6 övningar som rekommenderas för symptom på yrsel

Känslan av att allt snurrar, huvudvärk och illamående är vanliga symptom på yrsel. I den här artikeln förklarar vi ett antal övningar som hjälper till att lindra dessa symptom.
6 övningar som rekommenderas för symptom på yrsel

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Enligt spanska samfundet för otorhinolaryngologi och huvud- och halskirurgi drabbas cirka 80% av befolkningen episoder med symptom på yrsel någon gång i livet, och det är vanligare hos vuxna över 40 år. Med detta i åtanke ska vi i den här artikeln ta upp några övningar som hjälper till att lindra vanliga symptom på yrsel.

Även om det finns olika orsaker och typer, handlar den vanligaste varianten av yrsel, eller vertigo, om ett problem i innerörat; benign paroxysmal positionell vertigo. Det uppstår vanligtvis av mindre förändringar i din kroppsposition eller efter att du har rört på huvudet.

Vad som händer är helt enkelt att de små kalciumkristaller som finns i innerörat och som hjälper dig att upprätthålla din balans, lossnar och rör sig in i hörselgången. När de befinner sig här får det dig att känna det som om att allt snurrar runt dig.

Vill du testa våra övningar mot yrsel?

De rekommenderade övningarna mot yrsel hjälper de lösa kristallerna att återvända till innerörat, där de inte orsakar yrsel.

Innan du gör dessa övningar är det dock viktigt att identifiera vilket öra som orsakar problemet.

Det enklaste sättet att känna av vilket öra som orsakar problemet är att vrida huvudet åt höger och sedan åt vänster och titta över axeln. När du har gjort detta bör du kunna säga vilken riktning som gör att du känner symptom på yrsel. Om till exempel känslan ökar när du vrider huvudet åt vänster är det troligt att vänster är den drabbade sidan.

man med ont i örat
Symptom på yrsel uppstår i de flesta fall i örat.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Lindra yrsel med naturliga och enkla kurer

Symptom på yrsel: Epleys manöver

Epleys manöver består av flera rörelser för huvudet, och övervakas vanligtvis av en läkare eller sjukgymnast. Patienten gör manövern enligt följande:

 • När patienten sitter på en säng vrider specialisten patientens huvud 45 grader i riktning mot det drabbade örat.
 • Specialisten ber patienten att lägga sig och se till att denna håller huvudet lutande och låter det hänga mot sängkanten. Detta kommer troligen göra att patienten drabbas av en episod av yrsel. Patienten ska hålla huvudet stilla i denna position tills känslan går över.
 • Efter detta roterar specialisten patientens huvud 90 grader mot det opåverkade örat, vilket hjälper kristallerna att ta sig tillbaka till rätt plats.

En version av manövern du kan göra själv

Denna rörelse är mest effektiv om du får hjälp av en expert att utföra den, därför ska vi nedan gå igenom en version du kan göra hemma:

 • Sitt på sängen med benen utsträckta framför dig och med en kudde som stöd.
 • Lägg en kudde bakom dig så att den hamnar under dina axlar när du ligger ner.
 • Vrid huvudet 45 grader i riktning mot det drabbade örat.
 • Lägg dig snabbt ner så att axlarna hamnar på kudden och vänta i 30 sekunder.
 • Vrid huvudet 90 grader mot andra hållet och vänta i 30 sekunder.
 • Återgå till startpositionen, sittande på sängen.

Semonts manöver mot symptom på yrsel

Precis som med Epleys manöver bör man helst göra Semonts manöver med assistans av en läkare eller sjukgymnast. Man utför den enligt följande:

 • Medan patienten sitter på sängen vänder specialisten huvudet 45 grader mot motsatt sida från det drabbade örat.
 • Med huvudet vänt åt sidan placerar specialisten patienten på samma sidan som det drabbade örat. Patienten ska ligga i den här positionen i 30 sekunder.
 • Därefter kan patienten vrida tillbaka huvudet till sin ursprungliga position.

Fosters manöver

Fosters manöver är en av de enklaste att göra eftersom det inte kräver att du lägger dig ner på en säng, och inte heller behöver någon hjälp från andra. Du behöver bara följa dessa steg:

 • Stå på knä på en bekväm yta och placera händerna på golvet. Rör huvudet upp och ner tills du känner att yrseln avtar.
 • Böj därefter ditt huvud nedåt i riktning mot golvet och försök att röra vid knäna.
 • Med huvudet kvar i denna position, vrid det 45 grader mot samma sida som det drabbade örat så att du tittar i riktning mot din axel.
 • Håll dig stilla i denna position i 30 sekunder.
 • Med huvudet lutat 45 grader, lyft det nu till samma nivå som dina axlar. Pausa här i ytterligare 30 sekunder med huvudet lutat.
 • Efter 30 sekunder lyfter du huvudet tills du är i upprätt läge igen.
 • För att göra övningen effektivt, upprepa manövreringen tre till fem gånger med 15 minuters paus mellan varje övning.

Brandt-Daroff-manövern mot symptom på yrsel

Brandt-Daroff-manövern är mycket lätt att göra hemma. För att göra de behöver du bara sitta på sängen och följa dessa steg:

 • Från sittande lägger du dig ner på sidan med huvudet uppåt i 45 graders position i förhållande till sängen.
 • Håll dig i denna position i 30 sekunder eller åtminstone tills yrseln försvinner.
 • Sätt dig sedan upp i sittande ställning igen.
 • Lägg dig därefter på motsatt sida och upprepa samma sekvens.

Enligt en studie publicerad i San Antonio de Murcia Catholic University’s Journal of Physiotherapy, är Brandt-Daroff-övningen mycket effektiva när patienten gör 5 sekvenser minst tre gånger om dagen under två på varandra följande veckor.

Andra övningar som rekommenderas mot symptom på yrsel

Det finns också några andra övningar som specialister rekommenderar och som kan hjälpa till att lindra eller bota detta tillstånd. Det är viktigt att utföra dessa övningar med försiktighet för att undvika fall eller svimning som kan åtfölja syndromet.

Övningar för balans och positionskontroll

Dessa övningar syftar till att ge tillräcklig motorisk respons på vissa sensoriska stimuli för att förbättra balansen. Nedan berättar vi om några av de enklaste:

 • Gå upp och ner tio trappsteg med öppna ögon flera gånger. Upprepa sedan övningen med slutna ögon.
 • Med fötterna isär och anklarna vilande på en matta, flytta din vikt framåt och bakåt utan att böja höfterna. Du ska försöka simulera rörelsen hos en pendel. Upprepa sedan övningen flera gånger, och åt båda sidor. När du känner dig bekväm, upprepa den med slutna ögon.
 • Gå på tå framåt och bakåt i en rak linje. Gör detta först med öppna ögon och sedan med slutna ögon.
 • Stå på ett ben i 30 sekunder. Gör det först med öppna ögon och sedan medan du blundar. Upprepa fem gånger på varje ben.
 • Stå nära en yta som du kan luta dig mot och lyft en fot medan du i luften skriver alla bokstäverna i alfabetet med denna fot. När du har gjort detta med ett ben, upprepa det med det andra.
kvinna med symptom på yrsel
De besvärande symptomen på yrsel kan minskas med de övningar vi tar upp i den här artikeln.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: 40 intressanta medicinska fördelar med basilika

En övning för att förbättra okulära reflexer och stabilisera din syn

Denna övning är avsedd att förbättra den visuella interaktionen vid huvudrörelser samt förbättra den visuella stabiliteten.

För att göra detta, placera ett kort mot en vägg och stå cirka 25 centimeter bort från det.

Flytta sedan huvudet långsamt i en horisontell rörelse från vänster till höger och försök att hålla kortet i fokus. Gör den här övningen under en minut, vila och upprepa den sedan, men med en vertikal rörselse.

Tala med din läkare om dessa övningar för yrsel

Även om dessa övningar vanligtvis är effektiva är det fortfarande rekommenderat att konsultera en specialist om olika typer av yrsel för att få reda på vilka övningar som är mest lämpliga för ditt specifika fall. Detta är särskilt viktigt om du har en nack- eller ryggskada.

Det är normalt att känna sig yr under dessa övningar. Du bör därför ta det lugnt när du utför dem, vila mellan varje set och vänta några minuter innan du reser dig upp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Foster C. Carol Foster, MD Vertigo Treatment Oct 11. Estados unidos : University of Colorado Denver; 2013.
  • Tratamiento Manual del vértigo posicional paroxístico benigno. Revista de Fisioterapia – Universidad Católica San Antonio de Murcia [Internet]. 2008 [citado 15 octubre 2020];1:43–52. Disponible en: http://193.147.26.104/handle/10952/376
  • Los trastornos del equilibrio, motivo frecuente de consulta en urgencias – Sociedad Española de Otorrinolaringología (SEORLCCC). [Internet]. 2018;. Disponible en: https://seorl.net/wp-content/uploads/2018/12/NP-Vertigo.pdf
  • Pérez P, Franco V, Soto-varelas A, Amor-Dorado JC, Martín E, Oliva M, López J. GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA PARA EL DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL VÉRTIGO POSICIONAL PAROXÍSTICO BENIGNO. SOCIEDAD ESPAÑOLA DE OTORRINOLARINGLOGÍA Y CIRUGÍA DE CABEZA Y CUELLO [Internet]. 2016 [citado 13 octubre 2020];. Disponible en: https://seorl.net/wp-content/uploads/2016/05/Gu%C3%ADa-VPPB.pdf
  • Bernal Valls, Esther, Víctor Faus Cuñat, and Raquel Bernal Valls. “Presbivértigo: ejercicios vestibulares.” Gerokomos 17.4 (2006): 197-200.
  • Morera, Enrique Arce, et al. “Efectividad de los ejercicios de Brandt-Daroff en pacientes con vértigo posicional paroxístico benigno.” Revista Cubana de Medicina General Integral 36.3 (2020).
  • Aranda-Moreno, Catalina, and Kathrine Jáuregui-Renaud. “Las maniobras de Epley y de Semont em el tratamiento del vertigo postural paroxístico benigno.” Gac Méd Mex 136.5 (2000): 433-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.