Svullna stämband: Orsaker, symptom och behandlingar

Svullna stämband orsakar röstförändringar och smärta. Ibland är ursprunget smittsamt, medan det andra gånger är ett resultat av en överbelastning av stämbanden. Hur behandlas det? Vi berättar allt här!
Svullna stämband: Orsaker, symptom och behandlingar

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2021

När du har svullna stämband, låter din röst konstig och hes, och ett särskilt obehag i halsen gör dig vanligtvis uppmärksam på att något inte står rätt till. På vintern associerar vi ofta detta med att vi har varit ute i kalla temperaturer eller har varit utsatta för snabba temperaturförändringar. Men arbetsrelaterade sjukdomar kan också leda till detta tillstånd.

Stämbanden är mycket små muskler i struphuvudet. Här passerar luft igenom som hjälper dig att artikulera din röst med hjälp av de vibrationer som dessa fibrer upplever. Ackumulering av inflammatorisk vätska i området kan orsaka röstförändringar.

Orsakerna till svullna stämband

Stämbanden kan bli inflammerade på grund av ett virus eller som en följd av en utväxt på ytan. Således kan orsakerna vara både smittsamma och icke-smittsamma.

Bland de smittsamma ämnena har vi virus och bakterier. Infektiös laryngit är vanligast på hösten och vintern, då kalla temperaturer gynnar spridningen av viruspartiklar och mikroorganismer som kan kolonisera stämbanden och struphuvudet.

För att försvara sig mobiliserar immunsystemet vita blodkroppar och immunglobuliner till området, vilket ökar vätskeflödet i området. Detta får stämbanden att kollapsa eftersom de är mycket tunna. På detta sätt påverkar processen deras funktionalitet.

Infektiös laryngit kan pågå i upp till tre veckor, ofta utan närvaron av det som ursprungligen orsakade det. Detta beror på att immunsvarets reaktion förlängs över tiden och svullnaden kvarstår trots avsaknaden av den ursprungliga orsaken.

I den andra änden av spektrumet är icke-smittsamma former av laryngit huvudsakligen yrkesrelaterade. Lärare, professorer, sångare, skådespelare och offentliga talare vet mycket väl att när man inte tar hand om rösten eller överanstränger den kan detta leda till att knölar och polyper uppstår.

Svullna stämband som arbetsrelaterad skada är föremål för studier inom rättsmedicin. De ses som en följd av brist på förebyggande åtgärder på arbetsplatsen, särskilt i skolor.

Överdriven och långvarig användning av rösten, särskilt om man använder den på en hög volym och inte dricker tillräckligt med vatten, gör att struphuvudets små muskler bygger upp vätska eftersom de gnids mot varandra. Om detta händer ofta kan resultatet bli kroniskt.

man med svullna stämband
Smittsamma eller icke-smittsamma processer kan orsaka svullna stämband. Detta är vanligt bland lärare, skådespelare och sångare.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 9 huskurer för att ta hand om rösten och halsen

Symptomen på laryngit

Vid laryngit och svullna stämband är det första symptomet att rösten påverkas. Men som du kan se nedan är detta inte det enda tecknet på problemet.

Det finns olika typer av förändringar av rösten. Vissa människors röster blir svaga och hesa. Det kan leda till att de inte kan skrika eller öka tonhöjden. Andra förlorar sin röst helt, vilket man medicinskt kallar afoni.

Smärta är också vanligt. Ibland förväxlas denna smärta med faryngit eller med svårigheter att svälja vilket man ibland felaktigt kopplar till matstrupen. Laryngit orsakar ofta kontinuerligt obehag, vilket gör det svårt för den drabbade att vila och sova.

Faktum är att det kan leda till att snarkningar blir en del av den kliniska bilden av svullna stämband. Detta är ofta tydligare hos personer som är överviktiga. När de ligger ner i horisontalläge blir tyngden på nacken större och sätter tryck på struphuvudet. Detta stör luftens passage.

Slutligen är det viktigt att notera att stämbandsförlamning på grund av inflammation är den allvarligaste varianten av denna störning. Eftersom stämbanden är muskler kan överdriven belastning slita ut dem. De kan även förlora sin karakteristiska muskeltonus.

Hur behandlar man svullna stämband?

Behandlingen av detta tillstånd beror på orsaken. Viral laryngit är inte detsamma som en polyp på stämbanden på grund av en yrkesrelaterad sjukdom. På samma sätt skiljer sig den långvariga behandlingen av kronisk dysfoni från den för afoni på grund av en infektion som vanligtvis försvinner inom några dagar.

Nedan analyserar vi vad man kan göra för att behandla de vanligaste formerna:

 • Viral laryngit. Detta är den vanligaste typen av infektion i stämbanden. Det finns ingen specifik behandling, eftersom antibiotika endast behandlar bakterier. Den drabbade personen ska vila sin röst och vänta på att rösten återhämtar sig. Icke desto mindre behöver patienter ibland antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärtan samt hjälpa till att lösa upp slem. Hostmedicin eller hostdämpande medel rekommenderas inte eftersom de inte hjälper alls.
 • Knutor och polyper. Experter behandlar dessa överväxter på stämbanden med en undersökningsmetod som också kan vara terapeutisk, som exempelvis laryngoskopi. För denna metod för läkaren vanligtvis in en enhet genom näsan, som har en kamera och kirurgiska verktyg. Om det behövs tar läkaren bort eventuella polyper. I annat fall kan läkaren föreslå rehabiliterande talterapi.
 • Cancer i struphuvudet. Den onkologiska strategin för denna sjukdom beror på svårighetsgraden och i vilket stadium sjukdomen är. Detta avgör om patienten behöver kirurgi, strålbehandling, kemoterapi eller en kombination av alla dessa behandlingar.
läkare undersöker patient med svullna stämband
Det är viktigt att fastställa orsaken till de svullna stämbanden för att välja en lämplig behandling.

Ta reda på mer i den här artikeln: Fyra naturläkemedel mot strupkatarr

När bör du rådfråga din läkare?

Stämbanden är känsliga. Det är av yttersta vikt för dig att ta hand om dem, eftersom din röst låter dig kommunicera med andra.

Därför bör du konsultera en läkare om du lider av dysfoni, afoni eller ont i halsen. Om det är viral laryngit, kan din läkare ordinera konservativa behandlingar och vila.

Om öron-näs-hals-specialist misstänker knölar eller polyper, kan de utföra en invasiv procedur för att undersöka vad som är på gång inne i kroppen. Denna procedur är snabb och hjälper dem att ställa en korrekt diagnos.

I vilket fall som helst är det viktigt att ta sig till en läkare så snart som möjligt för att du ska få rätt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de las Casas Battifora, Rosa Mª, and José Mª Ramada Rodilla. “Disfonías funcionales y lesiones orgánicas benignas de cuerdas vocales en trabajadores usuarios profesionales de la voz.” Archivos de prevención de riesgos laborales 15.1 (2012): 21-26.
 • Espinosa, Guillermo José López, Grisel Aparicio Manresa, and René Quintana Mugica. “Repercusión del ambiente laboral en el desarrollo de las enfermedades profesionales.” Acta Médica del Centro 6.1 (2012): 122-126.
 • Martínez, Eduardo Bracamontes, Rigoberto Astorga del Toro, and María del Carmen Jiménez Martínez. “La laringitis crónica por abuso de voz en pacientes profesionales de la voz, se encuentra asociada con reflujo gastroesofágico no aparente.” Revista del Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias 16.2 (2003): 64-69.
 • Buiret, G., S. Tringali, and P. Céruse. “Laringitis agudas del adulto.” EMC-Otorrinolaringología 38.3 (2009): 1-7.
 • Bothe, Carolina, et al. “Etiología y tratamiento de la parálisis laríngea: estudio retrospectivo de 108 pacientes.” Acta Otorrinolaringológica Española 65.4 (2014): 225-230.
 • Fernández, Cristina Povedano. “1.4. TRATAMIENTO FARMACOLÓGICO Y DISFONÍA.” DISFONÍA: 32.
 • Ortega, Gonzalo, Alejandra Rivadeneira, and Felipe Cardemil. “Pólipo bilateral de cuerda vocal: Presentación de un caso clínico.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.2 (2017): 164-168.
 • Alfonso Muñoz, Eulalia. “Caracterización clínica y epidemiológica de pacientes con cáncer laríngeo.” Revista Cubana de Medicina Militar 47.3 (2018): 1-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.