Linea nigra - den mörka graviditetslinjen
Linea nigra är normalt att få under graviditeten. Den är en mörk linje som sträcker sig vertikalt från pubisbenet ända upp mot och över naveln. Den kan även vara täckt av tunt, fint hår. Denna mörka linje, linea nigra, syns ofta tydligare hos kvinnor med mörkare hy.
Att den mörka linjen uppstår är kopplat till de hormonförändringar som sker i den kvinnliga kroppen under graviditeten. Som resultat blir linjen mer tydlig i fjärde eller femte graviditetsmånaden. Det är en liten förändring som inte är skadlig på något sätt.
Eftersom det är harmlöst bör man inte använda hudblekningsprodukter eller gå utan solskydd. Sådana saker kan faktiskt tvärtom få linjen att bli mörkare.
Det här tror man om linea nigra
Varför finns det så mycket vidskepelse kring linea nigra, denna mörka linje som uppträder på den gravida magen? Det finns många som fortfarande tror på vissa myter som säger att linea nigra kan avslöja bebisens kön.
Traditionellt sades det att ifall linjen var mörkare ovanför naveln var bebisen en flicka. Och var den tvärtom var bebisen en pojke.
Men vi skulle vilja säga att även om det finns vissa fall då denna indikation har visat sig stämma finns det absolut inga vetenskapliga studier som visar på någon koppling mellan linea nigra och bebisens kön. Det är helt enkelt en hörsägen som spridits under många år.
Hur man minskar synligheten av svarta linjen
Vi vill börja med att säga att det inte helt och hållet går att förhindra att linjen uppträder. Vad som kan vara viktigare att tänka på är att det finns vissa saker man kan göra för att ta hand om huden under graviditeten, vilket minskar hudbristningar.
- Håll brösten och magen återfuktade under hela graviditeten.
- Använd hudkrämer som innehåller E-vitamin.
- Applicera hudkräm två gånger om dagen, massera huden med cirkulära rörelser. Du kan be din partner hjälpa dig med massagen. Det kommer även att göra att du slappnar av.
- Drick tillräckligt med vatten under dagen. Drick några klunkar vatten varje halvtimme. Behöver du gå på toa, håll dig inte, utan gå direkt.
- Ät mat som innehåller mycket A-, C- och E-vitamin. Dessa hjälper hudens elasticitet och förmåga att regenereras.
Graviditetslinjen försvinner oftast av sig själv inom 3 månader efter barnafödandet. Bleknar linjen inte bort, och om du även upptäcker mörka fläckar i ansiktet, ta kontakt med en dermatolog.
Varför borde du vara glad över din linje?
Du kanske frågar dig själv: varför skulle jag uppskatta denna mörka linje på kroppen? Ja, det finns många anledningar. Linjen representerar graviditet, vilket markerar en viktig tid i en kvinnas liv. Dessutom, vilket du dock kanske inte håller med om, tycker många att linjen är vacker.
Linea nigra representerar liv, dess utveckling, dess början. Skäms inte över att visa upp den. Snarare borde du känna dig stolt över att du har den. Den ser perfekt ut där på magen. Nuförtiden, med digitala plattformar, kan du hitta kreativa idéer som lätt hjälper dig att ha roligt med din linje.
Det finns vissa mammor som målar sina gravidmagar, och går lite till det extrema. Sedan finns det mammor som stolt visar hur lång deras mörka linje är. De modigaste skriver några vitsiga ord över dem. Det är den bästa linjen för att skriva upp någonting på.
Känner du för det, ta en bild av den och föreviga den. Ditt barn, när han eller hon är äldre, kommer att få ett gott skratt över mammas lekfullhet när hon var gravid med dem.
Linea nigra är dock inte det enda tecknet på din graviditet. Dina bröstvårtor kommer att mörkna. Du kanske till och med kommer att upptäcka en och annan mörk fläck i ansiktet. Dessa är alla normala, och kommer att försvinna helt några månader efter barnafödandet.
Nu när vi har förklarat för våra läsare vad linea nigra är hoppas vi att ni nu kommer att inse att ni borde vara stolta över att ha denna betydelsefulla linje. Var tacksam över din graviditet och värdesätt din linje, om den är synbar.
Nu när du vet vad linea nigra är, för vidare vad du har lärt dig till din partner, dina familjemedlemmar och andra vänner i väntans tider.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rath, A. M., Attali, P., Dumas, J. L., Goldlust, D., Zhang, J., & Chevrel, J. P. (1996). The abdominal linea alba: An anatomo-radiologic and biomechanical study. Surgical and Radiologic Anatomy. http://doi.org/10.1007/BF01627606
- Naraynsingh, V., Maharaj, R., Dan, D., & Hariharan, S. (2012). Strong linea alba: Myth or reality? Medical Hypotheses. http://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.11.004
- Guerra Tapia, A. (2013). Embarazo y piel. Cambios fisiológicos y trastornos con repercusión estética. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://www.actasdermo.org/es-embarazo-piel-cambios-fisiologicos-trastornos-articulo-13028741
- Fernández Barriga, Nuria (2017). Mitos en el embarazo. Realidad científica. Universidad de Valladolid. Facultad de Enfermería de Valladolid. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/24483.
- Yanez Contreras, J. B. (2016). Tesis. Recuperado a partir de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/34201