Läckert recept på purjolök fylld med skinka och ost

Fylld purjolök är ett utsökt alternativ som du tillaga väldigt snabbt. För att lära dig hur man gör purjolök fylld med skinka och ost, läs receptet nedan.
Läckert recept på purjolök fylld med skinka och ost
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Purjolök fylld med skinka och ost är en delikatess du inte kommer ångra att du provar. Detta recept, som du enkelt kan svänga ihop, passar exempelvis utmärkt som förrätt till en gourmetmåltid. Dessutom är det det perfekta sättet att variera dina vanliga förrätter eller tillbehör.

Purjolök, en grönsak som tillhör samma familj som gullök, vårlök och vitlök, är en mångsidig ingrediens i köket. Tack vare deras lite söta smak kan man med fördel servera dem ångkokta eller ha dem i buljonger eller soppor.

I den här artikeln ska vi berätta hur du tillagar denna läckra purjolök fylld med skinka och ost, så att du får uppleva hur du kan njuta av smaken till fullo. Fortsätt läsa och ta del av receptet tillsammans med steg-för-steg-instruktioner.

Ingredienser och tillbehör för att göra purjolök fylld med skinka och ost

Dessa mängder räcker till 5 portioner som förrätt:

  • 1 djup gryta
  • 1 ägg
  • 8 stora purjolökar
  • 50 gram smör
  • 100 gram skivad skinka
  • Salt och kryddor efter smak
  • 1 stor, flat ugnssäker form
  • 1 msk dijonsenap
  • 250 gram färskost eller mozzarellaost
riven ost
Mozzarellaost smälter på ett delikat sätt, vilket ger detta recept en krämig konsistens.

Så här gör du, steg-för-steg:

För att göra detta recept är det första du behöver göra att förvälla purjolöken i kokande saltat vatten i 20 minuter eller tills de är mjuka. Denna tid är ungefärlig. Kom ihåg att du vill att purjolökarna håller sig hela.

I väntan på att de ska mjukna, knäck ett ägg i en skål och vispa lätt med en gaffel i några minuter. Skär sedan mozzarellaosten i tärningar och lägg den i samma skål. Tillsätt senap, salt och kryddor. Skär därefter skinkan i strimlor och lägg även den i skålen.

Vid denna tidpunkt, slå på ugnen på 200 °C. Under tiden ugnen blir varm är det dags att ta upp purjolökarna. Skölj dem under kallt vatten och häll noga av allt vatten. Lägg dem på en servett eller pappershandduk och låt dem svalna och lufttorka i 10 minuter. Detta steg är viktigt så att du kan fylla dem utan att bränna dig.

Ta sedan ut mitten av purjolöken genom att trycka lätt på den. Du ska försöka urholka dina purjolökar så att du får en fin hålighet att fylla.

Fyll alla purjolökar med blandningen av ost och skinka med hjälp av en sked och lägg dem i en smord form. Om du vill kan du skära purjolökarna i mindre bitar innan du fyller dem, för att göra denna uppgift enklare.

När de är klara arrangerar du dem sida vid sida och sprider resten av smöret över dem med en sked. Grädda i 15 minuter, eller tills osten är gyllenbrun.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Krämig grönsakssoppa med svamp, purjo och ingefära

Hur serverar man purjolök fylld med skinka och ost?

Naturligtvis kan du också ha dessa fyllda purjolökar som en del av huvudrätten. För att göra detta måste du även servera något till som passar med smaken.

Ett exempel kan vara ugnsbakat eller grillat kött. För att tillaga detta, krydda bara en bit rött kött med timjan, salt och enbär och tillaga i ugnen. Använd inte samma stekpanna som de fyllda grönsakerna, för saften som tränger ut ur köttet kan få dina fyllda purjolökar att falla sönder.

Å andra sidan är detta recept också gott tillsammans med sötpotatis eller bakad potatis. I det här fallet är det bara att skära dessa potatisar i tunna skivor med skalet på och steka dem i 10 minuter i ugnen med lite olivolja och gurkmeja eller paprika.

Ett annat alternativ är att servera dem tillsammans med vitt ris och grönsaker, som majs, ärtor och paprika. Oavsett vilket alternativ du väljer, passar alla dessa alternativ bra med purjolök fylld med skinka och ost.

Vilka saker behöver du ta hänsyn till?

En sak att tänka på är att detta recept kan innehålla mycket kalorier, natrium och mättat fett. Av denna anledning är det inte ett bra alternativ för dem som lider av metaboliska problem, högt blodtryck eller höga nivåer av triglycerider. I alla fall bör dessa personer inte äta denna rätt ofta. I detta sammanhang påpekar flera studier att begränsning av dessa näringsämnen är nödvändig för att undvika ytterligare komplikationer.

Det är dock möjligt att anpassa detta recept för att få en hälsosam version. För att göra detta kan du minska ner på eller utesluta smöret och använda extra jungfruolja eller välja en mindre fet ost, till exempel ricotta med låg fetthalt.

Varför är det nyttigt att äta purjolök?

Förutom att denna grönsak kan användas i olika rätter, är den utmärkt för att införliva näringsämnen i kosten. Enligt Libro de la alimentación española (“Den spanska matboken”) är purjolöken en god källa till kostfiber och vissa vitaminer.

Bland dessa finns vitamin B9 eller folsyra, vilket bidrar till bildandet av blodkroppar. Enligt boken ger 150 gram purjolök 48% av det rekommenderade intaget.

Samtidigt innehåller denna grönsak även C-vitamin, men det är bra att vara medveten om att denna delvis går förlorad under tillagningen. Den är också rik på mineraler som kalium, fosfor, kalcium och järn.

purjolök fylld med skinka och ost
Purjolök passar i en mängd olika rätter och bidrar till god hälsa med sina näringsegenskaper.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kur med purjolök för avgiftning och viktnedgång

Gör denna läckra rätt med purjolök fylld med ost och skinka i förväg

Även om purjolök inte är en lika vanlig grönsak i köket som lök eller vitlök, är de en mångsidig ingrediens som ger dina rätter en unik smak. Och detta recept är det perfekta sättet att dra nytta av dem.

Kom ihåg att om du har ont om tid kan du tillaga denna rätt i förväg och ha purjolökarna färdigfyllda i kylskåpet. Allt du behöver göra är att gratinera dem innan servering. Nu finns det ingen ursäkt för att inte prova dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.