3 idéer för fyllda franska omeletter

Här ger vi dig tips på hur du kan fylla franska omeletter och göra dem mer smak- och näringsrika.
3 idéer för fyllda franska omeletter
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2022

Fyllda franska omeletter med olika livsmedel är en utmärkt idé för att höja näringsvärdet på en maträtt som redan i sig är mycket hälsosam. De är bra som middagsalternativ eftersom man snabbt och enkelt kan tillreda dem. Dessutom tillför de viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att effektivt kunna utföra vitala funktioner.

Innan vi går vidare bör vi påpeka att konsumtionen av ägg inte längre är något vi behöver begränsa, vilket man tidigare rekommenderade. För idag anses ägg vara en produkt av hög kvalitet som inte är förenad med ökad kardiovaskulär risk hos friska människor. Därför gör man klokt i att äta dem ofta för att öka intaget av protein och för att utnyttja den kulinariska mångsidighet de erbjuder.

Idéer för fyllda franska omeletter

Här ska vi ge dig några förslag på hur du gör olika sorters fyllda franska omeletter. På så sätt slipper du lite av monotonin och kan göra din kosthållning mer varierad och spännande. Utöver detta är dessa rätter lättsmälta och de har ett utomordentligt näringsinnehåll. De kan lätt införlivas i en hälsosam kost.

1. Ostfylld omelett

Ost är ett av de bästa livsmedlen man kan tillsätta omeletter. Precis som ägg är ostar rika på biologiskt högvärdiga proteiner. Dessa ämnen innehåller essentiella aminosyror och har god smältbarhet.

Enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism är det fördelaktigt för stillasittande personer att inta minst 0,8 g protein per kg kroppsvikt per dag.

Valet av ost kan du variera efter din personliga smak, men mozzarella är en av de mest populära ostarna. Den är lätt att smälta och är också mycket välsmakande. Men för dem som föredrar starkare smak är cheddar ett utsökt alternativ. Du kan också pröva parmesan, som är en annan bra variant.

Det är populärt att fylla franska omeletter med mozzarella.
Att fylla franska omeletter med mozzarella är en utmärkt idé.

2. Omelett med avokado och rökt lax

Rökt lax är en högkvalitativ produkt som innehåller omega-3-fettsyror. Man har funnit att dessa ämnen hjälper till att kontrollera de inflammatoriska processerna i kroppen och att de därmed minskar den kardiovaskulära risken. Vidare är de nödvändiga för att reducera proteinkatabolismen och för att förebygga problem som hör samman med muskelfunktionalitet, såsom sarkopeni.

Å sin sida tillhandahåller avokadon också omättade fetter av utmärkt kvalitet. Båda ingredienserna kompletterar äggets näringsvärde på ett bra sätt. För att få mest behållning av detta recept är det en god idé att göra en tunn omelett som man sedan garnerar med skivad avokado och rökt lax.

3. Fyllda franska omeletter med serranoskinka och körsbärstomater

Man måste vara försiktig när man äter kallskuret, eftersom många av dessa varor innehåller konstgjorda tillsatser. Särskilt bör man se upp med nitriter, eftersom en del tester tyder på att de kan öka risken att utveckla vissa typer av cancer om man regelbundet inkluderar dem i sin kost. Så när du väljer en god serranoskinka ska du vara särskilt noga med att den inte innehåller dessa ämnen.

Körsbärstomater passar bra som fyllning i franska omeletter.
Tomater passar ypperligt till serranoskinka och tillsammans utgör de en perfekt fyllning för franska omeletter.

Körsbärstomater i sin tur är mycket allsidiga kulinariskt sett och de har ett fantastiskt näringsvärde. De innehåller mängder av fytokemiska antioxidanter och vitaminer. Därför gör du klokt i att regelbundet inkludera dem i din kost.

När du tillreder denna rätt är det bäst att först göra en tunn omelett som du håller varm. Därefter täcker du omeletten med några skivor serranoskinka och tomaterna skurna i halvor, varpå du rullar ihop det hela. Som slutkläm kan du också tillsätta lite oregano eller timjan.

Kanske vill du även läsaRecept på delikat grönsaksomelett

Använd dessa fyllningsförslag för att piffa upp dina omeletter

Som du ser är det lätt att göra olika sorters fyllda franska omeletter för att förhöja deras organoleptiska och näringsmässiga egenskaper. Vi har gett dig några idéer här, men det finns hundratals möjligheter beroende på var och ens smakpreferenser.

Omeletter passar bra ihop med många sorters grönsaker, liksom med korv, köttprodukter, tonfisk och även med såser, som dock bör användas i måttliga mängder för att inte kalorihalten ska bli för hög.

Slutligen bör du tänka på att om din målsättning är att förbättra din hälsa så räcker det inte med att bara passa på din kosthållning; det är också viktigt att främja andra vanor. Till exempel bör du ägna mycket tid åt fysisk träning med fokusering på styrketräning.

Vidare måste du se till att få en god nattsömn med minst 7 timmars kvalitetssömn. I annat fall kommer inre inflammationer att öka, vilket i sin tur ökar risken att du utvecklar kroniska sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115. doi: 10.1042/BST20160474. Epub 2017 Sep 12. PMID: 28900017.
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Dec 1;7(12):9872-95. doi: 10.3390/nu7125505. PMID: 26633477; PMCID: PMC4690057.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.