Hur man slutar snarka - de mest effektiva metoderna

För att sluta snarka är det viktigt att luftvägarna inte är igentäppta. Bland alternativen som finns att tillgå hittar vi doften av eukalyptusolja eller en saltlösning som öppnar upp andningsvägarna genom näsan.
Hur man slutar snarka - de mest effektiva metoderna
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Granskad och godkänd av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En härlig, behaglig och djup sömn kan förbättra hälsan och välmåendet, men den kan störas av många faktorer – varav en är snarkningar. Det finns mycket som kan orsaka att man snarkar, som bland annat alkohol, igentäppt näsa på grund av förkylningar eller bihåleinflammationer, en dålig sovposition, avvikelse i nässkiljeväggen med mera. Snarkningar skapar problem för både den som snarkar och dennes partner eftersom ljudet kan vara så högt att det orsakar sömnproblem. Men det finns gott om naturliga lösningar. Ta reda på hur du slutar snarka idag!

Hur du slutar snarka med lök, salvia och ångbad

Lök, salvia och ångbad hjälper var för sig att minska eller stoppa snarkningar och gör att du återigen kan vila fridfullt under natten, vilket är viktigt för att återställa energin inför arbete och andra aktiviteter.

För att få ut mesta fördelarna med lök ska du skära en i stora bitar och sedan koka dem i 15 minuter. Lägg till lite farinsocker eller honung i vätskan och drick sedan som ett te. Det är bra att göra detta två timmar innan läggdags.

Ett annat alternativ är att göra ett te med salviablad genom att koka några och sedan dricka vätskan en timme innan läggdags.

Att kunna andas ordentligt är väldigt viktigt för att förebygga snarkningar. Ett enkelt sätt att öppna luftvägarna är att använda ångbad. Detta görs genom att blanda lite eukalyptusolja med kokande vatten. Häll vattnet i en skål och täck över med en handduk. Vila sedan huvudet över skålen och andas in ångan som om du vore i en bastu. Gör detta tills vattnet har svalnat.

Hur du slutar snarka med naturliga juicer

Lär dig hur du slutar snarka med en juice

Vill du lära dig hur du slutar snarka med hjälp av en juice? Alla naturliga juicer kan behandla en rad olika hälsoproblem, och en av dem är snarkningar. Frukter har egenskaper som förbättrar välmåendet, och du bör äta minst fem portioner per dag tillsammans med grönsaker. Drick juicer före varje måltid för att snabba på ämnesomsättningen och säkerställa att din kropp fungerar som den ska. Här följer ett recept på en naturlig juice som är riktigt nyttig, och dessutom kan hjälpa dig att sluta snarka.

Du behöver:

Att tillaga den är enkelt. Allt du behöver göra är att mixa ovan nämnda ingredienser tillsammans med lite vatten. Sedan är det bara att dricka juicen flera gånger om dagen för att uppnå bästa resultat.

Vilka konsekvenser har snarkningar på din hälsa?

Snarkningar kan ge huvudvärk

Snarkningar kan orsaka:

  • Torr mun
  • Störningar av din sömncykel
  • Trötthet
  • Huvudvärk och irritabilitet

Saltlösning är en metod som kan göra att du slutar snarka. För att hjälpa till att eliminera snarkningar kan du applicera en saltlösning i näsan för att hjälpa andningen genom näsgången. Blanda rumstempererat vatten med en halv tesked salt och lite bikarbonat för att skapa denna lösning.

Ett annat alternativ är att göra en lösning genom att blanda olivolja och 50 gram vinruta. Blanda ingredienserna i en flaska och låt det jäsa i två veckor. När det är färdigt applicerar du det i båda näsborrarna och även på bröst och hals.

Vidare kan en blandning av eukalyptus och ingefära ha positiva effekter på snarkningar. Koka en bit hackad ingefära med några eukalyptusblad i 25 centiliter vatten i fem minuter. Drick vattnet som ett te när det har svalnat och konsumera sedan två matskedar aloe vera-gel. Denna kur bör tas en halvtimme innan läggdags.

Är det möjligt att undvika att snarka?

Undvik alkohol för att undvika snarka

För att undvika att snarka eller minimera det bör du undvika att dricka mycket alkohol eller äta mycket choklad. Detta kan också göra att du slutar snarka. Du bör även minimera intaget av stekt eller bearbetad mat.

Nässla, mynta, fänkål och valerianarot kan även hjälpa till att motverka igentäppta näsgångar, vilket betyder att du inte behöver öppna munnen under natten för att andas. Dessa naturliga medel är effektiva och kan hjälpa dig att sluta snarka. Om du noggrant och konsekvent håller dig till de recept vi presenterat här kommer du se positiva resultat när du går till sängs. Du kommer inte bara förbättra ditt eget välmående, utan även din partners. Att få vila gott motverkar irritation, trötthet och andra problem som kan orsaka stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abeyratne, U. R., De Silva, S., Hukins, C., & Duce, B. (2013). Obstructive sleep apnea screening by integrating snore feature classes. Physiological Measurement. https://doi.org/10.1088/0967-3334/34/2/99
  • Lee, L. A., Yu, J. F., Lo, Y. L., Chen, Y. S., Wang, D. L., Cho, C. M., … Li, H. Y. (2012). Energy Types of Snoring Sounds in Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Observation. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0053481

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.