Hur du förför din partner och tänder lågan igen

Att förföra sin partner är inte det lättaste. Det hänger mycket på attityd och att hålla känslorna varma, för att undvika likgiltighet och monotoni i förhållandet.
Hur du förför din partner och tänder lågan igen
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att förföra sin partner är en konst som oftast tar plats i förhållandets första skeden. Det är i början av förhållandet som man är mest benägen till romantiska infall och att fängslas av varandra. I början behövs det inte mycket ansträngning när du förför din partner.

Men även om det är lätt i början av förhållandet betyder det inte att det fortsätter i samma romantiska anda. Dock behöver man inte lägga all fokus på att försöka vara romantisk hela tiden. Faktiskt kan motsatsen ibland vara nyckeln till att hitta en perfekt balans mellan passion och rutin.

De små spelen och lekarna, beröringarna och blickarna som hör romantiska förhållanden till har en tendens att försvinna allteftersom tiden går. Det är normalt och inget att oroa sig för, om man en dag börjar fundera över hur det egentligen står till i förhållandet.

Men eftersom man kan känna att det saknas lite krydda, och att det skulle kunna göra förhållandet gott att återfå en del av den romantiska spänningen igen, ska vi idag ge några råd för hur du förför din partner. Prova på dessa tips för att tända lågan igen och hålla förhållandets romantiska eld brinnande.

All förförelse, nya inslag, att anstränga sig och vara uppmärksam på detaljerna, bottnar alla i en och samma sak: din attityd.

Det är din attityd som ska ligga i botten när du läser våra 5 förslag på hur du förför din partner och återupplivar passionen och åtrån. För att få fart på lågan igen hänger allt på att man har en positiv attityd.

Hur du förför din partner och håller lågan brinnande

1. Glöm rutinerna

Bryt rutinerna och förför din partner

Rutiner är, utan tvekan, en av förhållandets värsta fiender. Men vi pratar inte om jobbrutiner eller dina dagliga rutiner, utan om rutiner i förhållandet: att man alltid gör samma saker, äter på samma ställen, har sex i samma ställningar och så vidare. Att redan på förhand veta exakt allting som din partner kommer att göra kan många uppleva som både skrämmande och bedrövligt.

Det är utan tvekan här vi måste vara uppfinningsrika.

2. Vara på tu man hand, bara du och jag

Det är såklart knepigare att få egentid på tu man hand om man har barn, men det är ingen anledning att inte ens försöka. Skapa  en förförisk atmosfär  genom att flirta med varandra i förbifarten genom menande blickar tvärsöver ett rum. Hitta vardagsromantiken.

Planera in en dejt på tu man hand minst en gång varje eller varannan vecka, bara för att umgås och ha roligt och njuta av varandras sällskap. Familj, jobb och ansvar är viktigt, men ni som par är också viktiga.

3. Förför din partner oavsett vilken dag i veckan det är

Förför din partner oavsett veckodag

“Idag är det vår årsdag, så jag ska köpa blommor och ska älska med honom/henne.”

Men är det egentligen den enda anledningen att göra det? Visst, det är viktigt att komma ihåg viktiga datum, och det är underbart att man ser och bryr sig om detaljerna. Men om det är den enda gnistan som återstår blir firandet av årsdagar mest ett sorgset minne över lyckligare tider.

Vad vi vill säga här är glöm inte att du har någon som älskar dig precis vid din sida. Gör en ansträngning och ligg inte på latsidan när det kommer till förförelseOm du lägger ner lite tanke och kraft på det kommer din partner bli mer mottaglig och bättre på alla områden (även i sängen).

4. Experimentera i all enkelhet!

Det bästa sättet du förför din partner på är att experimentera tillsammans. Det finns inget bättre sätt att skapa intimitet än att göra gemensamma små äventyr. Ni behöver inte resa till exotiska platseräta ute varje dag eller planera dyra weekendresor för att förbättra förhållandet.

  • Förförelse är en attityd och ett känslotillstånd som till stor del beror på hur du närmar dig din partner.
  • Öppna upp för möjligheter att experimentera och prova nya, enkla saker tillsammans.

5. Uttryck dig själv: säg vad du känner!

Säg vad du känner

En anledning till varför förförelsen och passionen tonar av har att göra med att vi med tiden slutar visa vår kärlek till vår utvalda.

Vi hamnar i en sorts slutenhet och minskar all typ av kommunikation.

Kramar, kyssar, smekningar, komplimanger, små varma ord… dessa är alla små detaljer som ger näring och styrka till ett förhållande. De gör så att förförelsen alltid får spela fritt och påminna oss om vad som drar oss tillsammans i ett förhållande.

Håll aldrig inne med sådana saker du borde dela med din partner. Håller du en sådan distans och tar en sådan opersonlig ställning i förhållandet komplicerar du det bara ytterligare.

Det bästa är att kommunicera och säga vad det är du vill säga till din partner. På så vis kan ni alltid komma fram till en gemensam lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baranowski, Andreas & Vitouch, Oliver. (2011). The Science of Seduction: Teaching seduction techniques and evaluating their effectiveness.
  • Greene, Robert (2019). El arte de la seducción. Barcelona, España: Editorial Oceano.
  • Santos-Iglesias, Pablo; Sierra, Juan Carlos (2010). El papel de la asertividad sexual en la sexualidad humana: una revisión sistemática. International Journal of Clinical and Health Psychology. 10(3): 553-577.
  • Rathus, Spencer; Nevid, Jeffrey; Fichner-Rathus, Lois (2005). Sexualidad humana (6ª Ed.). México: Pearson Prentice Hall

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.