Lär dig mer om galanga och dess användning

Har du någonsin hört talas om galanga? I den här artikeln berättar vi vad det är och vilka fördelar du kan få genom att inkludera denna rot i din kost!
Lär dig mer om galanga och dess användning
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Galanga är en växt som tillhör samma familj som ingefära. Dessa rötter delar många intressanta och specifika näringsegenskaper. De har vanligtvis en brun färg utvändigt, och är något blekare på insidan. Galanga utmärker sig för sin kryddiga, lite peppriga smak, och ger en unik arom till olika maträtter.

Det är värt att komma ihåg att användningen av kulinariska kryddor ofta är en bra idé även för vår hälsa. Många av dem innehåller fytonäringsämnen med antioxidantegenskaper. Att regelbundet inkludera denna typ av kryddväxter i din kost kan ha en rad positiva effekter.

Näringsämnen och vitaminer

Galanga är en rot som inte ger mycket energi – endast 71 kalorier per 100 gram. Dess kanske främsta näringsmässiga egenskap är dock kolhydratinnehållet: för varje 100 gram av roten ger den 14 gram kolhydrater. Den har också en betydande mängd fiber.

Men galanga utmärker sig även för sitt innehåll av mikro- och fytonäringsämnen. Bland den första gruppen har vi vitamin C. Varje 100 gram av roten ger oss 3 gram av detta viktiga vitamin. När det kommer till fytonäringsämnen finns det en myriad av flavonoider och fytokemikalier som har antiinflammatoriska och antioxiderande effekter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Fiberpackade livsmedel som kan hjälpa dig med vikten

Fördelarna med galanga

Låt oss ta en titt på de viktigaste fördelarna med galanga när vi inkluderar den i en varierad och balanserad kost.

Förbättrar immunförsvaret

Detta beror på det rikliga innehållet av C-vitamin. Detta näringsämne har förmågan att förbättra immunsystemets funktion, vilket ger ett effektivare skydd mot luftvägsinfektioner, vilket en studie publicerad i Frontier in Immunology visar.

vitamin C-logga med en apelsin
Även om många av oss förknippar C-vitamin med citrusfrukter, finns det många andra livsmedel som kan ge oss tillräckliga mängder av detta.

Galanga skyddar mot tumörprocesser

Enligt en studie publicerad i Asian Pacific Journal of Cancer Prevention  kan galanga skydda oss mot utveckling och progression av vissa cancerformer på grund av dess antioxidantaktivitet. Detta gäller särskilt för patienter med tumörer i bröstvävnaden. Specialister fann mycket positiva effekter när de använde detta tillsammans med receptbelagd medicin.

Antiinflammatorisk effekt

Inflammation är den mekanism som kommer med många komplexa problem. Ett exempel på detta är hjärt- och kärlproblem.

På grund av innehållet av fytonäringsämnen kan galanga balansera inflammatoriska processer. Detta hjälper till att undvika en överproduktion av de verksamma komponenterna i det inflammatoriska svaret. Enligt en studie publicerad i Journal of Ethnopharmacology genererar galanga antiinflammatoriska, antimikrobiella och antioxidantiska effekter, tack vare sina fenolföreningar.

Skillnader mellan galanga, ingefära och gurkmeja

Människor tenderar att köpa galanga tillsammans med traditionell ingefära och gurkmeja, eftersom dessa alla ger hälsofördelar och passar in i samma grupp av kulinariska kryddor.

Den största skillnaden mellan dessa 3 kryddor är att traditionell ingefära och gurkmeja verkar kunna hjälpa vår metabola hälsa och förbättra kontroll av diabetes. Det finns dock inga bevis för att galanga har samma effekt. Och medan traditionell ingefära hjälper till med viktminskning, utmärker sig galanga för sin förmåga att öka antalet spermier.

Det är faktiskt en bra idé att kombinera eller växla mellan dessa 3 kryddor. De antas vara positiva för majoriteten av befolkningen.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Fördelarna med mizunakål: Näringsvärde och tillagning

Biverkningar av galanga

Som en allmän regel anser man att galanga är ett säkert livsmedel som inte orsakar några biverkningar. Det är dock bäst att undvika att konsumera det i vissa fall, till exempel under graviditet.

Om du använder en hög dos av denna ört kan du uppleva gastrointestinala förändringar. Detta kan leda till diarré, buksmärtor eller ökad gasbildning. Vidare kan överkonsumtion av denna rot leda till en ökning av sekretionen av magsyra.

Men som krydda och i kombination med en varierad kost förekommer detta problem inte särskilt ofta. Galanga anses vara ett säkert och nyttigt livsmedel.

galanga på en skärbräda
Det finns anmärkningsvärda likheter mellan galanga, traditionell ingefära och gurkmeja, men effekten på kroppen är inte densamma.

Hur kan du använda denna krydda?

Du kan hitta galanga i pulverform eller som hela rötter i specialiserade butiker. I västländer är det inte lika vanligt som i exempelvis Asien.

Du kan enkelt använda den genom att tillsätta pulvret till matlagningen, på samma vis som du gör med vanlig ingefära. När du vill använda roten är det en bra idé att använda ett vanligt rivjärn. Men kom ihåg att det kommer att ge en rätt pepprig touch till din mat.

Galanga är en rot med många fördelaktiga egenskaper

Galanga har flera hälsofördelar. Det är en bra idé att inkludera det i en balanserad kost, dock kan den fortfarande kan vara svår att hitta i många städer och länder. Du bör prova butiker som specialiserar sig på exotiska livsmedel om du vill köpa denna ingrediens.

Du bör dock inte tänka på galanga som något mirakelmedel. Även om det finns bevis för att det hjälper till att generera ett visst skydd mot vissa åkommor, bör du inte avstå från mediciner som en läkare har skrivit ut åt dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Ahlina FN, Nugraheni N, Salsabila IA, Haryanti S, Da’i M, Meiyanto E. Revealing the Reversal Effect of Galangal (Alpinia galanga L.) Extract Against Oxidative Stress in Metastatic Breast Cancer Cells and Normal Fibroblast Cells Intended as a Co- Chemotherapeutic and Anti-Ageing Agent. Asian Pac J Cancer Prev. 2020 Jan 1;21(1):107-117. doi: 10.31557/APJCP.2020.21.1.107. PMID: 31983172; PMCID: PMC7294026.
  • Kumar A. Phytochemistry, pharmacological activities and uses of traditional medicinal plant Kaempferia galanga L. – An overview. J Ethnopharmacol. 2020 May 10;253:112667. doi: 10.1016/j.jep.2020.112667. Epub 2020 Mar 2. PMID: 32061673.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.