Kurrande mage: vad du inte visste

Om din mage ger ifrån sig pinsamma ljud är det förmodligen för att du inte tuggar maten ordentligt. De gaser som produceras av dåligt tuggad mat kan lindras med ett naturligt te.
Kurrande mage: vad du inte visste
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är inte bara hunger som kan ligga bakom en kurrande mage. Du kanske alltid har trott att fenomenet enbart är kroppens sätt att tala om att det är dags äta något, men det kan istället vara ett budskap om något annat än att du borde stilla din hunger.

Matsmältningssystemet

Det är viktigt att väga in sambandet mellan magen och resten av matsmältningssystemet för att förstå orsakerna till en kurrande mage.

Matsmältningssystemet är i grund och botten en lång kanal som börjar vid munnen och slutar vid analöppningen. Det är ett ganska enkelt system som sådant, men det blir komplext när du väger in de olika organen i kroppen.

Din mat förflyttas genom systemet med hjälp av muskelsammandragningar (peristaltik) som hjälper systemet att smälta maten och förflytta den genom tarmarna. Dessa sammandragningar hjälper också kroppen att blanda vätska med den fasta födan och magsyran.

Mage

De flesta av de ljud som din kropp avger kommer från matsmältningssystemet medan det blandar innehållet i magen med vätskorna. Gaserna som produceras i ditt system frigörs genom sammandragningarna i dina tarmar, vilket skapar de speciella kurrande ljuden. Dessa ljud kan uppkomma när som helst, även om du är i balans. Skillnaden är att när magen är full är dessa ljud mindre märkbara.

Så varför gör systemet sammandragande rörelser om din mage är tom? Omkring två timmar innan magen är helt tom börjar den producera vissa hormoner som stimulerar nervsystemet och skickar budskap till hjärnan som säger “ät lite mer”. Hjärnan reagerar på dessa signaler med en order om att sätta igång peristaltiken. Dessa sammandragningar slutför tömningen av magsäcken och kan även framkalla nya hungerkänslor så att du känner ett behov av att äta igen.

Vad är orsaken till en överdrivet kurrande mage?

Allt vi har diskuterat så här långt är faktiskt ganska normala företeelser. När magen kurrar överdrivet kan det inte bara påverka din hälsa, utan även din matsmältningsprocess. Orsaken till dessa överdrivna ljud kan bero på en lång rad andra faktorer i tillägg till hunger.

Strikta dieter

Om du äter mindre än vad du är van att konsumera under dagen eller på kvällen kan du förvirra matsmältningssystemet. Strikta dieter består ofta av livsmedel som innehåller vissa specifika näringsämnen eller stora mängder kalorier. Detta ger upphov till en kurrande mage eftersom maten smälts snabbare, vilket i sin tur framkallar hungerkänslor.

Konsumtion av läskedrycker

En blandning av gaser och luft inuti din mage kan också ge upphov till dessa ljud. Om du dricker läsk eller andra kolsyrehaltiga drycker ökar du mängden bubblor i matsmältningssystemet. Dessa kan brista och producera kurrande ljud. Detta sker när din kropp inte lyckas eliminera denna överskottsluft på naturlig väg. Att äta för fort eller svälja luft tillsammans med din mat är också orsaker till dessa symtom.

Kall dryck

Intolerans mot livsmedel

Laktos, som förekommer i mjölk, yoghurt, grädde och ost, är den vanligaste typen av livsmedelsintolerans. När dessa livsmedel blir kvar i systemet för länge kan de bakterier som är närvarande i dem producera en onormal mängd gas och bubblor. Du bör alltid undvika alla typer av livsmedel som du har intolerans mot.

Sår

Sår i matsmältningssystemet kan också vara en orsak. Detta tillstånd åtföljs av smärta och obehag, som inte har något att göra med hunger. Du bör justera din kost för att råda bot på detta problem.

Irritabel tarm

Tjocktarmen

Symtomen vid denna sjukdom liknar dem vid sår då det förutom att orsaka kurrande ljud också ger kraftiga smärtor efter att du har ätit vissa typer av livsmedel.

Hur råder du bot på en kurrande mage?

När problemet inte är direkt relaterat till ett medicinskt tillstånd kan du vidta vissa åtgärder för att lindra det.

Mage
  • Tugga maten ordentligt. När din kropp blandar fast och vältuggad föda med vätskor i magen bildas det mindre gas.
  • Ta en kopp te efter maten, till exempel ett med mynta. Det kan hjälpa dig att lindra magproblem.
  • Andas inte alltför djupt medan du äter eftersom du på så vis sväljer mindre luft.
  • Ät mindre. Lättare måltider är enklare att smälta, och de ger inte din mage möjligheten att skicka hungersignaler till hjärnan.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.