13 huskurer mot förstoppning hos barn

I dagens artikel ger vi dig några naturliga huskurer för att behandla förstoppning hos barn som inte utgör några risker för deras hälsa.
13 huskurer mot förstoppning hos barn

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2024

Förstoppning hos barn bör inte behandlas med de konventionella laxermedel som vuxna tar. Dessa läkemedel har en irriterande effekt på tarmen som kan försämra dess funktion, särskilt om de börjar missbrukas i tidig ålder. I dagens artikel ger vi dig 13 naturliga och huskurer för förstoppning hos barn som inte innebär några risker för deras hälsa.

Förstoppning hos barn

Förstoppning är ett vanligt problem hos barn, kännetecknat av sällsynta tarmrörelser och hård eller torr avföring. Dessutom kan barn uppvisa något av dessa tecken:

 • Smärta vid tarmtömning.
 • Mindre än 3 tarmtömningar i veckan.
 • Obehag och buksmärtor.
 • Spår av flytande eller degig avföring i underkläderna (ett tecken på avföringsretention).
 • Blod på ytan av hård avföring.
 • På grund av smärtan och obehaget kan barn visa tecken på inte vilja gå på toaletten. Till exempel att korsa benen, trycka hårt på rumpan eller vrida på kroppen.

Många fall av förstoppning hos barn är inte allvarliga och går att lösa med förändringar i kost och toavanor. Men det kan också finnas andra orsakande faktorer, såsom känslomässiga problem eller en stillasittande livsstil.

Om detta problem är ihållande över tid och du inte vet orsaken bör ni uppsöka sjukvården så snart som möjligt för lämpliga tester. På så sätt kan ni utesluta eventuella sjukdomar, och barnet kan få lämplig behandling.

Huskurer för att lindra förstoppning hos barn

Som vi nämner ovan, så kan man oftast lösa detta problem hemma med några enkla steg och åtgärder.

1. Olivolja

En matsked olivolja på fastande mage är en säker behandling för förstoppning. Detta visar bland annat en studie utförd av Federal University of São Paolo. Barn reagerar ofta snabbt på denna enkla metod som ni kan upprätthålla under i några veckor till det att problemet är löst.

 • Extra jungfruolivolja fungerar som ett milt laxermedel och är ett riktigt hälsosamt livsmedel som är viktigt för en balanserad kost.
 • Förutom att ta oljan på fastande mage är den också bra att använda som salladsdressing.

Gillar du den här artikeln? Vi rekommenderar att du också läser: 5 behandlingar med olivolja för huden

2. Äpplen

äpplen

Äpplen är frukter med mycket fibrer, fruktos och sorbitol som kan reglera matsmältningsfunktionen beroende på hur man äter dem. Detta visar en studie utförd av forskaren, Johnson W. McRorie.

 • Som hjälp till att bota förstoppning bör ditt barn äta ett äpple på morgonen, med skal. Vi rekommenderar att du endast köper ekologiska äpplen för att undvika bekämpningsmedel.

3. Katrinplommon

Katrinplommon är ett annat utmärkt milt laxermedel som naturligt hjälper till att förhindra förstoppning hos barn. En studie utförd av Lodz tekniska universitet (Polen) bekräftar detta faktum.

Ge ditt barn tre till fyra katrinplommon direkt på morgonen tillsammans med frukosten. Du bör låta dem först ligga i blöt över natten med lite vatten. Ett annat sätt att konsumera dem är i form av juice, antingen som ren plommonjuice eller så  blandat med äppeljuice om barnet inte gillar smaken.

4. Kiwi

Läkemedel mot barns förstoppning

Kiwi är en annan frukt som är extremt fördelaktig för en hälsosam tarmfunktion. Att ta en kiwi varje morgon hjälper tarmfunktionen tack vare fiber- och enzyminnehållet i frukten.

 • Kiwi kan ätas bara som det är, eller kombineras med äpplen och plommon i en god och näringsrik smoothie som ditt barn kommer att älska.

5. Linfrön kan med fördel ingå huskurer mot förstoppning hos barn

Linfrö är en välkänd behandling mot förstoppning. Kom bara ihåg att du måste blötlägga fröna i vatten över natten först.

 • När fröna blötläggs frigör de lösliga fibrer, kallat mucilage.
 • Ge ditt barn både fröna och vattnet att dricka på morgonen. Du kan också använda krossade frön.
 • Du kan också lägga till linfröna i havregrynsgröt till frukost, eller blanda med yoghurt eller frukt. På så sätt blir de blötlagda frönas gelatinösa konsistens inte så märkbar.

Barn bör ta en halv tesked om dagen. Denna mängd bör inte överskridas och det är viktigt att barnet också dricker ordentligt med vatten.

6. Chiafrön

Chiafrön fungerar på samma sätt som linfrön, vilket du kan läsa om in denna studie utförd av University of Veterinary and Animal Sciences i Lahore (Pakistan).

 • När du blötlägger dem i vatten släpper de ut fibrer.
 • Detta genererar en verkan i matsmältningskanalen utan att irritera tarmen.

Du kanske också vill läsa: 6 fantastiska hälsofördelar med chiafrön

7. Citronsaft

Citronvatten, en av behandlingarna för förstoppning hos barn

Ett glas varmt vatten med saften från en halv citron hjälper mag-tarmkanalen att slappna av och ökar tarmrörelserna. Detta är en av de enklaste och mest naturliga behandlingarna för förstoppning hos barn.

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • Saften av ½ citron

Gör så här

 • Värm vattnet till en behaglig temperatur och tillsätt citronsaften.
 • Låt barnet dricka blandningen på fastande mage.

8. Honung

Honung har en mild laxerande effekt och minskar även inflammation i tarmen. Därför kan du även inkludera detta som en effektiv åtgärd för behandling av förstoppning. Det bör dock inte ges till barn under 2 år.

9. Havregrynsgröt

Havregrynsgröt är en av de fiberrikaste spannmålen och är ett idealiskt alternativ för barn med förstoppning. Fullkorn är livsmedel som kan förbättra både konsistensen på avföringen och frekvensen på toabesöken. Du kan tillsätta det i soppor, buljonger, grytor, kex, kakor, smoothies etc.

Enligt en studie publicerad i Journal of Medicinal Food där barn i åldrarna 7 till 12 år fick äta havregrynsgröt under två veckor, förbättrade detta vissa gastrointestinala symtom som bland annat känslan av ofullständig tarmtömning.

10. Psyllium

Psyllium är ett fröskal som har en balanserande effekt på tarmen. Det är ett laxerande tillskott som tillför vätska och massa till avföringen.

Detta kan du tillsätta i barnets måltider. Denna produkt rekommenderas dock inte att ge till barn innan du först rådfrågat en läkare.

11. Vatten bör komplettera alla huskurer vid förstoppning hos barn

När barnet äter mer fiber måste det också dricka mer vatten. Detta för att kroppen ska kunna omsätta det ordentligt, och så att det har den önskade effekten på tarmrörelserna.

Du måste se till att ditt barn dricker vatten under hela dagen. Faktum är att uttorkning också kan vara en orsak till förstoppning hos barn, vilket viss av en studie utförd av Nestlé Water Institute.

12. Massage

Att försiktigt massera barnets buk hjälper musklerna att slappna av och hjälper till att stimulera tarmaktiviteten. Så på kvällen innan läggdags kan du ge ditt barn en liten lätt massage över magen. Det är viktigt att du följer tarmens riktning:

 • Börja ovanför barnets högra ljumske.
 • Rör handen uppåt, till området under revbenen.
 • Flytta handen mot revbenen på vänster sida.
 • Flytta handen nedåt mot ljumske.

13. Förändringar i toarutinen

Att ändra mönster och beteenden relaterade till tarmtömning kan mildra förstoppningsproblemen. Att vänja barnet att gå på toaletten efter varje måltid kan vara ett första steg mot att etablera en positiv rutin.

Om du håller på att potträna ditt barn och förstoppning uppstår, kan det vara bättre att vänta tills det går över innan du låter barnet helt sluta med blöja.

Några fler råd för behandling av förstoppning hos barn

Kost- och toarumsvanor är två av grundpelarna i att behandla och minska dessa besvär. Men till detta kommer också några andra hälsosamma metoder.

 • Det är viktigt att barn har ett aktivt liv och att de tränar och leker utomhus.
 • Fiber är en viktig komponent i kosten men det måste ingå som en del av en balanserad och komplett kost som också innehåller tillräckligt med fett och protein.
 • Vissa livsmedel bör undvikas i denna situation. Till exempel är det tillrådligt att undvika överskott av mjölk och fruktjuicer samt kolsyrade drycker, snabbmat och stekt mat.

De botemedel som vi har nämnt här är effektiva för att förbättra och lösa (i vissa fall) detta problem och på så vis slippa använda mediciner, stolpiller eller lavemang.

Som sagt, du bör vara uppmärksam på alla tecken som kan kräva omedelbart konsultation med en läkare. Dessa är feber, aptitlöshet, viktminskning, blod i avföringen, svullen buk och smärta vid toabesök.

Förstoppning hos barn går att mildra med vissa huskurer

Ofrekventa toabesök eller hård avföring kan vara vanligt bland barn. Många gånger beror det på förändringar i kosten eller svårigheter med att gå på pottan själv.

I de flesta fall är det vanligtvis tillfälligt och kan förbättras med en förändring i kost, ordentlig återfuktning och fysisk aktivitet. Men för att undvika komplikationer och utesluta allvarligare problem, var inte rädd för att konsultera din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition.  Diciembre 2003. Suppl 2: S88-95.
 • Gibas-Dorna M, Piatek J. Funcional constipation in children – evaluation and management. Przeglad Gastroenterologiczny. 2014. 9 (4): 194-199.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • Milala J, Kosmala M, et al. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2013. 50 (5): 1012-1017.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Tratamiento para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018.
 • Paruzynski H, Korczak R, et al. A pilot and feasability study of oatmeal consumption in children to assess markers of boewl function. Journal of Medicinal Food. Mayo 2020. 23 (5): 554-559.
 • Sun J, Bai H, et al. Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality life in a Chinese population: a randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2020. 29 (1): 61-67.
 • Ullah R, Nadeem M, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Abril 2016. 53 (4): 1750-1758.
 • The Royal Children Hospital Melbourne. Constipation. Agosto 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.