Inflammation i gomspenen - varför uppstår det?

Inflammation i gomspenen orsakas vanligtvis av bakterieinfektioner. Men skador eller allergiska reaktioner kan också orsaka detta tillstånd.
Inflammation i gomspenen - varför uppstår det?

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Gomspenen, eller uvula, är en liten fusiform muskel som hänger ner från den mjuka gommen längs bak i munnen. Smittsamma processer, allergiska reaktioner, skador efter vissa medicinska ingrepp eller intag av olämpliga ämnen är de vanligaste orsakerna till en inflammation i gomspenen. Vill du veta mer om detta tillstånd? Läs då den här artikeln!

Vad är en inflammation i gomspenen?

Inflammation i gomspenen
Inflammation i gomspenen är en svullnad som kan orsakas av infektiösa eller icke-infektiösa processer.

Gomspenen är den mjuka fliken av vävnad som hänger längst bak i munnen (vid kanten av den mjuka gommen). Tidigare trodde man att denna struktur var funktionslös, men idag har forskare upptäckt att den har en tydlig funktion: Det hjälper till att förhindra att mat kommer in i näshålan.

Den medicinska webbplatsen Medigraphic definierar en inflammation av gomspenen som “akut, diffus och varig inflammation i gomspenen, som orsakar erytem, ​​ödem, smärta och feber”. Det är värt att nämna att även om bakterie- eller virusinfektioner är den vanligaste utlösaren för detta tillstånd, är de inte de enda.

Vilka är orsakerna?

Enligt United States National Library of Medicine orsakas detta tillstånd främst av en infektion med streptokockbakterier, en grupp bakterier som är patogena för människor. Upp till 30% av fallen av akut faryngit är associerad med streptokocker i grupp A, en sjukdom som är starkt relaterad till laryngit.

Andra patologiska smittämnen som kan orsaka denna kliniska bild är Haemophilus influenzae typ b (Hib) och pneumokocker. Dessutom förekommer infektioner av denna typ mer frekvent hos barn i tidig skolålder och är inte sällan säsongsbetonad, särskilt i tempererade områden. Mottagligheten är som högst i åldrarna fem, 10 och 12 år.

Infektioner är inte de enda möjliga orsakerna till detta tillstånd. Man kan även se den icke-infektiösa typen, som beror på följande situationer:

 • En skada i nacken eller halsen
 • En allergisk reaktion mot pollen, damm, döda hudceller från husdjur och vissa livsmedel
 • Inandning eller intag av vissa giftiga ämnen av misstag
 • Kirurgi, som efter att man har tagit bort halsmandlarna (tonsillektomi) och andra medicinska ingrepp, till exempel endoskopi
 • Rökning

Symptomen på inflammation i gomspenen

Man bör misstänka att man drabbats av detta tillstånd vid en akut infektion där gomspenen är den mest svullna strukturen jämfört med svalget, särskilt om man också har en låg feber. Några av de vanligaste allmänna symptomen är följande:

 • Feber, om det är en följd av en infektion
 • Känslan av att ha något i halsen, åtföljd av kvävningskänslor eller kväljningar i halsen
 • Hosta
 • Det gör ont att svälja
 • Överdriven salivproduktion
 • Dålig aptit

Enligt Colgate Professional:s webbplats kan patienten ha drabbats av streptokocker om symptomen inte försvinner efter några dagar eller om vita fläckar uppträder längst bak i munnen. Det är vanligast hos barn, men vuxna kan också drabbas.

Diagnos och behandling

Den medicinska webbplatsen Drugs.com säger att det finns flera diagnostiska tester för att upptäcka de bakomliggande orsakerna till inflammationen. Här är några av dem:

 • Blodprov. De kan vara nödvändiga för att bedöma patientens allmänna hälsa och för att utesluta vissa sjukdomstillstånd.
 • Man kan odla en kultur från ett prov från halsen. En läkare tar då ett prov av munslemhinnan och odlar detta i ett specialiserat medium. Det gör att läkaren kan upptäcka möjliga bakterier som orsakar inflammationen, och om den är smittsam.
 • Allergitest. Svullnad i gomspenen kan bero på en allergisk process. Det är viktigt att upptäcka allergenet, eftersom detta hjälper till att undvika denna kliniska bild och andra allvarligare effekter, som anafylaktisk chock.
 • Röntgen av nacke och hals. Speciellt för patienter som har svårt att svälja.

När det gäller behandling beror det på den bakomliggande orsaken. Om patienten har bakteriell infektion kommer läkaren att ordinera specifika antibiotika för att bekämpa patogenen. Å andra sidan, om tillståndet kommer sig från en allergisk reaktion, bör patienten ta antihistaminer. Steroider minskar också svullnad.

Huskurer som lindrar inflammation i gomspenen

gomspenen
Drick mycket vätska och se till att du får mycket vila för att förbättra symptomen på detta tillstånd.

Enligt webbplatsen UF Health kan patienten vidta flera åtgärder hemma för att förbättra och mildra symptomen. Här är några av dem:

 • Vila mycket. Inflammationen kan försvinna på egen hand eller med behandling på en till två dagar.
 • Drick mycket vätska och gurgla med varm saltlösning för att minska svullnaden.
 • Använd en spray som hjälper till att lindra klåda i halsen.
 • Ta receptfria smärtstillande medel. De minskar smärtan som kommer av svullnaden i gomspenen.
 • Rök inte och undvik passiv rökning, eftersom det kan orsaka irritation i halsen.

Den här artikeln kan intressera dig:  Hur man botar halsont med varmt vatten och honung

Följ din läkares instruktioner

Som du har sett är en inflammation i gomspenen ett tecken på ett annat underliggande tillstånd och är inte en sjukdom i sig. Orsakerna till svullnad i denna kroppsdel kan vara mycket varierande och komma sig av allt från infektioner till allergier.

I allmänhet försvinner detta tillstånd med korrekt behandling inom några dagar. Behandlingen beror i huvudsak på den bakomliggande orsaken, eftersom bakterier inte går att behandla på samma sätt som en allergisk inflammation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.