Att komma bort från sitt ex enligt Walter Riso

Mycket har publicerats angående hur man kan komma över och komma bort från sitt ex. Råden är dock inte alltid bra – man behöver sådana som leder till reflektion och förebyggande av besatthet.
Att komma bort från sitt ex enligt Walter Riso

Senaste uppdateringen: 08 september, 2019

Idag vill vi ge dig fem tips för att komma bort från ditt ex. När vi spenderar mycket tid med en person skapar vi trots allt ett speciellt band.

Detta känslomässiga band kan bli så starkt att vi inte kan koppla bort oss när relationen väl är över.

Rädslan för smärta hindrar oss ibland från att gå vidare och välja en ny väg. Av denna anledning är det viktigt att du vet hur man kan komma bort från sitt ex efter ett uppbrott.

Hur man kan komma bort från sitt ex enligt Walter Riso

I dagsläget är många relationer ganska kortlivade.

Men psykologen bästsäljande författaren Walter Riso säger att det finns många som har problem att hantera slutet på relationer och kan förbli fångade i “vad som kunde ha varit”.

Att göra slut är aldrig lätt. I bästa fall separerar man med hövlighet och förblir artiga mot varandra. Men man riskerar alltid att drabbas hårt av förlusten.

Vem är Walter Riso?

Walter Riso är en välrenommerad italiensk psykolog med nästan 30 års erfarenhet av klinisk psykologi. Han alternerar sitt arbete som psykoterapeut med att föreläsa som universitetsprofessor.

Han utför även forskning om klinisk praxis och publicerar sina fynd om psykologi.

Hans bibliografi inkluderar 25 böcker med tekniska och akademiska texter. Hans verkar har översatts till fler än tolv språk, inklusive kinesiska, holländska, tyska, italienska, grekiska, slovenska och engelska.

Bland de engelska alstren hittar vi:

  • How to Deal with Infidelity
  • How to Take the Suffering out of Love
  • How to Overcome Emotional Dependency
  • How to Be Assertive and Avoid Being Manipulated
  • How to Improve Your Self-Esteem

Tips för att komma bort från sitt ex

Ett argt par

När en relation tar slut genomgår vi flera skeden. Ibland blir vi besatta av att träffa personen igen, fram till en punkt då vi inser att vi måste släppa taget om personen.

Följ dessa tips från Walter Riso om att komma bort från sitt ex.

1. Ta bort personen från dina sociala medier

I dagens värld är digitala utrymmen en del av de flesta personers liv. De används bland annat för att hålla oss uppdaterade om vad våra vänner gör.

Det är av denna anledning som det är bättre att ta bort sitt ex som vän på Facebook, WhatsApp och andra sociala nätverk. På så sätt kommer personen inte vara en del av ditt liv på något sätt.

2. Undvik att tala om personen

Att dela din smärta med personer du litar på kan hjälpa dig, men gör inte personen till en del av dina dagliga konversationer. Försök att distrahera dig med andra ämnen (ja, till och med politik och religion).

3. Påbörja ett nytt livsprojekt

Det är viktigt att du spenderar lite tid med att se över dina mål och komma fram till nya. Det kommer hjälpa dig att sluta tänka på ditt ex och till slut göra dig känslomässigt fri och självständig.

4. Kontakta inte personen

Bibehåll framförallt din värdighet. Att böna och förödmjuka dig själv kommer bara minska chansen för en hälsosam separation. Det kommer dessutom öka din frustration och självrespekt.

5. Idealisera in din ex-partner

Ett av de största misstagen som kommer hindra dig från att komma bort från ditt ex är att idealisera din ex-partner.

Vi rekommenderar att du identifierar eventuella förvrängningar och fantasier som du kanske intalar dig själv, så att du kan se hur verkligheten faktiskt ser ut.

Ge upp allt hopp om relationen

Par som glidit isär

Enligt Walter Riso är ett av de främsta hindren för att komma bort från sitt ex att man fortfarande har hopp om relationen.

När problem uppstår i relationen är hopp positivt eftersom det driver en att agera och kämpa för att återuppbygga relationen. Efter ett uppbrott kan dock hopp vara en negativ företeelse.

När det finns hopp är det omöjligt att komma bort från en person som betytt så mycket för dig. Detta är mycket känslomässigt begränsande.

Rädslan för att förlora personen ändrar ens uppfattning, och hoppet kvarstår trots tydliga tecken på att personen inte är intresserad.

Många personer skapar även band baserade på fasthållning. De är rädda för att vara tillgivna, utvecklar låg självkänsla och börjar tro att ingen annan kommer älska dem.

I denna situation verkar avståndet till exet vara ännu mer smärtsamt och svårt.

För att komma bort från sitt ex måste du observera dig själv ärligt för att se om du fortfarande har några känslor av hopp.

När en relation tar slut är det troligt att sorg kan få dig att falla in i en ond cirkel. Om du tror att så är fallet för dig ska du använda dessa tips från Walter Riso för att komma bort från ditt ex.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.
  • Riso, W. (2012). Enamórate de ti. Grupo Editorial Planeta.
  • Riso, W. (2012). Desapegarse sin anestesia. Editorial Planeta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.