Vad du gör om ditt ex vill vara vänner

För att vara vän med ditt ex är det viktigt att ge dig själv tid att sörja uppbrottet. På så sätt är båda på det klara med sina känslor för varandra.
Vad du gör om ditt ex vill vara vänner

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När en relation tar slut kan hela “men vi kan fortfarande vara vänner”-grejen leda till massor av tvivel. Även om du försöker vara mogen så vet du att det bästa alternativet inte är att vara vänner. Så vad gör du om ditt ex vill vara vänner?

Med tanke på hur vanlig denna situation är vill vi närma oss den på djupet från flera synvinklar.

Oavsett hur dålig relationen var kommer det alltid finnas en person som känner sig mer sårad än den andra. Även om det fanns blandade känslor så vill ofta en förbli vänner för att försöka få tillbaka den förlorade kärleken.

Även om det finns fall där båda personerna är på goda termer, är det oftast bäst att ta lite avstånd och tid. På så sätt kommer ingen ha falska illusioner eller fortsätta lida.

Ditt ex vill vara vänner – men varför?

Ex som vill vara vän

När ett uppbrott sker kan två saker hända. Ibland kan du bråka med ditt ex och inte förstå varandra. Å andra sidan har man ibland tillräcklig tur för att bygga en hälsosam relation utan att en person behöver låtsas återhämta sig.

Det senare är idealiskt när ni genomgått mycket tillsammans. Men generellt är det svårt för båda personerna att komma överens och bli vänner.

Att vilja ha en vänskap när det har funnits en annan typ av emotionellt och sexuellt band fungerar inte i de flesta fall. Nästan alltid finns det ens om innerst inne vill försöka vinna tillbaka den andra.

Denna situation kan bli väldigt spänd. Generellt finns det känslor av osäkerhet och svartsjuka. Dessa uppstår från att man inte vill vara med den andra personen i ett intimt förhållande längre.

Varför ens ex vill vara vänner

Ibland finns det inget ont uppsåt. Kanske vill personen göra saker och ting rätt eftersom ni inte förstod varandra som par.

Men det är nästan alltid en ursäkt för att hålla den andra personen i närheten. Ibland är det av själviska anledningar, men ofta är det för att personen vill återuppbygga det som förlorats.

Är det en bra idé?

Allt beror på omständigheterna. Om du inte känner på samma sätt för den andra personen så är det bäst att gå vidare. På så sätt kommer du inte skapa falska illusioner från en påstådd vänskap.

Om du har starka känslor och är den som vill fixa saker och ting, tala öppet om dina intentioner. Du kan börja lida mer än om du gått din väg efter uppbrottet om ditt ex vill vara vänner.

Är det möjligt att vara vän med ett ex?

Våga säga nej till vänskap

Därför är det hälsosammaste du kan göra att släppa saker och ting. Även om ni båda är överens om att vara vänner, är det viktigt att låta tiden läka såren som kvarstår efter uppbrottet.

Om ditt ex vill vara vänner kan personen försöka dra nytta av relationen för att tända gammal glöd. Det är dock bättre att känna till den andra personens sanna intentioner för att inte begå fler misstag.

Kom ihåg att vissa ex använder vänskap för att fortsätta manipulera den andra personen. Ibland kan vederbörande vilja ha fortsatt sexuell kontakt trots att ni inte längre är förälskade.

Därför är det bättre att ta sig tid att reflektera över situationen innan  man tar beslutet. Eftersom du vet hyr personen är kan du få en uppfattning om vad denne verkligen vill.

Kom ihåg: du har kontrollen

Varsin sida av vägg

Du måste inte vara vän med ditt ex, även om han eller hon ber om det. Efter att ha reflekterat över det och bestämt dig för att du vill ha mer utrymme, ska du tala med personen och berätta varför.

Ibland är det bättre att acceptera att saker och ting är slut, även om det gör ont. Att hänga kvar kan ibland vara mer smärtsamt än att ta avstånd. Ta dig tid, tänka på dina prioriteringar och ge dig själv chansen att träffa nya människor.

Alla uppbrott måste gå igenom sorgeprocessen så att man kan lugna ned sig och finna nya möjligheter. Om du låter ditt ex klänga sig kvar via en vänskap kan ni både såras.

Tiden har alltid sista ordet. Utmaningen är att komma över upplevelsen, läka dina sår och frigöra dig själv från ilska, skuld och rädsla. I framtiden kanske ni kan agera vuxet mot varandra även om ni inte är vänner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.