Lergods: Hur du använder det i din heminredning

Keramik, i en eller annan form, finns i vanligen i våra hem, som lergods, små prydnadsföremål eller mer utarbetade redskap. Om denna handgjorda stil lockar ditt intresse, notera några knep för att inkludera lergdods i din heminredning.
Lergods: Hur du använder det i din heminredning

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Lergods i alla dess former är handgjorda föremål som varit en del av våra hem i århundraden. Råmaterialets natur är huvudattraktionen för dem som gärna använder lergods i sin heminredning.

I alla sina presentationer utmärker sig denna massa för sin funktionalitet för att tillverka köksredskap, trädgårdsredskap och andra prydnadsföremål, som har en plats inomhus och utomhus.

Även i de modernaste hemmen är det möjligt att hitta något lergods, eftersom det finns i många olika varianter som dekoration av interiörer. Vi visar dig hur.

Lergods som dekorativa element i din heminredning

Det praktiska med lerföremål går hand i hand med deras estetiska egenskaper. Även om det är en rustik komponent i sitt ursprung, är det tillverkningskonsten som ger den en raffinerad karaktär.

I motsats till vad vissa människor tenderar att tro, distanserar lerans mångsidighet den från begreppet antiken som förknippas med dess rötter. På denna punkt berättar

Tidningen Ideas y Tendencias Interiores berättar att användningen av lera har alltsedan antiken gett den sofistikering och elegans präglad av följande aspekter:

  • Tradition: gått i arv genom generationer av krukmakare och kreatörer.
  • Innovation: eftersom den anpassar sig till förändrade tider och användarkrav.
  • Essens: den är inte helt frikopplad från sitt historiska sammanhang vilket ger den fördelar av erfarenheten, färdigheterna och excellensen från dessa, samtidigt som engagemanget för de samhällen som är dedikerade till detta arbete bevaras.
lerföremål
Skapandet av lergods tar oss tillbaka till en tradition som har gått från generation till generation.

Lergods i terrakottalera som dekorationsföremål

Leran går igenom flera förvandlingar tills den blir dekorativa och funktionella verk. Vi pratar bland annat om den bearbetning, formning och även ugnsbränning som är en del av processen.

En artikel i Architectural Digest lyfter fram materialets modernitet och närheten mellan plastisk konst och handgjorda och experimentella mönster.

Lerans egenskaper eller slutliga utseende accentueras med den applicerade bränningen. Låt oss se vilka alternativ som finns när det gäller att färdigställa en produkt:

  • Keramik: som Graduate School of Arts, Crafts and Trades beskriver, tjänar det till att skapa hållbara och funktionella produkter, vilket uppmuntrar krukmakarens kreativa förmåga.
  • Polykrom: efter blandning och bränning är denna lera flerfärgad. Det är populärt i skapandet av skulpturer med bilder av bibliska scener, ljusstakar, kärl och folkloristiska verk.
  • Glaserat: det glaserade utseendet ger denna kategori sitt namn. Leran går igenom en dubbel förbränningsfas där man eldar och polerar den. Denna metod används ofta vid tillverkning av serviser.
  • Alisado: den enklaste metoden som sticker ut för sin skönhet. Sistema de Información Cultural México beskriver att det vanligtvis används för att göra miniatyrfigurer, kannor, krukor och valfritt antal dekorativa verk.
  • Polerad: den visar ljushet efter ett arbete med en sten- eller träpolerare och skapar en vattentät textur och en fin finish. Casa de las Artesanías de Tlaxcala beskriver en rödaktig ton och gravyrer gjorda med snitt och ytliga repor som särdrag av polerad lera.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Öppen planlösning: Den dekorativa stilen du vill känna till

Hur använder man lergods i heminredning?

Att använda lergods som dekorativa element i din heminredning kan du göra med en mängd olika hantverk. Som exempel är japandistilen ett sätt att ge plats för lerskulpturer och bruksföremål i hemmet. Upptäck alternativen!

Planteringskärl

De är tillverkade av terrakotta och passar bra i trädgårdar, eftersom de tål höga temperaturer och fuktighet; inomhus är de dock lika fina, och du kan använda dem för att framhäva skönheten i dina växter.

De har hål i basen för att dränera växtens fuktighet. Dessutom kan du hitta dem i ett oändligt antal modeller och storlekar.

Vaser och krus

Vaser eller krus är populära och mycket efterfrågade föremål. Med en oval design, och smalare upptill och nedtill och en utbuktning vid mittområdet är de ett dekorativt element för dina utrymmen.

Det finns krus med olika stora dimensioner, olika öppningar och även mer personligt formade krus.

Köksredskap

Köket är ett av rummen med goda möjligheter för lergods, både för heminredning och för områdets uppgifter. Lergrytor är ett exempel.

Porslin och tillbringare tillverkade med detta material ger originalitet genom former, mönster och texturer. Du kan med fördel ställa en tillbringare i lergods på köksbänken. Förutom att den ser vacker ut, är det ett utmärkt redskap för “botijo-effekten”, det vill säga den håller vattnet kallt.

När det gäller muggar och glas är de dekorativa element att pryda hyllorna med. De kan vara dekorerade med mönster eller bara i sin ursprungliga ton. Förutom att det är tjusigt att titta på, har du dem nära till hands när du ska använda dem.

lergods
Tallrikar av lergods kan vara ett perfekta komplement när du ska servera traditionella måltider.

Askfat och glasunderlägg

Lika vanliga som de är praktiska är dessa föremål i alla typer av terrakotta användbara och dekorativa resurser. Samtidigt som de skyddar ytor från fläckar och rester, integreras de i husets dekoration.

Lampor

Kombinationen av lera med andra material är också ett dekorativt inslag för din heminredning. Hitta till exempel en rund, fyrkantig eller pittoreskt formad lampfot för att framhäva skönheten av en lampa. Det ger en extra touch till belysningen på nattduksbord eller hallmöbler.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 felsäkra idéer för att dekorera ditt hem med senapsgult

En chans till mer naturlighet med lergods i din heminredning

National Geographic rapporterar att den årliga produktionen av avfall i världen varierar mellan 7 miljoner och 10 miljoner ton. Greenpeace för sin del främjar konsumtionen av handgjorda produkter med traditionell design som en del av ansvaret för den naturliga miljön och samhället.

När du väljer lergods bidrar du till planetens hälsa och din egen, eftersom dessa föremål är tillverkade med mindre påverkan på miljöföroreningar. Vad sägs om att ge dessa föremål en chans?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.