Hur man slutar känna att man inte räcker till

Låt oss vara på det klara med något: du är den enda du borde jämföra dig med. Livet är inte en tävling.
Hur man slutar känna att man inte räcker till

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin känt att du aldrig kommer nå målet oavsett vad du gör? Att du inte räcker till? I så fall är du inte ensam.

Det finns många av oss som känner så alldeles för ofta. Oftast är det för att vi låter oss svepas iväg av förväntningar som vi säger åt oss själva att vi måste möta. I synnerhet när vi försöker nå mål som andra sätter upp åt oss, men som vi inte finner motiverande.

Om du jobbar mot dem kan det sluta med att du bara är andra till lags. Därefter gör du dock dig själv tom och utsliten. Du kanske känner som om du inte räcker till. Det kan vara fysiskt – med alla modeller med perfekta kroppar – akademiskt eller professionellt. Eller kanske har det att göra med att din familj förväntar sig att du ska passa in i ett fack du inte vill passa in i.

Det är inte hälsosamt. I den här artikeln erbjuder vi dig därför några tips för att komma ur denna svacka.

1. Kom ihåg att alla är unika

Det är ett stort första steg. När du erkänner att alla är annorlunda kommer du förstå att det inte är logiskt att försöka vara någon annan. Du är unik. Du kanske har brister, men du har även styrkor som gör dig till den du är.

När du förstår att ingen är precis som du kommer du börja se de bra delarna av dig själv och inse att jämförelser med andra är värdelöst. Det kommer även hjälpa dig att uppskatta andra utan att kritisera deras skillnader. Med lite tur kan hela din världssyn förändras. Uppskatta dig själv. Sluta känna som om du inte räcker till och börja se dig själv för den unika varelse du är.

2. Du väljer dina egna mål

person med maskros i handen

Ofta låter vi oss själva följa med i flödet och tro vad samhället säger åt oss:

  • Om du exempelvis är överviktig är det bättre att vara smal som en modell.
  • Du är till exempel inte vacker om ditt ansikte och din kropp inte är som en skådespelerskas.
  • Om du därefter inte har pengar eller ett stort hus är du inte framgångsrik.

Det ska inte vara så. Framgång mäts annorlunda för varje individ, och du ska inte mäta dig mot andras förväntningar. Om du är överviktig bör ditt mål inte vara att se ut som en modell på catwalken, utan snarare att nå en hälsosam vikt. Och du behöver inte massor av pengar för att vara en framgångsrik person. Att lära sig och försöka bli en bättre person varje dag är mer än tillräckligt för att vara nöjd med sig själv.

Kom ihåg att varje mål är lika unikt som den som sätter upp det, så låt inte andra sätta upp dem åt dig.

3. Ansträngning är inte samma sak som lidande

kvinna vid vatten med fågelbur i famn

Något som ofta händer är att man sätter upp ett mål, jobbar mot det och tror att lidandet det innefattar också är normalt. Men det är det inte. Om det du jobbar mot sårar dig och du känner att du inte räcker till är det bäst att ta reda på om denna väg verkligen är bra att vandra.

Alla vägar må leda till Rom, men du måste besluta vad Rom är. Om du känner dig fast på denna väg eller om målet inte är vad du hoppats nå kanske du med andra ord bör stanna. Ta först reda på om dessa känslor bara är modfälldhet eller om det är för att målet inte är vad du väntade dig.

Om det inte är vad du väntade dig ska du inte må dåligt. Det är aldrig för sent att påbörja något nyttOm du befinner dig på fel väg ska du därför byta rutt. Faktum är att du är ägaren av ditt liv och den enda som måste gilla det är du.

4. Du är perfekt

kvinna nöjd med sig själv

Många gånger när du känner att du inte räcker till så kommer det med en idé om att om du inte gör något perfekt är du ett misslyckande. Du måste därför komma ihåg att du är perfekt bara genom att vara dig själv. När du vill nå perfektion försöker du vara något du inte är, och det kommer vara en lång och jobbig resa.

Att vara perfekt inom allt är inte naturligt och kommer inte göra dig lycklig. Var av detta skäl stolt över allt du gjort, till och med dina misstagDe har trots allt lärt dig saker som kommer göra dig till en bättre person för resten av livet.

5. Sluta känna att du inte räcker till

Avslutningsvis är det här det viktigaste och mest komplexa steget, eftersom du måste förstå att det endast är du som kan sluta känna att du inte räcker till. Generellt är lycka och acceptans något som sker först från insidan. När du börjar uppskatta vägen du tagit för att komma dit du är idag kommer du se hur mycket du har växt och allt du övervunnit.

Då kommer du upptäcka att du inte bara räcker till, utan att du är en vinnare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • José-Vicente Bonet. Sé amigo de ti mismo: manual de autoestima. 1997. Ed. Sal Terrae. Maliaño (Cantabria, España)
  • Goldstein, citado por Arnold H. Modell, The Private Self (Harvard, 1993) p. 44
  • Rogers, C. (1959). A theory of therapy, personality and interpersonal relationships as developed in the client-centered framework. In (ed.) S. Koch, Psychology: A study of a science. Vol. 3: Formulations of the person and the social context. New York: McGraw Hill

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.