Känslan att behöva kräkas: orsaker och åtgärder

Känslan att kräkas kan uppstå av många anledningar. De flesta av orsakerna är inte allvarliga och kräver inte medicinsk behandling.
Känslan att behöva kräkas: orsaker och åtgärder
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2023

Illamående där du även en slags lust att kräkas är en subjektiv känsla som indikerar närheten till kräkningar. Tyvärr är detta symptom mycket vanligt och kan uppträda i olika situationer. I den här artikeln ska vi berätta lite mer om orsaker till detta och de åtgärder du kan använda när det uppstår.

Behovet att kräkas åtföljs ofta av andra symtom:

 • Allmän sjukdomskänsla
 • Huvudvärk
 • Bitter smak i munnen
 • Kallsvettning

Dessutom är det inte alltid som denna känsla eller leder till uttömning av maginnehållet. Emellertid tenderar obehaget som orsakas av detta symptom att försvinna av sig självt efter några timmar.

Det finns också vissa saker du kan göra för att lindra symtomen. En medicinsk utvärdering är dock alltid att rekommendera om besvären är mycket intensiva eller varar mer än ett dygn.

Orsaker till känslan att behöva kräkas

De flesta orsaker till illamående och känslan att behöva kräkas är godartade. Men ibland kan det vara ett allvarligt problem som kräver särskild uppmärksamhet.

1. Mat

Både stora måltider och frekvent intag av mat med hög fetthalt kan orsaka känslan att behöva kräkas. Detta beror på att de försenar matsmältningsprocessen, vilket leder till uppkomsten av en rad symtom, bland vilka illamående sticker ut.

Intolerans mot någon komponent i maten kan också generera obehag. I denna mening kommer personer med celiaki att ha symtomen när de äter gluten, liksom laktosintoleranta personer när de konsumerar mejeriprodukter.

Tjej med laktosintolerans och lust att kräkas
Laktosintoleranta personer kan känna kräkningskänslor när de får i sig en produkt som inte är laktosfri.

2. Mag-tarmproblem

Ett stort antal sjukdomar i matsmältningssystemet kan involvera kräkningar som en del av deras kliniska manifestationer. Några av de mest relevanta tillstånden är gastrit, gastroesofageal reflux och pankreatit.

Matförgiftning kan också orsaka illamående, såväl som diarré, kolik och allmän sjukdomskänsla. GI-blödning, särskilt övre gastrointestinala blödningar, är en annan vanlig orsak till gastrointestinala illamående och kräkningar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Antiemetiska läkemedel för att förhindra illamående och kräkningar

3. Graviditet

Graviditet är en av de vanligaste orsakerna till lusten att kräkas hos kvinnor i fertil ålder. En studie publicerad i tidskriften BMJ Clinical Evidence säger att det ofta observeras under den första trimestern av graviditeten.

De flesta kvinnor börjar märka symtomet redan i vecka 4, och det kan försvinna efter vecka 16. Den exakta orsaken är okänd, men det tros bero på de hormonella förändringarna som är karakteristiska för detta stadium.

4. Åksjuka och känslan att behöva kräkas

Åksjuka eller kinetos uppträder när man reser med bil, flyg eller båt och motsvarar en annan vanlig orsak till illamående. Alla människor kan uppleva detta, men det är vanligare hos kvinnor, barn och de som tar vissa droger.

Vad som händer är att det finns en disharmoni mellan vad som uppfattas av ledreceptorerna, ögonen och innerörat. I denna mening kan kroppen uppfatta rörelse samtidigt som ögonen inte kan det, vilket genererar förvirrande signaler för hjärnan.

5. Migrän

Migrän definieras som en huvudvärk av varierande intensitet som tenderar att pågå i flera timmar och som är återkommande. Man kan uppleva andra symtom när svårighetsgraden av besvären är mycket hög, inklusive lusten att kräkas.

6. Infektionssjukdomar kan ge känslan att behöva kräkas

Virala och bakteriella infektioner kan orsaka ett stort antal systemiska symtom. Några av de mest framträdande är feber, allmän sjukdomskänsla och, naturligtvis, lusten att kräkas.

Faktum är att det finns infektioner i mag-tarmkanalen, såsom viral gastroenterit, som visar sig genom illamående. I det här fallet är det viktigt att gå till läkaren så snart som möjligt för att få lämplig behandling och förhindra utvecklingen av infektionen.

7. Ångest och stress

Psykologiska problem har förmågan att generera fysiska manifestationer som en del av somatiseringsprocessen. Faktum är att en studie i tidskriften Experimental Brain Research kopplar uppkomsten av illamående till ångestdrag hos barn.

Överdriven stress kan också vara orsaka känslan att behöva kräkas. Detta beror på att båda störningarna genererar förändringar i det autonoma nervsystemet och vissa hormoner.

8. Labyrintit och lusten att kräkas

Labyrintit är en liten struktur inne i innerörat som är involverad i att upprätthålla hållning och balans. Denna anatomiska del kan bli inflammerad av flera skäl, orsaka labyrintit, och med det uppkomsten av symtom som illamående och yrsel.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hälsoeffekterna av plötsliga temperaturförändringar

9. Baksmälla kan skapa känslan att behöva kräkas

Baksmälla uppträder efter att man har intagit för mycket alkoholhaltiga drycker. Symtomen som kan uppstå är mycket olika:

 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Överdriven törst
 • Allmän sjukdomskänsla

Denna situation beror på uttorkning som orsakas av alkoholkonsumtion. Ansträngningen som levern gör för att eliminera ämnet från kroppen bidrar också till känslan.

10. Biverkningar av vissa mediciner

Alla läkemedel som finns på marknaden har förmågan att generera oönskade effekter hos dem som konsumerar dem. En av de vanligaste biverkningarna är känslan att kräkas. Lyckligtvis är känslan oftast svag och tenderar att försvinna av sig själv.

Bland de läkemedel som orsakar mest illamående är de cytostatika som används för cancerbehandling. Faktum är att en publikation i tidskriften Breast Cancer visade att upp till 44 % av de behandlade kan ha symtomet i den akuta fasen.

11. Intensiv fysisk ansträngning kan skapa känslan att behöva kräkas

Känslan att behöva kräkas kan uppstå vid intensiv fysisk träning särskilt om man inte har rätt kroppskondition. Detta beror på att musklerna genererar ett överskott av mjölksyra som kroppen försöker eliminera på flera sätt, bland annat via kräkningar.

12. Hypoglykemi

Lågt blodsocker eller hypoglykemi är en annan vanlig orsak till illamående och kräkningar. Hjärnan närs huvudsakligen av glukos, så när koncentrationen av detta ämne i blodet minskar uppträder den karakteristiska symptomatologin.

13. Andra möjliga orsaker till känslan att behöva kräkas

Känslan att behöva kräkas är ett allmänt symptom som kan indikera förekomsten av många andra tillstånd, några av dem av betydande svårighetsgrad.

Lyckligtvis är sådana tillstånd mindre frekventa, även om det alltid är nödvändigt att ta hänsyn till dem:

 • Vertigo
 • Cancer
 • Appendicit
 • Intag av gifter
 • En tarmobstruktion
 • Magsår eller duodenalsår
Cicatriz de apendicit.
Ett av de inledande symtomen på blindtarmsinflammation är illamående tillsammans med smärta i epigastriet, som sedan vandrar till nedre delen av buken.

Vad ska jag göra om jag ofta har känslan att behöva kräkas?

Först och främst är det nödvändigt att komma ihåg att rekommendationerna för att lindra känslan beror på den specifika orsaken till varför detta uppstår. En av de mest effektiva åtgärderna att börja med är dock att kontrollera din kost genom att undvika stora och feta måltider.

Konsumtionen av produkter som innehåller mycket vatten är hälsosamt. Samtidigt kan även det dricka små mängder vätska och hålla dig stilla i några minuter hjälpa till att lugna symptomen. Vid bitter smak i munnen kan du skölja med munvatten.

En bra idé kan också vara att undvika mat med starka lukter, koffein, alkohol, läsk och kryddig mat. Dessa livsmedel kan förvärra illamåendet och leda till kräkningar.

Det finns också vissa läkemedel för att ta bort lusten att kräkas, till exempel metoklopramid. De börjar dock verka cirka 30 minuter efter intag och rekommenderas inte utan läkares övervakning.

Kräkningar är ett vanligt symptom med flera orsaker

Kräkningar och lusten att behöva kräkas kan uppstå av flera anledningar. De flesta av orsakerna är inte allvarliga och kräver ingen specifik behandling. Det är dock alltid rekommenderat att konsultera en läkare för att hitta källan till problemet och undvika komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Festin M. Nausea and vomiting in early pregnancy. BMJ Clin Evid. 2014 Mar 19;2014:1405.
 • Tarbell SE, Shaltout HA, Wagoner AL, Diz DI, Fortunato JE. Relationship among nausea, anxiety, and orthostatic symptoms in pediatric patients with chronic unexplained nausea. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2645-50.
 • Naito Y, Kai Y, Ishikawa T, Fujita T et al. Chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with breast cancer: a prospective cohort study. Breast Cancer. 2020 Jan;27(1):122-128.
 • Bruley des Varannes S, Liard F, Filoche L, Savarieau B. Les nausées : données actuelles [Nausea: Current view]. Presse Med. 2019 May;48(5):478-487.
 • Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
 • Veiga-Gil L, Pueyo J, López-Olaondo L. Postoperative nausea and vomiting: physiopathology, risk factors, prophylaxis and treatment. Rev Esp Anestesiol Reanim. 2017 Apr;64(4):223-232.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.