Så tillagar du en läcker hallonsås

I den här artikeln ska vi lära dig hur du kokar en läcker sås på hallon. Vi ska också prata om fördelarna med dessa söta små bär, som rekommenderas av nutritionister.
Så tillagar du en läcker hallonsås
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En läcker hallonsås är ett utmärkt alternativ för att komplettera både söta och salta rätter. Vi föreslår att du lagar den här såsen när hallonen är i säsong eftersom resultatet blir så mycket godare då.

Du bör också notera att dessa bär innehåller ett stort antal nyttiga ämnen. Kom ihåg att näringsexperterna är överens om fördelarna med bär i vår kost. Bär innehåller stora mängder antioxidanter och viktiga näringsämnen. Det kommer att gynna din hälsa att inkludera dem i en balanserad och varierad kost.

Recept på en läcker hallonsås

Innan vi börjar med receptet, låt oss berätta om några av de näringsmässiga egenskaperna hos hallon. Det är ett bär som innehåller antocyaniner. Dessa fytonäringsämnen fungerar som pigment, vilket ger dem den röda färgen. De kan också neutralisera bildandet av fria radikaler, vilket minskar risken för sjukdomar.

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Antioxidants är dessa element effektiva för att minska förekomsten av neurodegenerativa sjukdomar. Även när sjukdomen redan är närvarande kan ett betydande intag av fytonäringsämnen sakta ner dess utveckling.

Dessutom innehåller hallon C-vitamin. Detta element är viktigt för att säkerställa att immunförsvaret fungerar korrekt. Enligt forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Immunology minskar ett adekvat intag av detta näringsämne risken för att utveckla andningsproblem, som förkylningar och influensa.

Slutligen får vi inte glömma att hallon är särskilt fördelaktiga under graviditeten på grund av deras folsyrainnehåll.

Det finns vetenskapliga bevis för att det är viktigt att öka intaget av detta vitamin under graviditeten för att undvika missbildningar hos fostret. Faktum är att läkare brukar rekommendera att man tar ett kosttillskott med det. Ett extra intag genom kosten kommer att vara än mer positivt.

hallon
Lägg till hallon i din kost.

Recept på en läcker hallonsås

Ingredienser för att koka en sås på hallon:

  • 250 gram färska hallon
  • En kvarts citron
  • 100 gram socker
  • 3-4 msk vatten
  • En liten klick honung

Så här gör du:

Börja med att fylla en kastrull med vatten och häll i sockret för att lösa upp det. För att underlätta detta steg kan du ställa kastrullen på låg värme och långsamt öka temperaturen till blandningen når kokpunkten. När det har kokat upp, sänk värmen igen och rör om tills du får en sirap. Därefter tar du kastrullen från värmen och låter den svalna till rumstemperatur.

När den kokta sirapen har svalnat är det dags att lägga den i en mixer eller matberedare. Skölj hallonen med vatten för att ta bort smuts och lägg även dem i mixern.

Det är viktigt att mixa i 2 till 3 minuter tills du får en tjock puré. Vid det här laget kan du lägga till en liten klick honung, men detta är valfritt.

När mixningsprocessen är klar passerar du purén genom en fin sil för att ta bort hallonfröna och få ett mycket slätare resultat. Konsistensen ska vara jämn och inte för tjock.

Tillsätt till sist några drop p ar citronsaft. Denna teknik gör att din läckra hallonsås bättre motstår oxidation vilket bevarar dess organoleptiska egenskaper under en längre tid. Du kan tillsätta mer citronsaft om du gillar den syrliga smaken. Rör sedan om tills allt är väl blandat.

hallon i skål
Följ detta recept och du kommer att älska smaken på såsen.

Hur du förvarar din hallonsås

Din hallonsås är nu klar. Du bör helst förvara den i kylen för att den ska hålla sig. Den håller bra i en väl försluten glasburk, och står sig då i några dagar.

Nu har du ett perfekt komplement till kakor, yoghurt, desserter och många andra recept. Den kan till och med fungera utmärkt som tillbehör till vissa kötträtter. Tänk dock på att kvaliteten på de hallon du väljer är avgörande. Du kan göra såsen på frysta hallon, men resultatet kommer inte att bli lika bra och smakrikt.

Gör en läcker hallonsås för att förgylla dina desserter

Det är väldigt enkelt att göra denna läckra hallonsås. Den bidrar också med viktiga antioxidanter för att som behövs för att upprätthålla god hälsa. Tänk dock på att detta recept innehåller en hel del tillsatt socker, så du bör endast konsumera den i måttliga mängder.

Det är bäst att inkludera denna sylt som en del av en varierad och balanserad kost. Som exempel kan den fungera bra som tillbehör till både söta och salta rätter. Observera att du kan variera strukturen genom att tillsätta mer eller mindre vatten för att få ett resultat som du föredrar. Du kan också byta ut citronjuice mot apelsinjuice om du tycker bättre om det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.
  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94. doi: 10.1016/j.ando.2017.10.001. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29433770.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.