Kolin är ett viktigt näringsämne med många fördelar

Kolin är ett viktigt näringsämne och fundamentalt för utvecklingen av nervsystemet. Bland dess många fördelar hittar vi dess förmåga att förbättra de kognitiva funktionerna.
Kolin är ett viktigt näringsämne med många fördelar
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kolin är en av de vitaminer och mineraler vi måste konsumera varje dag. Det anses vara en del av vitamin B-gruppen, och även om det inte är lika känt som andra så är kolin ett viktigt näringsämne.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna vitamin och dess många fördelar!

Vad är kolin?

Kolin hjälper nervsystemet

Som vi nämnde ovan anses denna vitamin vara en del av vitamin B-gruppen (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12). Både hjärnan och nervsystemet behöver det för minne, humörreglering och muskelkontroll, bland annat.

Det behövs för att bilda membranet som omger cellerna i kroppen. Levern kan producera det i små mängder, men vi får det främst från maten vi äter.

Fördelarna med kolin

Kolin är ett viktigt näringsämne för atleter

Denna vitamin hjälper musklerna och nervsystemet att fungera som det ska.

Liknande vitamin D spelar denna vitamin en fundamental roll i absorptionen av kalcium eftersom den hjälper omega-3-fettsyror och vitamin B-gruppen att fungera korrekt.

Kolin är ett viktigt näringsämne eftersom:

1. Det främjar atletisk prestationsförmåga

Som med alla aktiviteter måste hjärnan kunna kommunicera väl med musklerna. Om du inte har tillräckligt med kolin när du tränar så kan det försena kommunikationen mellan hjärna och muskler.

Detta kan göra att kroppen blir trött fortare.

2. Det hjälper leverhälsan

Kolin hjälper till att flytta bort fetter från levern, vilket förebygger diverse sjukdomar i den. Den hjälper även levern att utföra grundläggande uppgifter, som filtrering, avgiftning och konvertering av mat till energi.

3. Det kan hjälpa dig att motverka tidigt åldrande av hjärnan

Ny forskning fokuserar på den påverkan som kolin kan ha på den kognitiva försämringen. Forskare har en teori om att kolin kan hjälpa till att motverka tidigt åldrande av hjärnan.

Livsmedel rika i kolin

Eftersom det är ett viktigt näringsämne är det viktigt att veta vilka livsmedel som innehåller det.

  • Äggula
  • Lever
  • Nötkött
  • Öljäst
  • Havre och havregryn
  • Nötter
  • Legymer och bönor

Kolin är ett viktigt näringsämne mot Alzheimers

Kolin kan motverka Alzheimers

Medicinska forskare forskar för tillfället om effekterna kolin kan ha på förebyggande och behandling av kognitiva sjukdomar som Alzheimers.

En ny studie från Arizona State University i USA undersökte en säker och enkel behandling av en av de mest förödande sjukdomarna: Alzheimers.

Forskarna fick stöd av Neurodegenerative Disease Research Center (NDRC) och studerade effekterna av kolin på kognitiv funktion.

Överlag upptäckte man att det verkar lovande för behandlingen av minnesförlusten som associeras med bland annat Alzheimers.

Studien fokuserade på möss med symptom som liknar Alzheimers. Resultaten visar att när gnagarna fick höga mängder kolin i sin kost så fick deras avkomma bättre minne jämfört med andra.

På så sätt verkar effekterna av vitaminet överskrida generationerna. Men effekterna verkar inte bara påverka de som mottar kolin i livmodern och genom modersmjölk, utan även kommande generationer.

Kolin under graviditet och amning

Det är viktigt för gravida

Konsumtionen av detta näringsämne under graviditeten hjälper till att försäkra hälsosam kognitiv utveckling hos det ofödda barnet.

Diverse livsmedels- och näringsinstitut såväl som forskningscenter har bekräftat att kolin är ett viktigt tillskott vid graviditeter. Under graviditeten kan kolinkonsumtion av modern påverka utvecklingen hos bebisens hjärna och minne.

Kvinnor som är gravida eller ammar bör se till att de äter den dagliga rekommenderade mängden av kolin. Tillskott är inte nödvändiga om personen har en välbalanserad kost.

Bieffekter

Att konsumera för mycket kolin kan resultera i kroppsodörer som liknar fisk, mycket svettning samt lågt blodtryck och predisponering för leverskador. Vissa studier visar att för högt kolinintag även kan öka risken för hjärtsjukdom.

Kom ihåg att dessa bieffekter endast uppstår om man konsumerar för mycket kolin. Det är ett viktigt näringsämne för våra kroppar som bara är positivt om det äts i rätt mängder.

Nu vet du varför kolin är ett så pass viktigt näringsämne


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.