Hur man undviker humörsvängningar med naturliga medel

Hur man undviker humörsvängningar med naturliga medel

Senaste uppdateringen: 15 januari, 2023

Är du irriterad, på dåligt humör och bråkar med alla du träffar på? Blir du upprörd över småsaker? Kanske beror detta på att du inte äter bra; detta kan nämligen öka dina stressnivåer. I följande artikel berättar vi hur du undviker humörsvängningar med naturliga medel. Vi ska också ge dig några råd som kan hjälpa dig.

Vårt humör kan ha stor inverkan på vårt dagliga liv. Det förändrar våra tankar, våra uppfattningar om saker som händer, hur vi förhåller oss till andra etc.

Det är därför att vara positiv och vara på gott humör kan hjälpa dig mycket i vardagen.

Känner du dig apatisk och saknar entusiasm att göra något? Är du irriterad, melankolisk, ledsen utan anledning, trött, saknar viljan att gå upp ur sängen eller känner ett behov av att argumentera med alla? Om så är fallet, kanske det är ett bra tillfälle att dra nytta av fördelarna med vissa huskurer och naturliga medel.

Tips och naturliga medel för att undvika humörsvängningar

Träna

En kvinna som gör stretchövningar.

Varför är detta vårt första råd? I grund och botten för att det har visat sig att en stillasittande livsstil och humörsvängningar går hand i hand. Att träna, särskilt utomhus, är ett utmärkt botemedel för att lyfta vårt humör.

Du kommer att bli av med alla negativa känslor som du har samlat på dig. Utöver det kommer du också att släppa spänningar och stress, och du kommer att känna dig trött fysiskt snarare än mentalt. Plus, som om detta inte vore nog, kan du gå ner i vikt, minska kolesterolet och förebygga hjärtproblem.

Träna minst en halvtimme om dagen. När du väl disciplinerat dig själv kan du välja att göra det du verkligen tycker om och som gör dig lycklig. Du bestämmer!

Tugga vitlök

Vitlök är en utmärkt huskur för många saker. Tveka inte, utan lägg genast till det i dina dagliga måltider. Om du gillar denna idé, kan du göra följande huskur som ger dig massor av energi för att börja din dag på bästa möjliga sätt.

Ingredienser

 • 150 g vitlök
 • 1 dl honung
 • Äppelcidervinäger
 • Destillerat vatten

Tillagning

 • Skala vitlöken, hacka den fint och lägg den i en behållare.
 • Tillsätt sedan äppelcidervinäger och destillerat vatten i lika stora mängder tills vitlöken är täckt.
 • Täck den väl med ett lock och låt det dra på en mörk plats i fyra dagar.
 • Sila efter det, och tillsätt honungen.
 • Ta en sked före måltid.

Gör det du gillar att göra

En flicka som ligger på gräset och läser en bok för att bota humörsvängningar med naturliga medel

Är du bra på att spela något instrument, skriva dikter eller måla? Se till att du omsätter dessa hobbyer i praktiken!

Kanske föredrar du att läsa böcker eller leka med dina barn. Allt som gör dig lycklig är hälsosamt. Göra en utsökt middag till din partner, gå på spa, gå på museum eller gå barfota i gräset.

Det viktiga är att bryta din rutin, rensa ditt sinne och hitta den lyckliga känslan. Detta kommer att hjälpa till att förhindra dina vanliga humörsvängningar.

Balansera humörsvängningar naturliga medel: Sov i åtta (sammanhängande) timmar

Sömnbrist är en av huvudorsakerna till humörsvängningar, stress och depression. Om du inte sover tillräckligt varje natt är det mer troligt att du påföljande morgon kommer att reagera på vad eller vem som helst som råkar komma i din väg. Detta gäller särskilt om de talar till dig på ett sätt som du inte gillar (eller du tror att du inte gillar).

Försök att få 8 timmars sömn om natten och, om möjligt, ta också en kort siesta mitt på dagen. Försök att inte utnyttja helgen för att få tillbaka all sömn du har missat från måndag till fredag. Kom ihåg att även om trötthet och utmattning är kumulativa, så är vila det inte.

Försök att gå och lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag, även lördagar och söndagar.

Mildra humörsvängningar med naturliga medel: Gör en hemgjord energidryck

Det här är ett bra alternativ för att lyfta ditt humör, och det är helt hemlagat och lätt att göra. Så här tillagar du det.

Ingredienser

 • Saften av en apelsin
 • En skiva ananas
 • 1/2 banan
 • 1 matsked vete- eller havregroddar

Tillagning

 • Blanda först alla ingredienserna tills du har en jämn blandning.
 • Drick sedan på fastande mage direkt på morgonen.
 • Om vill ha en kall dryck kan du lägga till isbitar när du mixar.

Gör en juice av frukt och örter

Ett glas mjölk och några äpplen

Vad du äter och vad du dricker kan hjälpa till att förbättra ditt humör. Detta recept kommer att vara mycket effektivt för dig under vintern, en tid då depression och nedstämdhet tenderar att vara vanligare.

Ingredienser

Tillagning

 • Gör en smoothie med alla ovanstående ingredienser och drick före frukost.
 • Du kan förvara drycken i kylen om du inte dricker allt och sprida ut njutningen över hela dagen.

Näringsämnen och humör

Visste du att brist på vissa näringsämnen kan orsaka dåligt humör eller irritabilitet? Detta har bevisats. På grund av det är det en bra idé att se till att du får i dig tillräckligt med följande näringsämnen:

Selen

Du kan få detta näringsämne från fullkornsflingor, viss fisk (som lax och kummel), frön och vitlök.

Järn

En sked full med linser

Brist på järn orsakar anemi och detta påverkar i sin tur humöret. Ät mer linser och andra baljväxter under veckan.

Omega 3

Den viktigaste källan till Omega 3-fettsyror är fet fisk, som lax, tonfisk och kummel. Ät dem tre gånger i veckan, alltid ångade eller grillade, inte stekta.

Vitamin B

Vitamin B är viktigt för att ditt nervsystem ska fungera korrekt. Det hjälper också till att förbättra din ämnesomsättning. Du kan få B-vitaminer genom att äta linser, spenat, frön, fullkornsflingor och fisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.