Hur du integrerar geometriska tapeter i din heminredning

Det praktiska med dekorativa tapeter är dess främsta attraktion. Med ett oändligt antal mönster, har detta inredningsalternativ en design för alla smaker.
Hur du integrerar geometriska tapeter i din heminredning

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Dekorativa tapeter har öppnat utrymmen för en mer slående design än de traditionella blommorna och monokroma dukarna; trenden inkluderar nu geometriska tapeter som dekoration på väggar i små utrymmen eller stora rum.

Genom att dra fördel av avancerade trycktekniker erbjuder denna resurs ett omfattande utbud av mönster som ger en illusion av specialtillverkade omslag snarare än pappersark.

I den uppnådda atmosfären behöver man varken speglar, målningar eller andra tillbehör. Tapeterna är vackra, innovativa och snälla för plånboken. Vi berättar mer nedan.

Geometriska tapeter: en resurs med flera alternativ

geometriskt papper på en vägg
Geometriskt papper kan helt förändra stilen i ett rum.

Geometriska tapeter är tapeter tryckta med olika mönster och finns i valfri storlek att klistra upp på släta ytor.

Vissa modeller har lackerade reliefer eller en vinylbeläggning; dessa är lämpliga när väggen har defekter. Överdragen är gjorda för att motstå fukt och underlätta rengöring.

De färgglada eller enfärgade mönstren livar upp rummen och gör dem mer glada, varma och originella. Dessutom sparar de investeringen i att reparera väggar, eftersom de hjälper dig att kamouflera skavanker utan att behöva ta till besvärligt arbete för putsning och målning.

Å andra sidan ger geometriska tapeter dig friheten att leka med färger och mönster som förändrar hemmets utseende, utan att du behöver ha några större inredningskunskaper.

De geometriska figurerna kan vara kontinuerliga eller i separata mönster; deras syfte är att förstärka eller kontrastera områden.

Fördelar med att använda geometriska tapeter

Detta alternativ gör utöver det estetiska och ger även både ekonomiska och praktiska fördelar, som bland annat följande:

  • Lätt att rengöra: innovationer med självhäftande tapeter gör att du kan rengöra dem bara med en svamp och neutral tvål. Detta passar särskilt bra på platser i hemmet med kontinuerlig trafik som badrum, trappor eller kök, eftersom de är mer benägna att bli smutsiga snabbt.
  • Det minskar utgifterna: jämfört med utlägget för eventuella reparationer och andra dekorationer är tapeter ett utmärkt förvärv. Tidningen Ars Bilduma berättar att metoden sparar pengar, eftersom de tapetserade rummen bevaras i åratal, till skillnad från vad en renovering med målning skulle göra.
  • Du kan leka med utrymmena: beroende på design och färger vidgar eller minskar geometriska tryck visuellt utrymmena. Om du använder ljusa toner ser rummet större ut. Tvärtom gör mörka toner att rummet ser mindre ut. Med varma paletter kan du skapa en mysig atmosfär. Dessutom kan du blanda mönster med ljusa färger för att separera olika utrymmen. Och om du vill förlänga eller förkorta utrymmen är horisontella respektive vertikala linjer effektiva.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Mysig inredning: vad är det och hur gör man?

Alternativ för att integrera geometriska tapeter i din heminredning

Geometriska tapeter passar för små ytor, där det är komplicerat att ställa möbler. De passar också bra i stora rum som kräver en unik touch för att skilja sig från resten. Med samma avsikt passar tapeter även in i heminredning genom idéer som följande:

Modernisera kök och matsal

Moderna dekorationer i kök och matsalar får ett ytterligare lyft av geometriska tapeter. Tack vare mönstren kan du ersätta konventionell inredning med intressanta och roliga figurer.

Ta hjälp av särdragen hos möblerna för att välja kontrasterande mönster. Till exempel kan kantiga möbler passa bra ihop med en sfärisk tapet.

Förbättra sovrum

Pryd rummets huvudvägg med geometri; faktiskt kan du byta ut sänggaveln med en snygg geometrisk tapet.

När det gäller höjden på tapeten är det upp till din smak: från golvet till taket eller bara en del av väggen. Men det är lämpligt att bredden går bortom ändarna på sängen så att den ramas in.

Skapa stämning på arbetsplatsen

Dessa områden kräver ett speciellt visuellt fokus. De är väl lämpade för tapeter med kombinerade geometrier, färgskillnader och subtila toner. Alla alternativ kan passa här, eftersom tanken är att den som använder dessa ytor ska trivas.

geometriska tapeter
Med din kreativitet kan du framhäva bara en del av ett rum.

Markera golv

Geometriska mönster hjälper till att framhäva trä eller neutrala golv. Särskilt trianglar och cirklar utgör en modern stil som kan framhäva trägolvets egenskaper och elegans.

Skapa möbelbakgrunder

Bokhyllor, hyllor och hörnenheter är möbler där, beroende på deras design, det kan passa bra med geometriska tapeter som bakgrund. Denna dekorering kan helt förändra helt deras utseende, särskilt när det gäller restaurerade föremål.

För att behålla essensen av möblerna, ta hänsyn till dess egenskaper och välj utifrån detta enkla, effektfulla och mycket eller lätt utsmyckade tapeter.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Kök på en vägg: Egenskaper och några tips

Hur du väljer tapeter för din inredning

För att välja tapeter, börja med att fråga om materialet och finishen. Förutom att det påverkar priset är det relevant information att veta om den tål fukt, om den är tvättbar och huruvida den tar åt sig lukt.

Vinyltapet är en av de föredragna stilarna på grund av dess hållbarhet och för att den har ett skyddande lager.

För det andra, fråga om vidhäftningssystemet. Det finns tapeter som har ett klisterskikt på baksidan, andra kräver att man först styker på lim.

Slutligen, innan du går till butiken, mät utrymmet som du ska tapetsera, så att du får hem tillräckligt med tapetlängder. Det är viktigt att fråga säljkonsulten om längden på tapeterna och berätta om dina mått, så att beräkningarna stämmer överens och designen stämmer överens med det du är ute efter.

Dekortapeter och ekologi

Eftersom produktionen av papper påverkar miljön, har det blivit vanligt att främja ansvarsfull konsumtion även inom detta område. I detta avseende uppmanar Biodiversity Notebooks att ta hänsyn till ursprunget för cellulosafibern och bleknings- och tillverkningsprocesserna.

I detta avseende kan du välja geometriska tapeter gjorda utan konstgjorda färger eller konventionella klistertapeter; det bör stå på märkningen om råvarorna och färgen är helt ekologiska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.