Lär dig att rena ditt hem med salvia

Genom att rena ditt hem kan du eliminera kvarvarande energier och andra negativa känslor som påverkar huset. I den här artikeln kommer vi att berätta för dig hur du gör en ritual för rengöring av salvia.
Lär dig att rena ditt hem med salvia
Cesar Paul González

Granskad och godkänd av Biolog Cesar Paul González.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Salvia är en växt som har fått sitt namn från latinets salvare, som betyder “att rädda”. Genom historien har man använt denna växt i sökandet efter fysiskt, mentalt och känslomässigt välbefinnande. Därför vill vi i den här artikeln lära dig hur du gör för att rena ditt hem med salvia.

Från traditionell medicinsk användning till sorter som orsakar hallucinogena effekter, har denna växt en mängd former som vi måste skilja mellan. Fortsätt läsa för att lära dig hur du använder salvia i ditt hem.

Vad är salvia?

Salvia är en buskväxt i myntafamiljen som har sitt ursprung i södra Europa. Det har använts genom historien som ett slemlösande medel och vid förkylningar.

Dessutom har det varit ett hjälpande medel för kvinnor under menstruation. Traditionellt har man ordinerat salvia för att lindra dysmenorré, vilket är intensiv smärta under cyklisk blödning.

Vetenskapliga studier visar på möjligheten med antihypertensiva användning av salvia – det vill säga dess förmåga att sänka blodtrycket. Studien utfördes dock på djur och inte på människor.

Men det har också andra användningsområden som inte är medicinska. Det kan vara dekorativt, aromatiskt, kosmetiskt och användas som rökelse för att rensa miljöer och rena energi, enligt vissa anekdotiska data.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Skapa ett hem fullt med feng shui-harmoni

Traditionen med salvia som rökelse

Salvia har använts i mer än fyra århundraden av olika civilisationer. Dess användning har alltid varit i syfte att rena miljön, utöka människors visdom och öka vårt försvar mot sjukdomar som kan drabba oss.

Därifrån kommer traditionen att bränna torkade salviablad som rökelse, för att rena de miljöer vi besöker och bjuda in goda energier att bli del av det dagliga livet.

rena ditt hem med salvia
Det finns flera användningsområden för salvia. Det finns vetekskapliga studier på vissa, men andra är endast anekdotiska och ännu obevisade.

Fördelarna med att rena ditt hem med salvia

Säkert är du nu nyfiken på de påstådda fördelarna med att rena hemmet med salvia. Följande är några av de mest intressanta:

 • Vissa människor hävdar att salvia kan jaga bort dålig energi: Det sägs att röken från salvia driver bort negativa energier och låga vibrationer.
 • Det kan bidra till att öka en persons andliga koppling: Vissa tror att salvia kan förbättra våra andliga kopplingar tack vare ämnet tujon som finns i växten, en substans som är förknippad med ökad intuition och bemyndigande av sinnena.
 • Det förbättrar ditt humör: Det har varit en tradition att använda salvia för att lugna ner sig.
 • Det eliminerar dålig lukt: Som alla andra rökelser, producerar salvia en behaglig lukt som bidrar till att eliminera lukter och gör att du känner dig ännu mer hemma.
 • Det hjälper dig att sova bättre: På grund av dess lugnande egenskaper kan salvia skapa ett tillstånd av lugn som gör att du kan somna snabbare. Förmågan beror inte på att salvia direkt kan motverka sömnlöshet, utan på dess förmåga att skapa avslappning, vilket forskning också har visat.

När du inte ska använda salvia för att rena ditt hem

Trots dessa fördelar finns det vissa negativa effekter av en överdriven användning av växten. Kom därför ihåg att om du ska rena ditt hem med salvia ska du aldrig använda mer än nödvändigt.

Därtill, om du är gravid, bör du komma ihåg att användningen av salvia är förknippad med livmodersammandragningar och andra hormonella obalanser, på grund av närvaron av ämnet tujon som vi nämnde ovan.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Kan aromaterapi lindra mensvärk?

Så gör du rökelse på salvia för att rena ditt hem

Om du är ny på denna praxis att rena energier och skulle vilja testa på det, följ stegen nedan för hur du renar ditt hem med salvia.

Du behöver detta

 • Några torkade grenar med salvia
 • Bomull eller tråd för att knyta ihop grenarna
 • En behållare för att samla upp askan
 • Ljus och tändstickor
 • En skål eller behållare med sand
 • En fläkt, fjäder eller något redskap du kan fläkta ut röken med

Gör så här för att rena ditt hem med salvia

 1. Sammanställ ditt material och öppna ett fönster så att röken inte samlas inne, så att du också kan släppa ut negativa energier.
 2. Kom ihåg att ha tid och utrymme för att utföra ritualen, så att du kan göra det utan att känna stress och med full koncentration.
 3. Avsikten är nyckeln! Visualisera vad du vill ha för ditt hem. Ta en stund innan du tänder salviaknippen och säg högt och tydligt vad du har för avsikter och vad du vill.
 4. Tänd salvian med en tändsticka eller ett ljus. Det är mycket viktigt att du börjar ritualen vid dörren till ditt hem och sprider röken samtidigt som du rör dig inåt. Rör dig medurs.
 5. Om du har trappor, gå upp eller ner för dem och rena utrymmet de leder till.
 6. Rena dina personliga föremål du har hemma. För salvian nära varje föremål och omge det med rök, gör cirkulerande rörelser.
 7. Avsluta ritualen genom att upprepa ditt mantra en sista gång. Avsluta med att släcka lågan i sandskålen tills bunten slutar röka. Det är viktigt att du utför detta steg korrekt.
rena ditt hem med salvia
Reningsritualer måste göras utifrån personlig övertygelse, så det är viktigt att följa steg-för-steg-guiden.

Att rena ditt hem med salvia är det första steget för att behålla bra energi

När du utför en reningsritual är det viktigt att vara uppmärksam på alla olyckor som kan hända under processen. Låt därför inte salvian ligga och brinna själv och undvik att föra den för nära en yta som kan fatta eld. Var försiktig med röken och undvik att andas in den direkt.

Detta är en vacker och enkel teknik för att rena olika utrymmen: hela ditt hem, ditt nya skrivbord, en bil eller även på speciella dagar, som nyårsafton eller födelsedagar. Du kan utföra ritualen en gång om året eller så ofta du vill.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ramírez, Jorge, Mauricio Palacios, and Oscar Gutiérrez. “Estudio del efecto antihipertensivo de la Salvia scutellarioides en un modelo de ratas hipertensas.” Colombia Médica 37.1 (2006): 53-60.
 • Romero, Ana, María Roda, and Celia Mª Vázquez. “Sumidad de salvia para los trastornos menstruales.” (2013).
 • Vázquez, José Fanny González. “Interés farmacéutico de la” Salvia officinalis” y de la” Euphrasia officinalis”.” Cuadernos del Tomás 1 (2009): 157-171.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.