Kontraindikationer med kokosnötsolja

Kokosolja är populär för sin mångfaldighet för skönhet och hälsa, men det finns även vissa kontraindikationer med denna olja som är bra att känna till.
Kontraindikationer med kokosnötsolja
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2023

Kokos är en av de mest mångsidiga produkterna som vi har. Den kan användas både i näring och i kosmetika. Men samtidigt har vetenskapen börjat varna att det också finns vissa kontraindikationer med kokosolja.

När det gäller egenskaperna och fördelarna med kokosolja finns det en skarp kontrovers som ännu inte är avgjord. Deta är en olja som består av laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Detta innebär ett högt innehåll av mättade fetter, varför ett regelbundet intag kan vara skadligt.

Kokosolja och dess egenskaper

För många faller kokosnötolja i klassen för berömda superfoods, tack vare dess egenskaper. Vi kan använda den som en fuktkräm för hud och hår. Blandat med socker är det en bra kroppsskrubb och vi kan även använda den som ersättning för balsam och hårborttagningsskum. Den går också också att använda som sminkborttagare.

Poängen är att kokosolja är 100% fett, och mellan 80 och 90% är mättat fett. Det är därför den är i fast form vid rumstemperatur eller kallare.

Men det finns också kokosolja gjord av 100 % medelkedjiga triglycerider. Dessa absorberas mycket snabbt av kroppen, främjar mättnad och förhindrar fettlagring.

De kokosoljor som säljs på marknaden har dock inte ovanstående sammansättning. De är inte gjorda med medelkedjiga triglycerider, utan med långkedjiga triglycerider. I det här fallet är effekten den motsatta: långsammare absorption och ökad fettinlagring.

Kokosolja.
Mängden mättat fett i kokosolja är hög, vilket kan skapa möjliga biverkningar för hälsan.

Kontraindikationer med kokosolja

Det finns inga avgörande uppgifter om fördelarna och skadorna som kokosolja kan orsaka i våra kroppar. En studie utförd av forskaren Michael Mosley 2018 visar att denna produkt kan öka det onda kolesterolet, men också det goda kolesterolet.

Forskare är överens om att mer forskning behövs för att nå en säker slutsats. Under tiden avråder läkare och dietister från användningen av produkten i följande fall som vi listar nedan.

Kontraindikationer med kokosolja för personer med högt kolesterol

Personer med högt dåligt kolesterol eller LDL-kolesterol är bland de personer som helt bör undvika konsumera kokosolja. Som vi nämner ovan så är den tillgängliga bevisningen inte helt klarlagd i detta avseende. Tills mer information finns tillgänglig är det bäst att förhindra risken för eventuell skada.

Undvik kokosolja om du tenderar att få matsmältningsbesvär

Denna typ av olja är inte den lättaste att smälta. Om du har någon matkänslighet är det bäst att undvika konsumera denna produkt, eftersom det kan irritera tarmslemhinnan.

Hjärtsjukdomar och högt blodtryck

Mättat fett avsätts på väggarna i artärerna. Detta gör att blodflödet blir blockerat. Under dessa förhållanden kan samtidigt högt blodtryck uppstå, vilket ökar risken för hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Kontraindikationer med kokosolja om du har diabetes

Personer med diabetes bör hålla sig borta från kokosolja. En regelbunden konsumtion främjar nämligen en betydande ökning av blodsockernivåerna. Det kan också påverka insulinkänsligheten.

Hudallergier av kokosolja

Kokosolja kan orsaka en allergisk reaktion på huden. Effekterna är inflammation, klåda och nässelutslag. Vissa kan även uppleva allvarligare reaktioner, såsom kräkningar och andningsproblem.

Kokosolja allergi.
Kokosolja applicerad direkt på huden kan orsaka allergier. Det är bäst att testa produkten på ett litet område först.

Använd helst extra virgin kokosolja

I vilket fall som helst är det tillrådligt att välja extra virgin kokosolja. Generellt sett bör du undvika att använda kokosolja som är raffinerad eller hydrerad. Tyvärr är detta dock de vanligaste typerna i snabbköpet och även de som är billigast.

Extra virgin kokosolja tillverkas genom att extrahera kokosmjölk. Det lämnas sedan i sitt naturliga, oraffinerade tillstånd. Därför ser den inte lika vit och glänsande ut som den vanligare och billigare kommersiella kokosolja, men tänk på att den är mycket hälsosammare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mosley, M. (2018). Michael Mosley and Coconut Oil. Wisen Nutrition Coaching. Recuperado 25 de diciembre de 2021, de https://wisenutritioncoaching.com.au/2018/04/michael-mosley-and-coconut-oil/?pdf=3085.
  • Barbarroja-Escudero, J., de Mon Soto, M. Á., Antolín-Amérigo, D., & Sánchez-González, M. J. (2013). Reacciones alérgicas. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(29), 1769-1777.
  • Torres-González, M., Angulo-Guerrero, O., Oliart-Ros, R. M., & Medina-Juárez, L. A. (2009). Efecto de la refinación física sobre la calidad química y sensorial del aceite de coco. Grasas Aceites, 60, 96-101.
  • Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167. PMID: 29511019; PMCID: PMC5855206.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.