Kan royal jelly förbättra ditt immunförsvar?

Biodling är vetenskapen och konsten att upprätthålla bins och deras produkters hälsokvalitet. En produkt från bin är royal jelly, även kallat bidrottningsgelé. Nu under coronaviruspandemin är det många människor som undrar om det kan förbättra immunförsvaret.
Kan royal jelly förbättra ditt immunförsvar?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Honung, propolis och royal jelly, även kallat bidrottninggelé, är alla produkter som kommer från bin. Tack vare deras aktiva komponenter erbjuder de mycket fördelaktiga sätt att förbättra ditt näringsintag. Även om royal jelly inte boostar ditt immunförsvar så har det associerats med antibakteriell, antiinflammatorisk, desinficerande och antioxidativ aktivitet.

Vad är royal jelly?

Royal jelly är en substans som arbetarbin utsöndrar. Det är en “superfood” som ger näring till larverna de första tre dagarna av deras liv, liksom bidrottningar under hela deras liv.

Många människor har använt det som en traditionell huskur i många år. Faktum är att det används frekvent inom asiatisk apiterapi och även användes i forntida Egypten. Idag används det i stor utsträckning inom läkemedel och kosmetika.

Vilka hälsoegenskaper har det?

Den näringsmässiga sammansättningen av royal jelly är mycket komplett med en hög koncentration av näringsämnen. Det består av vatten, proteiner, kolhydrater, lipider, vitaminer – särskilt B-gruppen – och vissa mineraler. Dessutom har forskare upptäckt mer än hundra andra organiska föreningar, bland vilka royalactin och vissa flavonoider sticker ut.

Dessa ger royal jelly en serie fördelaktiga egenskaper. Eftersom det innehåller många flavonoider har denna produkt även dessa andra egenskaper:

 • Antioxidativ
 • Anti-åldrande
 • Antiinflammatorisk
 • Neurotrofisk
Biodlare med sina bin

När kan det gynna oss?

Som vi har sett är denna substans ett mycket näringsrikt livsmedel. Men vi människor bör se på det mer som ett kosttillskott att ta vid specifika tillfällen. Här tar vi upp några av dem.

Fysisk och mental återhämtning

Royal jelly kan stimulera mentala och fysiska funktioner hos äldre människor. Enligt en studie från Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine visade mössen i experimentet en lägre nivå av stresshormoner efter att ha behandlats med royal jelly. Hos människor har studier visat en förbättring av mental hälsa efter intag av royal jelly i 6 månader.

Vävnadsregenerering och ärrbildning

Faktum är att royal jelly kan hjälpa till att läka sår. I live- och in vitro-studier fann man att royal jelly förkortar läkningstiden för sår och fjällande hud. Det kan hjälpa till att lindra hudproblem vid både utvärtes applicering och oralt intag.

Antibakteriell aktivitet

Det finns vetenskaplig litteratur som visar på den antibakteriella aktiviteten hos denna substans och några av dess komponenter, främst mot grampositiva bakterier. Detta är dock inte fallet med gramnegativa bakterier, där det inte är lika effektivt.

Också andra studier har kopplat denna substans med antimikrobiell effekt mot vissa bakterier som är resistenta mot traditionella antibiotika. Till exempel är en av dem Staphilococcus aureus. Ytterligare forskning behövs inom detta område eftersom bakterieresistens är ett av de största hälsoproblemen idag.

Minskning av oxidativ stress

En av dess mest lovande egenskaper är att den är antioxidativ och antiinflammatorisk. Det visar åtminstone olika studier på djur, bland annat denna som publicerats i tidskriften Neuroscience Letters. Det behövs fortfarande fler tester på människor, men resultaten hittills verkar lovande.

Piller med royal jelly

Förbättrar royal jelly ditt immunförsvar?

Royal jelly har antibakteriella egenskaper, vilket gör det till ett bra tillskott för att bekämpa infektioner. Dessutom öppnar det ett brett forskningsområde som forskare behöver utforska vidare.

Vi kan dock inte säga detsamma om att det stärker immunförsvaret. Det vore riskabelt att hävda att royal jelly är bra för immunförsvaret när vetenskapen inte pekar i den riktningen. Vi behöver mer forskning för att säkert kunna ge den typen av rekommendationer.

De bästa tipsen vi kan följa för att hålla vårt immunförsvar starkt och friskt är att:

 • Äta en hälsosam och balanserad kost baserad på färska livsmedel som ger oss alla näringsämnen vi behöver
 • Äta livsmedel rika på probiotika, den bästa maten för vår tarm
 • Utöva fysisk träning och hålla oss aktiva varje dag
 • Få tillräckligt med sömn
 • Hålla oss borta från stress så långt det är möjligt

Vissa kosttillskott kan hjälpa, men du måste se till att du rådgör med en specialist innan du börjar med något tillskott, och berättar för denne om du har några sjukdomar eller tar läkemedel.

Det finns inga bevis för att royal jelly verkligen förbättrar immunförsvaret

Precis som propolis och honung är det mycket rikt på aktiva komponenter som fenolsyra, terpener och enzymer. Detta ger det dess näringsegenskaper som gynnar din kropp.

Forskningen är lovande. Men för närvarande är det nödvändigt att utföra fler studier på människor för att säkerställa att det är ett säkert kosttillskott. Med detta sagt är det alltid bäst att du konsulterar legitimerad vårdpersonal för att få de bästa råden om du har några infektioner eller symtom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
 • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
 • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
 • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
 • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
 • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
 • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.