Kosttillskott vid ledbesvär - så förebygger du uppkomsten
Att ta vissa kosttillskott vid ledbesvär kan förbättra tillstånd som artros, ett av de vanligaste degenerativa ledbesvären. Det huvudsakliga kännetecknet för detta tillstånd består av en försämring av brosket samt en inflammation i synovialmembranet. Det är inte förvånande att behandlingar med kosttillskott visat sig vara bland de mest effektiva för att lindra smärtan i vissa studier som fokuserade på att hantera och lindra värk.
Det kan komma som en överraskning för vissa, men en hälsosam livsstil och rätt kost kan hjälpa till att fördröja uppkomsten av ledproblem samt bromsa utvecklingen. Av denna anledning är det viktigt att ta hänsyn till de riskfaktorer som kan förebyggas, moduleras, förändras eller behandlas.
Huvudsymptomet är smärta som blir värre när du använder leden och sätter press på den allt eftersom dagen går. Därtill kan några andra symptom vara:
- Stelhet efter vila
- Det knäpper och krasar i fogen när du rör på den
- Missbildningar
- Svullnad eller läckage av ledvätska.
Muskelatrofi och muskelsammandragningar kan också förekomma. Klämda nerver är vanliga i fall av artros i ryggraden och kan resultera i att smärta strålar ut i armar eller ben.
Farmakologisk behandling av ledbesvär
Behandlingen av artros fokuserar främst på att lindra smärta, men det finns också vissa mediciner som kan hjälpa till att bromsa degenerationen. En patient i avancerade stadier av detta tillstånd kan behöva en operation.
Oral terapi inkluderar kosttillskott och mediciner
Några av de medel som man använder för smärtlindring inkluderar:
- Snabbverkande smärtstillande medel som paracetamol, NSAID, opioider eller kortikosteroider.
- Långsamverkande läkemedel eller långtidsverkande läkemedel som kondroitinsulfat, glukosaminsulfat, diacerein och hyaluronsyra.
Intraartikulär behandling
De vanligaste läkemedlen för intraartikulära behandlingar är hyaluronsyra, blodplättsplasma och fördröjande kortikosteroider.
Utvärtes behandling
Lokal användning av krämer, salvor, liniment och geler med NSAID, örtsubstanser, kondroitinsulfat och hyaluronsyra, värmefiltar och kyl/värmetekniker kan vara en kompletterande behandling av smärtan.
Kirurgi
Denna procedur inkluderar konservativ kirurgi och protesersättningstekniker.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur hjälper akupunktur till att behandla ledvärk?
Kosttillskott med kollagen och hyaluronsyra vid ledbesvär
Man kan använda kollagen och hyaluronsyra individuellt eller i kombination.
I vissa fall kan dessa substanser även kombineras med mindre doser av glukosamin, kondroitinsulfat eller vitaminer och mineraler. Dessa typer av kosttillskott hjälper till att förhindra och fördröja nedbrytningen av brosk på grund av deras strukturella och skyddande effekt för att minska ledbesvär. Studier har visat att deras gynnsamma effekter kan minska behovet av NSAID.
Fytoterapi i sig självt eller i kombination med något av ovanstående är också till hjälp för att behandla milda eller måttliga symptom, som smärta och/eller inflammation. Dessutom måste vi nämna att de viktigaste växterna som man använder är sådana med smärtstillande och antiinflammatorisk effekt, som:
- Boswellia
- Gurkmeja
- Harpagophytum
- Ingefära
- Pil
- Älggräs
Kosttillskott av vitaminer och näringsämnen vid ledbesvär
Man kan inkludera vitaminer och mineraler i gruppen kosttillskott som kan lindra ledbesvär. Båda dessa grupper av näringsämnen är involverade i syntesen av kollagen. Vitamin C, D och E samt mineraler som magnesium, kisel och svavel ingår i olika processer som har att göra med broskets metabolism.
C-vitamin stimulerar produktionen av kollagen och glykosaminoglykaner. D-vitamin deltar i syntesen av proteoglykaner, och E-vitamin förbättrar skyddet av broskmatrisen genom att öka tillväxten av kondrocyter.
Vidare förstärker B-vitaminkomplexet, som består av vitaminerna B1, B6 och B12, effekten av smärtstillande medel som paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel.
När det gäller mineraler är magnesium en del av cellmembranet och benstrukturen. Du bör balansera detta mineral med kalcium, eftersom en obalans hämmar D-vitaminsyntesen. Kisel deltar också i syntesen av elastin och kollagen. Du kanske inte är medveten om det, men svavel är en del av kollagen, ett grundämne som bildar senor, brosk och ligament.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Rosmarin och hästkastanj för att behandla ledvärk
Kosttillskott, hygien och förebyggande åtgärder vid ledbesvär
Det är viktigt att etablera mer allmänna förebyggande åtgärder hos personer som upplever lindriga besvär eller riskfaktorer för att utveckla ledbesvär. Bland dessa åtgärder finner vi:
- Ät en balanserad kost, och upprätthåll på detta sätt en hälsosam kroppsvikt.
- Inkludera livsmedel som är rika på kollagen och mukopolysackarider i din kost.
- Du bör också träna regelbundet, men undvika aktiviteter som belastar lederna negativt.
- Tvinga inte kroppen in i vissa positioner, samt undvik att vara helt stilla i samma positioner under en längre tid.
- Applicera värme i kroniska situationer och kyla i akuta situationer.
- Använd slutligen kosttillskott baserade på de näringsämnen som brosket behöver eller fytoterapi för att lindra besvären.
Slutsats om kosttillskott vid ledbesvär
Orala tillskott av kollagen och hyaluronsyra var för sig eller i kombination med varandra är endast användbara när det gäller att förebygga ledproblem i en mild till måttlig fas. Avslutningsvis är det viktigt att konsultera en specialist för råd om de läkemedel och kosttillskott som är mest effektiva i ditt specifika fall.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
González Iturri, J. J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Revista Brasileira de Medicina Do Esporte. https://doi.org/10.1590/s1517-86921998000200002
-
Silva, V. R. L. da, Menezes, A. M. B., & Noal, R. B. (2009). Sintomas articulares crônicos em adultos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil: prevalência e determinantes. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2009001200005
-
Allona López, S., Cisneros Larrea, L., Marín Labanda, R., Rubio Castañeda, F. J., & Samper Lamenca, B. (2015). Descripción de la movilidad física en una muestra de personas de 65 a 75 años de una zona de salud de Zaragoza capital. Nure Investigación.