigare, inte alls samma hållbarhet som köpt majonnäs. Om du upptäcker dålig lukt eller en förändring i dess färg, kasta då bort den omedelbart.

Detta problem existerar inte till samma grad med industriellt producerade majonnäser, eller de som tillagas på restauranger. Där används nämligen pastöriserat ägg som huvudingrediens. Denna värmebehandling gör att de patogena bakterier som kan finnas i färska ingredienser elimineras.

Majonnäs
Hemlagad majonnäs tillagas av råa ägg. Därmed ökar risken för matförgiftning.

Alkohol och sötade drycker är också något du bör undvika i sommar

Under sommaren ökar alkoholkonsumtionen. Enligt en studie publicerad i tidskriften Alcohol Research är detta ämne vid ett överdrivet intag giftigt och har då en negativ påverkan på tarmens mikrobiota och en stor del av organen i människokroppen.

Detta problem blir än värre när du blandar alkoholen med läsk, eftersom mängden socker i dem gör dryckerna till skadliga produkter för din metabola hälsa. Du bör också undvika att blanda alkohol med energidryck.

Du bör även undvika pasta i sommar

Kalla sallader bland de mest konsumerade rätterna under sommaren. Men att lägga till pasta till dem är ibland inte en bra idé. Vanlig pasta är gjord av raffinerat vetemjöl, vilket orsakar en betydande ökning av blodsockernivån. Därmed orsakar det stress på levern, vilket inte är bra för din hälsa.

När du letar efter kolhydrater att lägga till grönsaksrätter är det bättre att välja baljväxter eller råris. Även quinoa kan vara ett bra tillskott. Alla dessa ingredienser har ett betydande fiberinnehåll. Detta element bidrar till att stimulera mättnadskänslan, enligt en studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.

Några viktiga ingredienser för din sommarkost

Nu när du vet vilka livsmedel som du bör begränsa intaget av under sommaren ska vi berätta vilka som är mest lämpliga som regelbundna inslag i din kost.

Grönsaker och frukt

Vegetabiliska produkter rekommenderas när som helst under året, men än mer så under sommaren. Både frukt och grönsaker innehåller en stor mängd vatten, vilket bidrar till att förbättra vätskebalansen. Detta är viktigt eftersom vi svettas mer när det är varmt ute.

Många grönsaker
Frukt och grönsaker hjälper till med att hålla kroppen återfuktad under sommaren.

Fisk

Vid det här laget vet du säkert att ett proteininslag i kosten är avgörande för att förbättra muskelhälsan. Samtidigt måste du komma ihåg att inte alla proteiner är likvärdiga. Bland proteiner med högt biologiskt värde finner vi fiskproteiner som några av de riktiga stjärnorna. Dessa kommer med alla viktiga aminosyror och har ett bra betyg även när det gäller smältbarhet.

Fisk är bland mycket annat ett simpelt och lättsmält livsmedel, med i vissa fall få kalorier, men desto fler viktiga mikronäringsämnen för att ta hand om hälsan. Jod är ett av dem, men vi kan också lyfta fram kalcium. Du bör äta fisk minst två gånger i veckan, men se upp med kvicksilverhalten.

Mejeriprodukter

Det är viktigt att svalka sig under heta dagar. Den bästa maten för det är kalla mejeriprodukter. Med dessa menar vi mejeriprodukter med ursprunglig fetthalt. Du bör undvika låg-, lätt- och lightversioner eftersom en god mängd fettlösliga vitaminer elimineras tillsammans med fettet. Exempel på dessa är vitamin A och D. Du bör dessutom titta på etiketten för att se till att produkten inte innehåller tillsatt socker.

Optimera din kost under sommarmånaderna

Det räcker inte med att endast titta på din kost efter jul och nyår samt inför badsäsongen; du bör bibehålla dina goda vanor även under själva sommaren! Det finns vissa livsmedel som du helt enkelt bör undvika i sommar. Det är viktigt att hålla sig borta från en överdriven mängd alkohol och sockerhaltiga läskedrycker eftersom dessa inte ger några fördelar för kroppen. Samtidigt är det viktigt att undvika livsmedel med mikrobiologiska risker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kleiner SM. Food safety for your active summer. Phys Sportsmed. 1998 Aug;26(8):81-2. doi: 10.3810/psm.1998.08.1594. PMID: 20086845.
  • Chen L, Xu H, Wu G, Huang Z. Occurrence, fatality and time distribution of food poisoning in Hunan Province. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2012 Feb;37(2):126-30. doi: 10.3969/j.issn.1672-7347.2012.02.002. PMID: 22561429.
  • Bishehsari F, Magno E, Swanson G, Desai V, Voigt RM, Forsyth CB, Keshavarzian A. Alcohol and Gut-Derived Inflammation. Alcohol Res. 2017;38(2):163-171. PMID: 28988571; PMCID: PMC5513683.
  • Malik VS, Hu FB. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1840. doi: 10.3390/nu11081840. PMID: 31398911; PMCID: PMC6723421.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.