Kikärter med hummer: ett enkelt recept

Visste du att kikärter och hummer är en utsökt smakkombination? Dessutom är det här receptet perfekt för dagar när du behöver lite extra värme. Lär dig hur du tillagar rätten här.
Kikärter med hummer: ett enkelt recept
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2023

Har du någonsin testat kikärter med hummer? Utan tvekan innehåller detta recept en kombination av smaker som du kommer att älska. Dessutom ger dess ingredienser ett antal viktiga hälsofördelar.

Den här rätten, som tillagas med baljväxter och skaldjur, är perfekt att äta som huvudmåltid. Det är också utmärkt att tillaga under årets kalla dagar och dela med dina nära och kära. Läs vidare och ta reda på hur du förbereder denna läckra rätt nedan.

Kikärter med hummer

Några kikärter.
Kikärter är mycket fördelaktiga för kroppen, speciellt när det finns urinsyraförändringar.

Som nämnts har detta recept en utsökt smak; detta är dock inte dess enda dygd. Den här rätten är också näringsrik, så det är ett utmärkt sätt att tillföra näringsämnen till kroppen.

Denna rätt innehåller näringsämnen som enligt nutritionister har stor betydelse för människors hälsa. Å sin sida är kikärter en källa till vegetabiliskt protein, vitaminer, mineraler och kostfiber.

Samtidigt innehåller hummer nyttiga omega-3-fetter (sådana som kroppen inte kan syntetisera), proteiner och andra mikronäringsämnen som är nödvändiga för kroppen. Allt detta gör att denna rätt särskilt sticker ut. Låt oss nu gå vidare till receptet på kikärter med hummer!

Ingredienser

Receptet nedan passar 4 personer. Om du vill förbereda det för fler eller färre personer är det bara att justera mängderna därefter. Tillagningstiden är cirka en timme. Ta nu en titt på vad du behöver för att göra den här rätten:

 • 300 gram kikärter
 • 1 medelstor lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 grön paprika
 • 2 humrar
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk rökt paprikapulver
 • 1 tsk saffran
 • 1 msk vetemjöl
 • 2 lagerblad
 • 2,5 dl stekta tomatskivor
 • 1 dl konjak
 • En nypa salt
 • 1 liter fiskbuljong (fumet)

Gör så här

 1. Blötlägg kikärtorna. Detta tar tid, så det är lämpligt att göra det kvällen innan. För att förhindra att baljväxterna jäser i kroppen och orsakar tarmbesvär bör du byta vatten under blötläggningstiden. Ta med i beräkningen att minimitiden för detta är 8 timmar.
 2. När du har utfört detta steg, häll bort vätskan från kikärtorna och lägg dem i en kastrull. Fyll kastrullen med rent vatten och låt ärtorna koka tills de är mjuka. Detta tar cirka 30 till 40 minuter.
 3. När de är halvkokta, skala och hacka löken. Tillsätt detta i grytan tillsammans med salt och lagerblad. Vänta sedan tills de blivit färdigtillagade.
 4. Tillsätt sedan en skvätt olja i en stekpanna, tillsätt också en sked vetemjöl, saffran och den gröna paprikan. Sätt pannan på lägsta värmen och häll långsamt i fiskbuljongen. Låt det koka ytterligare några minuter. Vispa.
 5. När grönsakerna är mjuka är det dags att ta bort dem från värmen och hälla bort kokvattnet. Tillsätt sedan dessa ingredienser i stekpannan och höj värmen till medel.
 6. Tvätta sedan och skär av ändarna på humrarna. Släng bort dessa delar. Skär dem sedan på mitten och ta bort magen också.
 7. När detta är gjort, ta en annan stekpanna och tillsätt en skvätt olja och lägg ner skaldjuren. Vänta på att de börjar fräsa. Skala och hacka vitlöken och bryn den också.
 8. Det är nu dags att lägga till stekta tomaten och konjaken. Blanda och låt koka i 3 minuter så att alkoholen avdunstar.
 9. Efter detta steg, ta ut innehållet i kastrullen som innehåller buljongen och lägg ner detta i stekpannan. Koka i 5 minuter till och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och peppar tills du är nöjd med smaken.
 10. Servera sedan och njut!

Tips för att göra kikärter med hummer

En hummerrätt.
Hummer är gott och ger essentiella omega-3-fettsyror.

Som du ser så tar det lite tid att förbereda den här rätten. Därför ska du få några tips för att snabba på förberedelserna.

Använd konserverade kikärter

Lyckligtvis är baljväxter som säljs på burk ett utmärkt sätt att spara tid i köket. Den enda punkten att tänka på om du använder dem i det här formatet är att de, precis som all konserverad mat, innehåller mycket natrium. Av denna anledning är det tillrådligt att skölja dem ordentligt under rinnande vatten för att eliminera så mycket som möjligt av denna komponent.

Blötlägg baljväxterna i förväg

Som du ser i receptet så ska du blötlägga baljväxterna i minst 8 timmar. Detta kan du dock göra långt i förväg, dvs. du behöver inte göra det precis kvällen innan. För att göra detta har du två alternativ:

 1. Den första är att du utför samma process som vi beskriver i receptet, men när de är färdigkokta, töm bort vattnet och ställ dem åt sidan. När de svalnat till rumstemperatur, lägg dem i en behållare med lock (helst i portioner), märk dem med en etikett med datum och ställ sedan in dem i kylen. De håller i 3 månader förvarade på detta sätt.
 2. Ett annat alternativ är att bara blötlägga kikärterna, tömma bort vattnet efter de 8 timmarna och sedan lägga dem i en behållare för förvaring. Märk med en datumetikett och ange också att de är råa. När det är dags att använda dem för det här receptet med hummer, behöver du bara koka dem först, och bara i 15 minuter. Förvarade på detta sätt håller de också i 3 månader.

Lägg till kikärter med hummer i receptboken

Denna rätt med kikärter med hummer är en utsökt rätt som också passar bra till bjudningar. Förutom att den är fyllig och god, innehåller den många goda näringsämnen. Varför inte testa på till helgens familjemiddag eller nästa middagsbjudning med vännerna? Lägg gärna till något gott och nybakat bröd att doppa i rätten, det är alltid ett populärt tillskott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.