Varför går e-sport-spelare i pension före 24 års ålder?

Det finns karriärer som är påfallande korta, men e-sport-spelare ligger i framkant när det gäller förtidspension. Idag berättar vi varför många spelare går i pension före 24 års ålder.
Varför går e-sport-spelare i pension före 24 års ålder?

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2021

Ungdom och uthållighet är mycket viktiga faktorer när det handlar om sportens värld. Det får faktiskt även en ny dimension på extrema nivåer om vi analyserar varför e-sport-spelare går i pension före 24 års ålder.

Varför är det så?

I mångt och mycket beror det på de timmar spelarna tillbringar framför en skärm samtidigt som de utför små, upprepade rörelser under strikta förhållanden som involverar reflexer och oändlig energi. Den utmattande livsstilen som dessa videospelare ofta har, tar ut sin rätt efter en kort tid och försämrar deras syn och mentala skärpa.

Sedan är det så att varje typ av spelläge (RPG, RTS, rail shooter, etc.) kräver specifika egenskaper som tillåter ett varierande åldersintervall. Låt oss nu titta närmare de huvudsakliga faktorerna som påverkar vid vilken en spelare pensionerar sig …

Varför går e-sport-spelare i pension i tidig ålder?

Bland de faktorer som påverkar varför e-sport-spelare går i pension hittar vi skador, försämrade reflexer, mental utbrändhet, muskeltrötthet och  brist på framgång. Vi ska gå in i detalj på varje del utifrån följande punkter:

1. E-sport-spelare går i pension på grund av skador

Jo, dessa spelare blir också skadade. De mest utsatta områdena är axlar, fingrar, handleder och rygg. Som sagt innebär vissa fysiska problem bara att spelaren tar en kortare frånvaro från denna aktivitet. Andra återkommande sjukdomar gör dock att videospelare – oåterkalleligt – är tvungna att dra sig tillbaka.

Detta hände till exempel med Thomas Paparatto, som lämnade den professionella tävlingsvärlden vid 25 års ålder på grund av svåra problem med sina tummar och handleder.

De vanligaste skadorna som påverkar spelarna är tendinit, karpaltunnelsyndrom, problem med ryggen och kompartmentsyndrom.

e-sport-spelare med ont i ryggen
Ryggproblem kan orsakas av att spela under längre tid samt timmar av stillasittande och monotona rörelser hos videospelare.

2. Förlust av reflexer

Förlusten av reflexer är en annan av de faktorer som påskyndar pensionsåldern till redan före 24 års ålder. Det råder stor debatt om detta, eftersom vissa specialister hävdar att minskningen av reflexer inte är uppenbar så tidigt i livet utan först efter 39 års ålder.

Samtidigt har Plos One publicerat en studie med ett urval av 3305 StarCraft II-spelare där de drar slutsatsen att det maximala reflexsvaret när det gäller rörelse och reaktionshastighet inträffar vid 24 års ålder. Sedan sätter en gradvis nedgång in tills reaktionshastigheten faller utanför de nivåer som krävs för tävling på hög nivå.

3. E-sport-spelare går i pension på grund av mental utmattning

Det fokus och de höga koncentrationsnivåerna som spelarna måste upprätthålla i cirka 16 timmar om dagen sliter på kroppen och det kan vara mycket svårt att återhämta sig. Spelen förnyas ständigt och spelarna behöver alltmer komplex och omfattande träning. Detta leder till ökänd mental utmattning. Dessutom finns det en stor press att vinna, eftersom det är en sport där priserna validerar och bestämmer ens deltagande.

Denna utmattning bidrar till stress, minskar prestanda och tvingar spelare att ta en pausperiod, vilken ofta blir permanent. Ett annat vanligt alternativ är att ta på sig andra roller inom spelvärlden.

4. Muskeltrötthet

Därefter har vi muskeltrötthet som en annan anledning till att e-sport-spelare går i pension före 24 års ålder. Tillsammans med begränsad sömn utsätts spelarna för ihållande muskelspänningar, som vanligtvis är koncentrerade till cervikalkotorna och ländryggen.

Även om spelstolar fortsätter att bli allt bättre i sina konstruktioner och bli allt mer ergonomiska, är det ett faktum att dessa spelare sitter i statiska positioner i väldigt många timmar. I samband med frånvaro av vila kan detta leda till att muskelkontrakturer kan uppstå.

5. Vissa e-sport-spelare går i pension på grund av brist på framgång

Den sista anledningen till att e-sport-spelare går i pension i pass så tidig ålder ligger i bristen på förväntade resultat. Endast en liten grupp lyckas att leva upp till sina sina förhoppningar när det gäller att uppnå framgång inom e-sport.

Enligt uppskattningar är det faktiskt ett stort antal spelare som bara kan dra in upp mot 10 000 dollar per år. Som ett resultat tvingas de ofta försöka få in pengar genom andra initiativ för att försörja sig, till exempel streaming.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Mitt barn kan inte sluta spela TV-spel

Undantag inom e-sporten

Som vi har nämnt verkar 24 vara den ålder då videospelare börjar känna sig “gamla” och då många av dem går i pension. Med detta sagt finns det undantag inom två stilar: skjut- och kampspel.

Vid skjutspel är det maximala åldersintervallet kring mellan 33 och 37 år. I kampspel finns det deltagare från 28 till 31 år.

Varför ser man denna trend?

Det beror på de alternativ som dessa metoder erbjuder för att motverka förmågan att reagera snabbt med hjälp av erfarenhet och analys. Strategierna varierar, men de har en tendens att vara konkurrenskraftiga och visar att vissa spelare kan hålla sig kvar i spelet efter 30 års ålder.

Några av namnen som bevisar att ålder bara är en siffra är följande:

  • Carlos “Ocelote” Rodriguez
  • Enrique “Xpeke” Cedeño
  • Ken “SephirothKen” Hoang
  • Ana “aNouC” Oliveras
  • Brandon “Saintvicious” DiMarco
e-sport-spelare vinner
Framgång är inte garanterad för alla spelare. Det är därför de ofta måste överge sina drömmar om en karriär inom e-sport på grund av brist på inkomst.

En e-sport-spelares liv efter pension

Allt är inte över för spelare när de sätter stopp för sin karriär på hög nivå. När de går i pension börjar ett nytt skede som bygger på erfarenheterna från en period som, även om den var kort, hjälper dem att få viktiga lärdomar.

Därför har de möjlighet att bli mentorer till andra spelare som är på topp, streama spel eller leda ett eget team. Dessutom har de en bredare vision som kan innebära olika möjligheter inom affärsvärlden.

Sammantaget ser vi i en spelmiljö som ständigt växer och en allt större medieexponering av trenden med e-sporter. Vi får se om trenden att spelare går i pension när nykomlingar kommer in fortsätter, eller om andra förutsättningar skapas och ger dem möjligheter att förlänga sin karriär.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salazar G. Relación entre horas de uso de mouse y síntomas músculo esquelético en mano en videojugadores de computador. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). 2019. Disponible en: http://hdl.handle.net/10757/648787.
  • Thompson J, Blair M y Henrey A. Sobre los 24: Declive persistente cognitivo-motor relacionado con la edad en los tiempos de reacción en un videojuego ecológicamente válido La tarea comienza en la edad adulta temprana. Plos One. 2014. Disponible en: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094215.
  • Salthouse T. ¿Cuándo comienza el deterioro cognitivo relacionado con la edad? Neurobiol Aging. 2009.
  • Schroader D y Salthouse T. Efectos relacionados con la edad en la cognición entre los 20 y los 50 años de edad. Pers Indiv Differ. 2004.
  • Kadota T, Horinouchi T y Kuroda C. Desarrollo y envejecimiento del cerebro: evaluación con espectroscopia de RM de protones. AJNR Am J Neuroradiol. 2001.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.