Lär dig mer om quercetin: Fördelar, användningsområden, källor och mer
Känner du till vilka fördelar du får av quercetin? Det är en naturlig fytokemikalie som du kan hitta i en mängd olika växter och livsmedel. Även om det spelar en viktig roll som pigment, är det också känt för sin potential att främja fysiskt och mentalt välbefinnande.
I synnerhet, som anges i en artikel i den vetenskapliga tidskriften ACS Omega, har det lovande bioaktiva effekter som fungerar som antioxiderande, antiinflammatoriskt och sårläkande medel. Dessutom kan det motverka diabetes och kardiovaskulära sjukdomar.
Faktum är att dess potential för förebyggande och behandling av flera sjukdomar för närvarande är föremål för forskning. Vad säger vetenskapen om det? Vilka är de huvudsakliga källorna till ämnet? I den här artikeln kommer vi att svara på dessa frågor.
Vad är quercetin?
Quercetin är ett växtpigment som tillhör gruppen flavonoider. Det är det som ger färg åt många olika frukter, blommor och grönsaker. Men utöver detta uppskattas det för sina antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper. Namnet kommer från det latinska ordet quercetum, som betyder “ekskog”.
Tidigare trodde man inte att denna flavonoid hade särskilt hög biotillgänglighet, men det är nu känt att den faktiskt har en relativt högre biotillgänglighet än andra fytokemikalier. Man uppskattar dessutom att det är den vanligaste flavonoiden i vår kost, och att en genomsnittlig person konsumerar 10 till 100 mg per dag genom sin kost (det finns mer än 20 vanliga livsmedel som innehåller quercetin).
Fördelar med och användningar av quercetin
Forskare har i flera decennier ansett quercetin vara av stor biologisk betydelse på grund av dess kapacitet som antioxidant. Som man kan läsa i en artikel i Pharmacognosy Reviews, spelar denna typ av flavonoid en viktig roll för att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler.
Fria radikaler är instabila molekyler som förknippas med utvecklingen av ett brett spektrum av kroniska sjukdomar. En överdriven produktion av dessa förändrar cellulära funktioner och leder till utveckling av hjärtsjukdomar, metabola och neurodegenerativa sjukdomar. Så hur hjälper quercetin? Låt oss titta på det!
Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 30+ livsmedel rika på flavonoider som bekämpar ångest
Minskning av inflammation
Många kroniska sjukdomar är relaterade till kronisk inflammation. I sin tur har man konstaterat att närvaron av höga nivåer av fria radikaler aktiverar inflammatoriska gener och leder till en överdriven respons.
I detta avseende är quercetintillskott fördelaktigt, eftersom dess antioxidantpotential hämmar de negativa effekterna av fria radikaler. På samma sätt minskar det markörer för cellulär inflammation.
I detta avseende har The American Journal of Clinical Nutrition rapporterat att quercetin i studier dämpade uttrycket av inflammatoriska gener, inklusive tumörnekrosfaktor-alfa (TNFα) och interleukin-6 (IL-6) molekyler.
Samtidigt beskriver forskning i Journal of the American Nutrition Association att tillskott med 500 mg quercetin dagligen i 8 veckor minskade inflammatoriska markörer hos kvinnor med reumatoid artrit. Detta var förknippat med en minskning av stelhet och smärta.
Tar hand om det kardiovaskulära systemet
En av anledningarna till att quercetin bidrar till vården av det kardiovaskulära systemet är dess förmåga att få blodkärlen att slappna av. På grund av detta bidrar konsumtion av quercercetin till att minska risken för högt blodtryck.
Forskning publicerad i Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics rapporterar att denna flavonoid har vasodilaterande effekter och hjälper till att sänka högt blodtryck.
Detta bekräftas också i en nyligen publicerad recension i Journal of the American Heart Association, som fastställer att intag av 500 mg quercetin per dag var till hjälp för att minska det systoliska och diastoliska blodtrycket med 5,8 mm Hg respektive 2,6 mm Hg i genomsnitt.
Vidare tyder information publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry på att quercetin också hämmar oxidationen av det onda kolesterolet (LDL), vilket är viktigt för att kontrollera kardiovaskulär risk.
Förebyggande av neurodegenerativa störningar
Antioxidanter spelar en viktig roll för att minska risken för neurodegenerativa störningar. Quercetin i synnerhet har erkänts som ett neuroprotektivt medel.
En studie publicerad i Oxidative Medicine and Cellular Longevity visar att detta ämne stimulerar det naturliga försvaret mot oxidativ stress och minskar risken för Alzheimers sjukdom och demens.
Fördelar med quercetin: Lindra allergisymptom
Den antiinflammatoriska aktiviteten hos quercetin har positiva effekter i kampen mot allergier. I Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology kan man läsa att denna antioxidant hjälper till att kontrollera jordnötsrelaterade anafylaktiska reaktioner hos möss.
Samtidigt har andra studier visat att det hjälper till att undertrycka kemikalier som främjar inflammation, som histamin. Det är emellertid för närvarande oklart om samma effekter skulle inträffa hos människor.
Cancerbekämpande egenskaper
Quercetin är inte ett alternativt botemedel mot cancer. Det bör inte på något sätt ersätta medicinska behandlingar för denna sjukdom. Det finns dock bevis för att det spelar en förebyggande roll mot kroniska tillstånd associerade med oxidativ stress och inflammation, som neoplasmer.
Forskning i den vetenskapliga tidskriften Plos One fann att denna fytokemikalie bidrar till att avsevärt hämma spridningen av cancerceller. Mer exakt så länkar provrörs- och djurstudier detta ämne till förebyggande av cancer i följande vävnader:
- Lever
- Lungor
- Bröst
- Urinblåsa
- Blod
- Ändtarm
- Äggstockar
Förebyggande av för tidigt åldrande
Åldrande är en biologisk process som inte går att stoppa. Men konstant exponering för fria radikaler påskyndar det. Lyckligtvis kan naturliga ämnen som quercetin hjälpa till att stoppa eller bromsa denna process.
En studie i Nature Medicine kopplar intaget av detta ämne med en ökad förväntad livslängd. Det verkar också kunna hjälpa till att skydda celler och minska markörer för åldrande.
Liknande resultat rapporteras i en annan studie i The American Journal of Chinese Medicine, där man drog slutsatsen att quercetin utövar återställande fördelar på fibroblaster i huden.
Fördelar med quercetin: Kontroll av blodsockernivåer
I flera studier har quercetin visat sig ha fördelar för att sänka blodsockernivån. En litteraturöversikt publicerad i Biomedicine and Pharmacotherapy beskriver att denna flavonoid har antidiabetisk potential och kan minska risken för komplikationer i samband med diabetes.
Risker och möjliga biverkningar av quercetin
Quercetin är känt för sina många fördelar, men det är inte utan biverkningar, speciellt när man tar det som ett tillskott. En rapport som man kan läsa i Molecular Nutrition and Food Research beskriver att intag av mer än 1 000 mg per dag kan resultera i följande symptom:
- Uppsvälld mage
- Huvudvärk
- En pirrande, stickande känsla
- Illamående
Men i de flesta fall anses det dock vara säkert och orsakar inte komplikationer.
Det bästa sättet att få i sig det är genom livsmedel som innehåller det. Om man tar det i form av kosttillskott bör man dock undvika det i följande fall:
- Gravida och ammande kvinnor.
- Människor som genomgår antibiotikabehandling.
- Människor som tar medicin mot högt blodtryck.
- Personer med diagnostiserade kroniska sjukdomar (konsultera din läkare först).
Det är viktigt att ta hänsyn till att de flesta studier på quercetin har utförts på djur eller i ett laboratorium. Därför är det inte möjligt att med säkerhet säga att det medför betydande fördelar för människor. Därför ska det inte vara den primära behandlingen av något diagnostiserat medicinskt tillstånd.
Viktiga källor till quercetin
Quercetin ger många fördelar när det konsumeras genom vissa livsmedel. Det är ofta koncentrerat i skalet eller det yttre lagret av frukter och grönsaker. De viktigaste källorna är följande:
- Broccoli
- Körsbär
- Tomater
- Schalottenlök
- Grönkål
- Blå vindruvor
- Kapris
- Grönt och svart te
- Röda äpplen
- Röd bladsallad
- Paprika (gul och grön)
- Lök (röd och vit)
- Bär (tranbär, blåbär och hallon)
Mängden quercetin varierar i de enskilda livsmedlen och beror också på odlingsförhållandena. Det finns även i kosttillskott som man kan köpa antingen i kapsel- eller pulverform.
Föreslagna doser är vanligtvis mellan 500 och 1 000 mg per dag. För optimal absorption är det rekommenderat att samtidigt konsumera C-vitamin eller enzymer som bromelain.
Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack
Vad bör vi tänka på när det kommer till quercetin och dess fördelar?
Quercetin är en av de mest rekommenderade flavonoiderna för att främja god hälsa. Det finns bevis för att det har antiinflammatorisk och antioxiderande potential. På så sätt spelar det en roll i förebyggandet av flera sjukdomar.
Även om det finns som kosttillskott, är det bäst att få i sig det via kosten. Många livsmedel innehåller det, och dessa ger för övrigt även andra viktiga näringsämnen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
- Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.
- Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
- Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.
- Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.
- Chuang CC, Martinez K, Xie G, Kennedy A, Bumrungpert A, Overman A, Jia W, McIntosh MK. Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1511-21. doi: 10.3945/ajcn.2010.29807. Epub 2010 Oct 13. PMID: 20943792.
- Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, Aryaeian N, Zabihiyeganeh M, Rahimi Foroushani A, Jazayeri S. The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):9-15. doi: 10.1080/07315724.2016.1140093. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27710596.
-
Patel RV, Mistry BM, Shinde SK, Syed R, Singh V, Shin HS. Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent. Eur J Med Chem. 2018 Jul 15;155:889-904. doi: 10.1016/j.ejmech.2018.06.053. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29966915.
- Costa LG, Garrick JM, Roquè PJ, Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796. Epub 2016 Jan 24. PMID: 26904161; PMCID: PMC4745323.
- Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80. doi: 10.2174/187221309787158371. PMID: 19149749.
- Zhou J, Fang L, Liao J, Li L, Yao W, Xiong Z, Zhou X. Investigation of the anti-cancer effect of quercetin on HepG2 cells in vivo. PLoS One. 2017 Mar 6;12(3):e0172838. doi: 10.1371/journal.pone.0172838. PMID: 28264020; PMCID: PMC5338765.
-
Hashemzaei M, Delarami Far A, Yari A, Heravi RE, Tabrizian K, Taghdisi SM, Sadegh SE, Tsarouhas K, Kouretas D, Tzanakakis G, Nikitovic D, Anisimov NY, Spandidos DA, Tsatsakis AM, Rezaee R. Anticancer and apoptosis‑inducing effects of quercetin in vitro and in vivo. Oncol Rep. 2017 Aug;38(2):819-828. doi: 10.3892/or.2017.5766. Epub 2017 Jun 28. PMID: 28677813; PMCID: PMC5561933.
- Deng XH, Song HY, Zhou YF, Yuan GY, Zheng FJ. Effects of quercetin on the proliferation of breast cancer cells and expression of survivin in vitro. Exp Ther Med. 2013 Nov;6(5):1155-1158. doi: 10.3892/etm.2013.1285. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24223637; PMCID: PMC3820718.
- Su Q, Peng M, Zhang Y, Xu W, Darko KO, Tao T, Huang Y, Tao X, Yang X. Quercetin induces bladder cancer cells apoptosis by activation of AMPK signaling pathway. Am J Cancer Res. 2016 Jan 15;6(2):498-508. PMID: 27186419; PMCID: PMC4859676.
-
Xu M, Pirtskhalava T, Farr JN, Weigand BM, Palmer AK, Weivoda MM, Inman CL, Ogrodnik MB, Hachfeld CM, Fraser DG, Onken JL, Johnson KO, Verzosa GC, Langhi LGP, Weigl M, Giorgadze N, LeBrasseur NK, Miller JD, Jurk D, Singh RJ, Allison DB, Ejima K, Hubbard GB, Ikeno Y, Cubro H, Garovic VD, Hou X, Weroha SJ, Robbins PD, Niedernhofer LJ, Khosla S, Tchkonia T, Kirkland JL. Senolytics improve physical function and increase lifespan in old age. Nat Med. 2018 Aug;24(8):1246-1256. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9. Epub 2018 Jul 9. PMID: 29988130; PMCID: PMC6082705.
- Sohn EJ, Kim JM, Kang SH, Kwon J, An HJ, Sung JS, Cho KA, Jang IS, Choi JS. Restoring Effects of Natural Anti-Oxidant Quercetin on Cellular Senescent Human Dermal Fibroblasts. Am J Chin Med. 2018;46(4):853-873. doi: 10.1142/S0192415X18500453. Epub 2018 May 8. PMID: 29737207.
-
Andres S, Pevny S, Ziegenhagen R, Bakhiya N, Schäfer B, Hirsch-Ernst KI, Lampen A. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700447. Epub 2017 Dec 19. PMID: 29127724.