Fyra naturläkemedel mot strupkatarr

Strupkatarr kännetecknas av att det orsakar heshet, ont i halsen och torrhosta. Det orsakas normalt av inflammation i stämbanden eller infektioner. Kan det bekämpas med naturläkemedel? Ta reda på det i den här artikeln!
Fyra naturläkemedel mot strupkatarr
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

Naturläkemedel mot strupkatarr är terapeutiska alternativ som kan fungera som hjälpmedel (sekundära behandlingar) för symptomen på denna sjukdom. Det är en inflammation i struphuvudet eller stämbanden som finns i den främre delen av halsen.

Det orsakas av överdriven användning, irritation eller en infektion i området. De huvudsakliga symptomen är en förvrängning av rösten eller heshet men det kan också orsaka problem med att svälja, ont i halsen, torrhosta och en känsla av torrhet, bland andra obehag.

I allmänhet blir icke-allvarliga fall bättre av sig själva på ungefär en vecka. Det kan dock vara hjälpsamt att testa några naturläkemedel som hjälper till att lugna symptomen. På samma gång är det också viktigt att vara uppmärksam på eventuella komplikationer och därför är det alltid bra att kontakta en läkare vid dessa besvär.

4 naturläkemedel mot strupkatarr

Enligt den amerikanska Mayokliniken kan strupkatarr vara akut när det varar kort tid, men kan dock också bli ett kroniskt problem om det håller i sig länge. I det senare fallet bör du kontakta sjukvården för fler tester eftersom det kan indikera ett odiagnostiserat tillstånd som kräver mer vård.

Icke-allvarliga fall orsakas vanligtvis av vanliga virusinfektioner eller för mycket ansträngning av stämbanden. I dessa fall kan vissa naturläkemedel hjälpa dig mot symptomen. Om du är osäker, se till att du pratar med en läkare innan du provar dem. Låt oss titta på fyra alternativ.

1. Färsk vitlök med honung

Du bör inte ge färsk vitlök med honung till barn under ett år på grund av risken för botulism.
Du bör inte ge färsk vitlök med honung till barn under ett år på grund av risken för botulism.

Färsk vitlök med honung är ett av de naturläkemedel du kan använda för att bekämpa strupkatarr. Även om det inte finns några bevis som bevisar att denna kombination lindrar strupkatarr, finns det individuella studier som visar fördelarna mot infektioner och irritation.

En genomgång av studier som publicerats i Avicenna Journal of Phytomedicine indikerar att vitlök har antibakteriella, antiinflammatoriska och antivirala egenskaper som kan vara effektiva mot luftvägsinfektioner.

Samtidigt föreslår källor som den vetenskapliga tidskriften Canadian Family Physician att honung kan hjälpa till att lindra hosta hos barn över ett år, vilket också skulle lindra symtomen på strupkatarr. Var dock noga med att inte ge detta till spädbarn under 12 månader på grund av deras låga immuniteten mot bakterier som Clostridium botulinum som kan orsaka spädbarnsbotulism.

Hur du gör detta naturläkemedel

 • Du behöver bara krossa en vitlöksklyfta och blanda den med en matsked ekologisk honung. Du kan ta detta en till två gånger om dagen.

2. Gurgla saltvatten

Ett traditionellt botemedel mot halsproblem som strupkatarr är att gurgla saltvatten. Det är ett effektivt medel som kan hjälpa till att minska irritation. Enligt brittiska National Health Service (NHS) är detta dock inte ett bra alternativ för barn.

Hur du gör detta naturläkemedel

 • Tillsätt först en halv tesked salt (2 gram) i ett glas vatten under omrörning.
 • Gurgla sedan i två till tre minuter. Svälj inte vätskan.
 • Upprepa två gånger om dagen.

3. Andas in eukalyptusånga

Ett enkelt botemedel som kan vara användbart för att lindra strupkatarr och dess symptom är att andas in eukalyptusångor. I själva verket är det ett botemedel som också kan hjälpa till att lindra influensa, förkylningssymtom och ont i halsen, enligt en undersökning som publicerats i Flavor and Fragrance Journal.

Hur du gör detta naturläkemedel

Det enda du behöver göra är att tillsätta 10 droppar eukalyptusolja i kokande vatten. Häll sedan vattnet i en stor skål, lägg huvudet över det och täck huvudet med en handduk. Andas in ångan i 5 minuter.

Naturläkemedel mot strupkatarr.
Inandning av eukalyptusångor är också användbart vid vissa influensa- och förkylningssymptom.

Du kanske också gillar: Symptom på och kurer för faryngit

4. Gurgla äppelcidervinäger

Kurer med äppelcidervinäger har olika tillämpningar inom traditionell medicin även om det saknas bevis för att bevisa dess säkerhet och effektivitet. Att gurgla är dock normalt säkert och kan vara effektivt tack vare de antimikrobiella egenskaperna hos äppelcidervinäger.

Hur du gör detta naturläkemedel

 • Häll först en matsked ekologisk äppelcidervinäger i ett glas varmt vatten.
 • Gurgla sedan blandningen i två till tre minuter och spotta därefter ut.
 • Använd denna kur två gånger om dagen tills du mår bättre.

Hur kan man behandla strupkatarr förutom med naturläkemedel?

Förutom de lösningar vi nämnt ovan finns det andra saker du kan göra för att lindra strupkatarr. Enligt en artikel publicerad i National Center for Biotechnology Information är dessa bland annat:

 • Vila din röst och undvik överansträngning
 • Undvik irriterande ämnen såsom alkohol, tobak och koffein
 • Öka ditt vätskeintag
 • Undvik kryddig och fet mat
 • Ta inte antibiotika utan en läkares ordination. Självmedicinering kan vara skadligt för din hälsa.

Slutligen är det viktigt att notera att alla tecken på komplikationer ska behandlas av en en läkare. En läkare är den enda som kan avgöra om andra behandlingsalternativ är nödvändiga. Kom ihåg det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
 • Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8. 
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.
 • DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
 • Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.