Hur påverkar pengar den mentala hälsan?

Att säga att pengar köper lycka kan låta som en ytlig fras. Sanningen är dock att pengar på vissa sätt kan påverka vår mentala hälsa.
Hur påverkar pengar den mentala hälsan?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Medan ekonomisk stabilitet ger välbefinnande och trygghet, kan ekonomiska problem påverka den mentala hälsan och bidra till uppkomsten av psykisk ohälsa. Ta reda på mer om hur pengar påverkar vår mentala hälsa här.

Att säga att pengar köper lycka kan låta som en ytlig fras. Sanningen är emellertid att pengar på vissa sätt kan påverka vår mentala hälsa. Att ha pengar kan ge trygghet och sinnesfrid, att veta att du har förmågan att klara av alla nödsituationer som uppstår.

När man inte har pengar kommer effekterna att bli de motsatta. Om du inte kan tillgodose dina grundläggande behov kan frustration och oro uppstå. Det finns även andra situationer som har med pengar att göra som också påverkar den mentala hälsa.

Oväntade utgifter, kostnader för medicinska behandlingar, oförmåga att spara pengar, bland annat, är bara några exempel.

Varför bör vi uppmärksamma detta problem? Vad kan vi göra åt det?

Vi berättar allt du behöver veta i den här artikeln.

Hur påverkar pengar den mentala hälsan?

En man som använder en miniräknare.
Att inte ha pengar så att de räcker till att tillgodose grundläggande behov kan leda till psykiska problem.

En rapport från American Psychological Association tittade på hur pengar påverkar vår mentala hälsa och analyserade den kroniska stress som ekonomiska utmaningar innebär.

Studien visade att de som drabbas hårdast är yngre generationer, barnfamiljer och låginkomsttagare – särskilt unga och kvinnor.

Dessutom framhöll rapporten att den oro som pengafrågor skapar kan leda personen till andra högriskbeteenden. Detta beteende kan vara alkoholmissbruk, droger, en alltför stillasittande livsstil eller överdrivet ätande.

Så det finns ett samband mellan ekonomiska utmaningar och psykiska problem. Att ha ekonomiska svårigheter kan därför påverka den mentala hälsan, vilket kan leda till stress, ångest, alkoholism och depression, bland andra. Om ett resultat är att unga människor behöver hoppa av skolan kan situationen bli värre.

Ekonomiska problem drabbar inte bara individer. Forskning har visat att också ett lands ekonomiska kriser kan ha en inverkan på befolkningens psykiska hälsa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: SMART-metoden kan hjälpa dig att förbättra din ekonomi

Hur ska man hantera denna situation?

För att minska effekten av pengar på din mentala hälsa kan du följa rekommendationerna som vi föreslår nedan:

  • Förminska inte problemets betydelse: På samma sätt ska du inte skjuta upp eventuella åtgärder du måste vidta för att lösa problemet. Det gör bara situationen värre. Därför bör du vidta åtgärder så snart som möjligt.
  • Sök hjälp av en expert i ekonomiska frågor. En finansiell rådgivare kan specificera de exakta steg som ska vidtas i varje situation.
  • Sluta ignorera räkningar: Särskilt de för grundläggande tjänster som vatten, värme och elektricitet. En användbar rekommendation är att kontakta de företag som erbjuder tjänsten och be om information om alternativ för kunder som inte kan betala fullt ut just då.
  • Stoppa stora inköp eller aktiviteter som innebär stora utgifter. Eller lyssna på finansrådgivares rekommendationer för att ta reda på det bästa sättet att ta på sig dessa utgifter, vid rätt tidpunkt.
  • Ekonomisk planering kan hjälpa dig att klargöra dina prioriteringar.
  • Undvik att spendera pengar för att få dig själv på bättre humör: Om det finns ett underliggande problem på en känslomässig nivå, är det bästa att söka psykologiskt stöd och behandla det underliggande problemet för att undvika att göra impulsiva och onödiga köp.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Varför går e-sport-spelare i pension före 24 års ålder?

Om situationen är mycket svår bör du söka medicinsk hjälp för att lindra symptomen och lära dig att hantera stress.

Slutord

En ung flicka lägger pengar i en spargris när hon sitter i sin mammas knä.
Att lära sig att planera utgifter och vara mer ordningsam i ekonomiska frågor kan hjälpa till att undvika de psykiska problem som är förknippade med sämre ekonomiska tider.

Idag finns det också fler alternativ tillgängliga, som appar och gratis resurser online för att sätta upp en budget hemma, prioritera utgifter och sätta upp sparmål.

Vissa människor följer 50-30-20-regeln. Det vill säga att de avsätter 50% av medlen till fasta utgifter, 30% till diverse utgifter och 20% är reserverade för sparande.

Genom att följa några tips för att spara varje månad är det möjligt att ha en betydande summa pengar i slutet av året. Familjens roll i sparandet är också viktig. Detta för att med en bra ekonomisk utbildning är det möjligt att skydda allas framtid.

På samma sätt bör du analysera vanor som du kan ha gällande ekonomi och livsstil. Detta eftersom dessa kan ha en negativ inverkan på en stabil ekonomi. Det är viktigt att analysera hur vi förhåller oss till pengar och de övertygelser vi har om pengar. På så sätt kan vi använda dem på det vis som tjänar oss bäst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boza Chirino, J., & Zabaleta, J. I. (2012). La riqueza de los pobres: Los Microahorros. Atlantic Review of Economics: Revista Atlántica de Economía.
  • Coria, M. D., Arzola, M. Á. L., Cares, G. C., & Rojas, C. D. V. (2008). Prácticas de ahorro y uso del dinero en pre adolescentes (Tweens) Chilenos. Universum.
  • Guerrero, R., Villamizar, J. M., & Maestre, M. (2018). Las finanzas personales desde la educación básica en instituciones de pamplona. Desarrollo Gerencial.
  • Melé, J. A. (2009). Dinero y conciencia :¿a quién sirve mi dinero? Plataforma Actual.
  • Olmos Carreño, J. C., Tabares Higuita, D. S., & Rodríguez Garcés, C. (2007). Cultura financiera : Patrones de ahorro e inversión en grupos. El Cuaderno Ciencias Estratégicas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.