Icke-invasiva sätt att skydda dina ögon från blått ljus
På senare tid har alltfler skador börjat dyka upp från användning av olika typer av elektroniska skärmar. Vet du hur du kan skydda dina ögon från blått ljus?
Teknikens utveckling har förändrat vår livsstil, vilket gör prylar till en integrerad del av våra dagliga rutiner. Från hur vi underhåller oss själva, kommunicerar med andra och får jobbet gjort, vävs prylar in i den större delen av våra vanliga upplevelser. Bara i USA spenderar en genomsnittlig vuxen över sex timmar på en skärm varje dag.
Men tillsammans med dessa framsteg har det skett en betydande ökning av exponeringen för blått ljus. Blått ljus sänds ut av elektroniska prylar och skärmar som smartphones, TV-apparater, surfplattor och liknande. Med tiden har blått ljus blivit känt för att orsaka ögonrelaterade problem. Detta inkluderar trötthet i ögonen, torra ögon, suddig syn, huvudvärk samt nack- och ryggvärk. Enligt en undersökning uppgav omkring 65 % av alla vuxna att de upplevde symtom på digital ögonansträngning.
Som sagt, eftersom dessa enheter är en viktig del av vårt dagliga liv, är det svårt att bara helt undvika att använda dem för att undvika blått ljus. Istället är det mycket mer praktiskt att känna till några sätt att skydda dina ögon från blått ljus. Dessa tipsar vi om nedan.
Icke-invasiva sätt att skydda dina ögon från blått ljus
Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Vad är konjunktivalkemos och hur påverkar det ögonen?
Justera dina skärminställningar
För att motverka effekterna av blått ljus kan funktionen justerbara skärminställningar erbjuda en lösning. En av de väsentliga funktionerna som kan ändras är ljusstyrkan. Genom att ställa in skärmens ljusstyrka till en lämplig nivå kan vi minska belastningen på ögonen. Som en allmän riktlinje bör skärmens ljusstyrka matcha omgivande ljusförhållanden. Om du till exempel dämpar skärmbelysningen i miljöer med svagt ljus motverkar detta överdriven kontrast och därigenom påfrestningarna på ögonen.
En annan viktig skärminställning att tänka på är färgtemperatur, vilket är värmen eller svalheten hos de visade färgerna. Justering av färgtemperaturen kan spela en betydande roll för att minska exponeringen för blått ljus. Om du ändrar skärmen till en varmare färgtemperatur minskar andelen blått ljus som sänds ut, vilket leder till en mer ögonvänlig skärm.
Ta pauser från skärmarna
En av de mest ökända effekterna av blått ljus är hur det stör dygnsrytmen, som i huvudsak är ditt sovmönster. Utöver detta kan överexponering av blått ljus orsaka ögonirritationer, torrhet och även svullnad. Det är därför viktigt att ta regelbundna pauser från dina skärmar för att förhindra att dessa symtom blir kroniska och påverkar ditt allmänna välbefinnande.
Ett av de mest tillrådliga sätten att göra detta är att följa är att följa 20-20-20-regeln: var 20:e minut, ta en paus på 20 sekunder och fokusera på något som är minst 20 meter bort. Denna övning hjälper till att skapa avslappning i ögonmusklerna och minskar påfrestningar på ögonen. Dessutom kan ta längre pauser från skärmen som du sprider ut över hela dagen, till exempel under lunchraster eller efter jobbet, till stor del hjälpa till med att minimera exponeringen för blått ljus.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar: Mörka ringar under ögonen på barn: Är det en anledning till oro?
Investera i blåljusglasögon för att skydda dina ögon från blått ljus
För att skydda dina ögon och förhindra skador från blått ljus har vissa glasögon designats speciellt för att blockera eller filtrera bort blått ljus. Dessa blåljusglasögon är utrustade med specialiserade linser som absorberar och reflekterar en betydande del av det blå ljuset. Detta skyddar ögonen från potentiell skada. Till exempel har OPSM utvecklat Crizal Prevencia, en avancerad selektiv filterteknik för blåljusglasögon. Det blockerar på ett smart sätt blåviolett ljus samtidigt som det låter annat synligt ljus passera genom linsen. Dessa typer av linser erbjuder också ytterligare fördelar, såsom UV-skydd, antireflexegenskaper och reptålighet.
En av de viktigaste fördelarna med dessa blåljusglasögon är deras mångsidighet och användarvänlighet. Du kan hitta dessa både som receptglasögon hos en optiker, eller utan recept. Så om du redan använder receptbelagda glasögon kan du för dessa också välja linser med inbyggda blåljusfilter, vilket slår två flugor i en smäll.
Använd ögondroppar
Genom att skapa en skyddande barriär på ögats yta, hjälper ögondroppar att blockera penetreringen av blått ljus i de känsliga ögonvävnaderna. En nyckelkomponent som finns i dessa ögondroppar är en naturlig antioxidant som kallas lutein. Lutein är ett pigment som finns i gula fläcken, den del av ögat som ansvarar för central syn. Det fungerar som ett naturligt blåljusfilter och hjälper till att neutralisera fria radikaler, vilket minskar oxidativ stress på ögonen.
En direkt fördelar med att använda ögondroppar för att skydda våra ögon från blått ljus är att ögondroppar kan lindra symtom på digital ögonbelastning såsom torrhet, suddig syn och huvudvärk. Läkemedelsföretag som Rohto har utvecklat Digi ögondroppar, som är speciellt framtagna för att ge skydd mot blått ljus. Genom att applicera ögondroppar som dessa regelbundet kan du stärka försvaret mot blått ljus vilket minimerar den potentiella skadan orsakad av långvarig exponering.