Kvinnlig ansiktsbehåring: orsaker och åtgärder

Kvinnlig ansiktsbehåring kan vara en bieffekt av vissa läkemedel. Om så är fallet för dig bör du tala med din läkare innan du ändrar något på egen hand.
Kvinnlig ansiktsbehåring: orsaker och åtgärder
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kvinnlig ansiktsbehåring är något som få av oss blir glada över, trots att det är helt naturligt. När kvinnor får för mycket ansiktsbehåring blir situationen tyvärr något mer komplicerad än för män. Det är trots allt ett typiskt kännetecken för män, men få kvinnor är bekväma med det.

Det värsta är att det inte helt har att göra med estetik. Kvinnlig ansiktsbehåring kan även vara en indikation på att något annat är fel rent fysiskt.

Fortsätt läsa för att upptäcka orsakerna så att du kan hitta en lösning innan det blir värre.

Var är hirsutism?

Hirsutism är den medicinska termen för när kvinnor får karaktäristiskt manlig behåring i ansiktet eller på kroppen.

Det kan dyka upp på olika områden, inklusive:

  • Ansiktet
  • Benen
  • Bröstet
  • Ryggen
  • Magen

Det brukar bero på manliga hormon som är bortom kontroll. Kvinnor producerar vanligtvis låga mängder manliga hormoner, och det räcker oftast inte för att orsaka problem.

1. Genetiska eller etnicitetsmässiga faktorer

Genetiska faktorer

Kvinnor från Indien och Medelhavsländer är mer benägna att utveckla oönskat ansiktshår jämfört med kvinnor i andra delar av Europa, Asien och Nordamerika.

Men om din familj har fall av kvinnor med hirsutism ökar risken avsevärt för dig. Prata med kvinnor i din familj, speciellt sådana med mycket ansiktshår. Det är det bästa sättet att upptäcka huruvida det är normalt för dem eller om det rör sig om ett medicinskt problem.

Om det råkar vara på grund av en medicinsk åkomma ska du försöka ta reda på vad det rör sig om.

2. Polycystiskt ovariesyndrom

Polycystiskt ovariesyndrom är en av de vanligaste kvinnliga åkommorna. Det kan existera i åratal utan att det orsakar problem eller upptäcks. Andra får uppenbara symptom, varav ett är hårväxt på hakan.

Det bästa sättet att kontrollera hårväxten är att:

  • Vara uppmärksam på tillståndets utveckling.
  • Gå till alla möten med din läkare för att utvärdera situationen.
  • Följa alla din läkares rekommendationer.

3. Cushings syndrom

Kortisol orsakar hårtillväxt

Cushings syndrom är ett hormontillstånd som utvecklas på grund av exponering för höga kortisolnivåer. Det är väldigt vanligt för kvinnor som tar medicin för artrit och astma. Det kan tyvärr leda till pinsam kvinnlig ansiktsbehåring, och även om man kan vända sig till hårborttagning är det bästa att tala med din läkare för att få reda på om du kan justera din medicinering.

Hur undviker man att ansiktsbehåring blir ännu värre?

Om du har mycket ansiktshår är det vanligt att vilja bli av med det. Även om det är relativt normalt finns det saker att undvika så att tillståndet inte blir värre.

1. Undvik att ta mediciner utan att tala med din läkare

Tala med din läkare

Eftersom ansiktsbehåring är kopplat till hormoner slutar många kvinnor ta läkemedel som har det som bieffekt. De främsta brukar vara p-piller. Kom bara ihåg att din läkare alltid rekommenderar läkemedel baserat på just din situation.

För att undvika komplikationer och problem ska du först diskutera det med din läkare för att få tips och råd.

2. Undvik hårborttagningsmetoder som kan förvärra problemet

Vi vet att ansiktsbehåring kan få dig att känna dig osäker och mindre attraktiv, och därför kanske du överväger vissa hårborttagningsmetoder medan läkemedlen börjar verka.

  • I så fall rekommenderar vi att du väljer metoder som inte ger dig inväxta hårstrån eller förtjockning, vilket kan förvärra situationen.
  • Använd inte en rakhyvel. Välj istället kräm eller vax.

3. Prova att bleka ansiktsbehåring

Blek ansiktsbehåring

Även om hårborttagning kan vara ett bra alternativ är alla inte villiga att göra det. Om så är fallet för dig kan du prova att bleka det. Det kan du göra hemma och det tar mindre än en timme. Det finns till och med färdiga paket med ingredienser du bara blandar och applicerar, så det är riktigt enkelt.

För att framgångsrikt bleka håren utan att få bieffekter ska du hålla dig borta från solen om du inte använder hög solskyddsfaktor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.