Hur man förlåter sig för sina tidigare misstag

· mars 13, 2018
Det är viktigt att veta hur man släpper det förflutna när ett problem börjar bli en börda som hindrar en från att gå vidare, bli bättre och vara lycklig.

Vad som hände i det förflutna borde inte störa känslorna du har idag. Det må vara sant att vi kan använda våra tidigare misstag som lärdomar, men det finns många som inte förlåter sig själva för gårdagens snedsteg. De kan helt enkelt inte gå vidare.

Förlåt dig själv för tidigare misstag

Även om det kan verka som en kliché är det sant att ”ingen är perfekt” och att vi alla begår misstag. Skillnaden ligger i hur vi accepterar det misstaget såväl som vad vi lär oss av det.

Det gör oss inget bra att stanna hemma gråtandes, grubblandes över vad vi gjorde fel om vi inte tänker söka efter svar. Att beskylla eller bestraffa oss själva kommer inte ta oss särskilt långt.

Det handlar om att förstå vad som hände och hitta sätt att förhindra att det händer igen, eller att förhindra det från att påverka oss negativt igen.

Det är inte lätt att förlåta oss själva eller andra. Tidigare misstag följer ofta efter och vägrar lämnar oss ensamma. Att förlåta hänger på vår förmåga att släppa dem genom reflektion, självmedvetenhet och kunskap.

När vi begår vissa misstag känner vi oss besegrade, desperata och ängsliga. Det är som att hamra in en spik i fingret, ta bort den och sedan hamra in den igen. Genom att göra det kommer spiken såra och tynga ned oss för alltid.

Att förlåta oss själva är givetvis inte lätt, men det är värt det. Du kommer känna stor lindring och släppa en stor börda, så att du inte begår samma misstag i framtiden.

Läs: Lev i nuet, inte det förflutna

Tips för att förlåta tidigare misstag

För självförlåtelse är det dags att se tillbaka och erkänna de misstag du begått. Även om du kanske inte tror det är det ofta vi själva som dömer oss själva hårdast. Med start idag ska du komma ihåg att varje misstag är ett tillfälle att växa:

1. Leta efter (och hitta) den positiva sidan av saker och ting

Tvärtemot vad många tror finns det något gott i varje händelse. Smärta, misslyckande och misstag låter dig växa, mogna och förstå livet bättre. När du klantar till det ska du i en minut tänka: hur kan jag använda det här?

För att förebygga att misstaget begås igen måste du finna ”lärdomen”. Reflektera så mycket du behöver tills du ser den positiva sidan av saker och ting, och gå sedan vidare till att förlåta dig själv.

2. Slå fast förlåtelsens ”varför”

Att förlåta är väldigt viktigt eftersom det befriar dig från ett fängelse du ofta inte ens vet att du är i.

Kanske känner du skuld för något som hände, och på grund av det kan du inte förlåta dig själv. Minnena kan vara väldigt smärtsamma, men du ska veta att även om konsekvenserna var negativa har du tid att kompensera det som hände och lösa situationen.

Visa dig själv att du är kapabel att förändras, förbättras och att du är ledsen. Det kommer vara lättare för dig att finna förlåtelse.

3. Älska dig själv över allt annat

Börja älska dig själv

Vi attackerar oss själva mer än andra utan att försvara oss. Ibland är vi för kritiska av våra egna misstag, och vi kan inte förlåta våra tidigare misstag eftersom vi inte älskar oss själva tillräckligt.

Självkänsla är inte synonymt med narcissism, och det är ej heller att tro att vi förtjänar gudomlig nåd. Istället låter det oss förstå, vara medmänskliga och älska oss själva, även med våra defekter.

Försök att älska dig själv som en bro mot förlåtelse, så kommer du se att du blir mycket nöjdare med dig själv.

4. Tänk på framtiden

Att leva i det förflutna låter oss inte se mot framtiden. Att kedja fast oss vid gårdagen är ett av de största hindren, och kan lämna oss ”ständigt på samma plats”. Ett bra sätt att släppa denna börda är att planera och definiera dina mål.

Om du fäster blicken på dina mål kommer du komma ihåg att vad du gjorde tidigare inte spelar så stor roll – det kommer åtminstone inte ockupera en lika viktig plats i dina tankar.

Du kan till och med använda dina misstag som en ramp för att skrida till handling, när du vet vilka saker du ska undvika för att göra dina drömmar till verklighet.

5. Börja från noll

Börja om från noll

”Att börja om från början” är ett bra sätt att förlåta oss själva för tidigare misstag. Sikta på att vara som en fenix och resa dig ur askan.

Lämna smärtan och problemen som stoppat dig från att växa inombords. Fokusera på detta ”nya jag” som inte har samma rädsla eller lidande, utan istället erfarenhet och vishet. Lämna det förflutna där det är: i det förflutna. Ta dina misstag som lärdomar och använd dem i nuet så att framtiden kan bli bra.

Läs även: 7 ord som förgiftar och som du ska sluta använda

6. Väx spirituellt

Kanske behöver du ”extern” hjälp för att börja acceptera vad som hände om du redan försökt förlåta dig själv utan framgång.

Vilka är alternativen? Det finns flera: meditera, följ en spirituell ritual, träffa en psykolog… alla dessa kan hjälpa dig att växa spirituellt och emotionellt.

Givetvis kan du alltid avvara några minuter om dagen för att reflektera och tänka positivt (inte om misstagen, utan snarare hur man övervinner situationen).

Leta efter stunder där ingen stör dig: till exempel innan du går till sängs eller direkt efter att du vaknat, eller när du är i duschen.

7. Uppskatta ditt nuvarande liv

Uppskatta nuet

För mycket av det förflutna eller framtiden är inte bra för någon; det fyller oss med sorg eller ångest (beroende på fallet). För att undvika det är det viktigt att du njuter av dagen så mycket du kan och försöker vara konsekvent.

Tänk: vad är det viktigaste i livet just nu? Vilka saker borde få dig att känna dig tacksam eller välsignad? Det finns många, så uppskatta dem!

Huvudbild från © wikiHow.com