Kronisk hicka: orsaker, behandling och konsekvenser

Kronisk hicka kan påverka alla aspekter av en persons liv, inklusive personliga relationer och sovvanor. Vi berättar mer i den här artikeln.
Kronisk hicka: orsaker, behandling och konsekvenser

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Vi vet alla vad hicka är och vi har alla haft det en eller annan gång. Det består av en serie ofrivilliga sammandragningar av diafragma. Detta får stämbanden att stängas, vilket orsakar det typiska lite lustiga ljudet. Men kronisk hicka är inte något att skratta åt.

Kronisk hicka är en sällsynt sjukdom. Faktum är att forskare menar att endast 1 av 100 000 människor lider av detta tillstånd. Detta tillstånd förekommer när dessa sammandragningar återkommer under mer än 48 timmar i streck.

Att man lider av kronisk hicka kan vara ett tecken på en annan sjukdom. Det kan därför vara svårt att behandla detta tillstånd utan att först eliminera det underliggande problemet. I artikeln nedan berättar vi allt du behöver veta om denna fråga.

Vilka är orsakerna till kronisk hicka?

Som vi redan har nämnt är kronisk hicka den typ av hicka som varar i flera dagar eller veckor i taget. Patienter växlar mellan perioder när de får hicka och perioder då de inte gör det. I de flesta fall inträffar emellertid episoder av hicka flera gånger under samma månad.

Denna patologi är ofta en följd av en annan sjukdom i mag- och tarmkanalen. Orsaken har ofta sitt ursprung i matstrupen och magen, vilket är de två organ som är mest i kontakt med diafragman. Experter tror mer specifikt att syrareflux på grund av gastroesofageal refluxsjukdom, även kallat GERD (från engelskans GastroEsophageal Reflux Disease), är en av huvudorsakerna.

Syrareflux från gastroesofageal reflux är ett tillstånd som orsakar skada på matstrupen. Denna skada kommer sig av att syra från magen stiger upp och fräter på matstrupen. Det finns många faktorer som påverkar gastroesofageal reflux, som bland annat fet mat, tobak och kryddstarka livsmedel.

Även om kronisk hicka kan vara orsakat av ett antal tillstånd, är män mer benägna att bli drabbade av detta tillstånd än kvinnor. Det verkar som att stress och ångest också kan utlösa det.

person med Kroniska hicka
Syrareflux från gastroesofageal reflux är en av huvudorsakerna till kronisk hicka.

Du bör också läsa den här artikeln: Hur lugnar du din bebis hicka på bästa vis

Vilka andra orsaker till kronisk hicka finns det?

Eftersom kronisk hicka består av ofrivilliga sammandragningar av diafragman är det viktigt att tänka på att alla typer av nervskada som påverkar denna muskel kan orsaka detta tillstånd. Först och främst kan det bero på hjärnskador i området som orsakar reflexen.

De vanligaste sjukdomarna som skadar ofrivilliga motoriska nerver är hjärnhinneinflammation och multipel skleros. Experter har också observerat att kronisk hicka kan vara ett symptom på hjärntumör eller efterdyningarna av en cerebrovaskulär skada eller stroke.

Skador på nerverna som styr impulsen till diafragman kan också vara en utlösare. Denna nerv, som kallas mellangärdesnerven (latin: nervus phrenicus), hjälper centrala nervsystemet att kommunicera med magmuskulaturen. Delar av nerven passerar genom nacken och bröstkorgen. Det är därför viktigt att utesluta sjukdomar som påverkar detta område.

Slutligen är det viktigt att påpeka att kronisk hicka också kan vara en bieffekt av vissa mediciner. Faktum är att det också kan inträffa efter anestesi eller en operation. Alkoholister eller personer som är beroende av lugnande medel kan också bli drabbade av detta tillstånd.

medicin
Hicka kan vara en bieffekt av vissa mediciner.

Finns det något sätt att behandla kronisk hicka?

Behandlingen av detta tillstånd baserar man på att ta itu med de bakomliggande orsakerna som ger upphov till den. Med andra ord, om orsaken är gastroesofageal reflux, är det viktigaste steget att behandla denna sjukdom. Din läkare kan därför rekommendera antacida för att reglera din mages pH.

Men experter har också upptäckt fördelarna med vissa mediciner som man kan använda för att behandla detta tillstånd på ett mer direkt sätt. Klorpromazin och metoklopramid är läkemedel som behandlar kronisk hicka. Den förstnämnda är ett antipsykotiskt läkemedel och det senare använder man för att lindra illamående.

Om inget av ovanstående fungerar kan läkaren använda kirurgiska tekniker för att behandla kronisk hicka. Operationen består av att blockera mellangärdesnerven för att justera nervimpulsen som drar samman diafragman.

Det största problemet med att hicka kroniskt

Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett problem som kan vara mycket hämmande för patienten. De påverkar alla delar av personens liv och kan till och med göra det svårt eller omöjligt att sova. När det gäller behandling är det därför viktigt att också erbjuda psykologiskt stöd.

Vi pratar inte om klassisk hicka som varar en kort stund innan den försvinner. Personer med kronisk hicka kan uppleva episoder som varar i flera dagar i taget. De måste därför anpassa hela sitt liv efter detta tillstånd och de behöver stöd och hjälp från människorna omkring.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.