Inläggssulor för löpning: fördelarna och vem som bör använda dem
Sportaktiviteter, särskilt när de utövas ofta och intensivt, kräver användning av lämplig utrustning. Detta inkluderar anpassade skor, inklusive inläggssulor för löpning. Detta är ett element som hjälper till att förbättra dålig hållning för att förhindra skador.
Vissa sporter och övningar innebär hårdare stötar mot marken, vilket kan orsaka obehag i fötterna. Inläggssulor för löpning korrigerar inte bara besvär i detta område, utan även i ryggraden och knäna. Men alla borde inte använda dem.
Vad är inläggssulor för löpning och vilka är de främsta fördelarna?
Inläggssulor för löpning är anpassningsbara element som man sätter in i skorna för att förbättra löparsteget. Många är gjorda av material som etylen-vinylacetat, mer känt som EVA-gummi, och fungerar genom att dämpa stegen och förhindra skador.
Genom att lägga in dessa sulor i skorna är det också möjligt att behandla vissa befintliga åkommor. Huvudfunktionen är dock att minska skadorna som orsakas a ansträngningen vid löpning.
Med dagens teknik tillverkas redan sportskor med specifika specifikationer för löpare. Det finns dock situationer där ytterligare stöd för fotsulorna är nödvändiga.
Förutom att skydda fötterna och dämpa stötar hjälper dessa inlägg till att lösa problem relaterade till ben och ryggrad. Till exempel gällande skolios eller ryggradsavvikelser.
Fall där inläggssulor för löpning rekommenderas
Många idrottare med fotavvikelser, såväl som frekventa överbelastningar eller skador, använder ofta inläggssulor för löpning. Vid aktiviteter med låg effekt, som golf eller vandring, behöver man vanligen endast lämpliga skor. Men om de som utövar dem har tidigare problem kan dessa inlägg vara rekommenderat.
I andra, mer fysiskt krävande sporter, med vändningar, hopp eller stötar för foten, är kan behovet av denna typ av inlägg vara ännu större. Detta inkluderar till exempel friidrott, löpning, basket , rugby och fotboll. Fötterna har kapacitet att stödja mer än två gånger kroppsvikten. Men att lägga till ett skyddande tillbehör hjälper till att skydda dem och förhindra skador.
Andra skäl att bära inläggssulor för löpning
Olika anomalier och tillstånd som är koncentrerade i fötterna, benen eller ryggraden motiverar också användning av inläggssulor. Det kan förhindra uppkomsten av dessa problem eller förbättra fotsättningen om dessa problem redan finns, samt förhindra uppkomsten av nya åkommor på grund av dålig hållning:
- Varusfot: Detta är när fotens yttre sida är riktad utåt i förhållande till marken. Det orsakar vanligtvis överdrivna effekter på hälen.
- Valgusfot: I det här fallet, även känt som plattfot, är avvikelsen riktad inåt.
- Hälsporre: Detta är en benig tillväxt som utvecklats runt hälbenet.
- Plantar fasciit: Inflammation i den fibrösa vävnaden på fotsulan som kan orsaka svår hälsmärta.
- Akillestendinopati (hälsenebesvär) är skador på akillessenan. Mycket vanligt hos idrottare och medelålders personer.
- Metatarsalgi: Inflammation i mitt under fotsulan eller mellanfoten. Det visar sig med missbildningar i tårna eller uppkomsten av förhårdnader.
Dessutom kan Inläggssulor för löpning vara användbara vid tillstånd som inte främst är koncentrerade till fötterna. Till exempel vid extremitetsdysmetri – det vill säga när man har ett ben kortare än det andra, något som gör att menisken får ytterligare belastning.
De kan också rekommenderas av en läkare vid förändringar i knäaxlarna. Detta är känt som genu valgus, vid inåtriktning, och genu varum vid utåtriktning.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Är du beroende av löpning?
Vem kan föreskriva inläggssulor för löpning?
I allt som har med fothälsa att göra är rollen som professionell fotvårdare grundläggande. Detta inkluderar förebyggande vård och en behandling när problemet eller skadan redan är skedd.
Traumatologer och idrottsläkare är andra kvalificerade yrkesverksamma som kan förskriva inläggssulor för löpning. Utvärderingen av varje patients tillstånd görs genom en fotavtrycksstudie.
Bland de aspekter som utvärderas är formen på fotavtrycket, eventuella befintliga skador och tillståndet hos muskler och leder. Med resultaten kan man sedan se vilken typ av skor som är mest lämpliga för den personen och om det är nödvändigt att använda inläggssulor.
Vad kan du förvänta dig av inläggssulor?
Inläggssulornas huvudsakliga funktion är att förbättra fotstödet, för att förhindra överdriven påfrestning på muskler och leder. De bidrar också till att förebygga stukningar, tendinit och överbelastningar.
Dessa element tenderar att korrigera och förbättra inriktningen av fotavtrycket, vilket ger ett mer effektivt steg när du går och springer och fullständigt stöd för fotsulan. I allmänhet förbättrar effekterna av att använda inläggssulor den atletiska prestationen.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 11 övningar för att förbättra din löpteknik
Att få en läkares åsikt är alltid en bra idé
Förutom de villkor eller anomalier som motiverar användningen av inläggssulor, finns det också situationer då löpare eller idrottare inte är medvetna om existensen av dessa nedsättningar i kroppen. Vid upprepade skador eller ständiga överbelastningar i samma område är det en bra idé att konsultera en fotterapeut.
Dessutom, om du märker något av de ovan nämnda problemen eller är osäker på hur du använder inläggssulor på rätt sätt, är det bäst att skaffa professionell rådgivning. En specialist kan göra en undersöka för att utvärdera om du kan behöva använda inläggssulor för löpning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alfonso Mora, Margareth Lorena et al. “Dinámica Plantar Durante Un Circuito de Habilidades Técnicas Básicas En Fútbol.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 11.4 (2018): 217–220. Disponible en: https://doi.org/10.33155/j.ramd.2018.06.003
- Parra García, JI., Bueno Sánchez, A., El pie plano; las recomendaciones del traumatólogo infantil al pediatra. Pediatría Atención Primaria [Internet]. 2011;XIII(49):113-125. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638728012
- “Efectos de Los Soportes Plantares Sobre La Termorregulación de Las Plantas de Los Pies Durante La Carrera.” Biomecánica (2015). Disponible en: https://doi.org/10.5821/sibb.23.1.5147
- Rupcich, Marcel, Bravo, Ricardo, Cerrolaza, Miguel, MANEJO DEL RETROPIÉ PLANO VALGO FLEXIBLE CON LA FÉRULA TIPO UCBL EN PACIENTES PEDIÁTRICOS. Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría [Internet]. 2010;73(1):10-13. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=367937039004
- Ogueta-Alday, Ana, García-López, Juan, Factores que afectan al rendimiento en carreras de fondo. RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte [Internet]. 2016;XII(45):278-308. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=71046278006