Hur man sätter upp tapeter på väggarna

Tapeter är ett av de bästa alternativen för att dekorera väggar eftersom det ger unik design som får rummet att se modernt och samtidigt hemtrevligt ut. Dessutom är det användbart för att täcka hål och liknande på dina väggar. Idag berättar vi hur du sätter upp tapeter.
Hur man sätter upp tapeter på väggarna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tapeter är papper som man klistrar fast på väggarna för att täcka dem och dekorera hemmet med en annan teknik än att måla. De har olika mönster som gör att rummet ser mer harmoniskt, visuellt tilltalande och dynamiskt ut. Upptäck hur man sätter upp tapeter i den här artikeln!

Tapeternas historia i korthet

Detta dekorativa element kommer ursprungligen från Asien under 1400-talet. Det har dock inte förlorat sin relevans eller popularitet eftersom de kan tillföra mycket till ett rum. De pryder ditt hem, speglar din personlighet och motverkar monotoni. Dessutom kan de vara tåliga, tvättbara och mångsidiga.

Det finns olika modeller på tapeter för att passa alla typer av behov och områden i hemmet. Tapeter utan vinyl är tryckt papper utan extra beläggning. Vinyltapeter har ett skyddande lager som isolerar mot fukt eller värme, och tapeter med textur täcker brister i väggarna.

Steg för steg: Hur man sätter upp tapeter

Att tapetsera väggarna är en av de mest rekommenderade dekorationsmetoderna eftersom tapeter är prisvärda och enkla att sätta upp. Dessutom lyfter det fram dina möbler och gör att du kan anpassa rummen i ditt hem.

1. Utvärdera väggarna

Först och främst bör man låta en utbildad fackman kontrollera väggarna. Hon eller han kan analysera om det finns förhållanden som kan skada tapeten. I de fall väggarna har ojämnheter, är det bästa att börja med att reparera hela området.

Behandla väggen efteråt med gips och sandpapper så att väggen blir slät och utan ojämnheter. Å andra sidan, om väggen är fin på insidan, så behöver du bara jämna till de ytor som har hål så att tapeten kan sättas upp smidigt.

någon sätter tapeter på väggarna
Alla väggar får inte att tapetsera direkt. Vissa kräver tidigare reparationer.

2. Rengör väggen innan du börjar tapetsera

Den andra fasen består av rengöring av väggarna för att undvika ansamling av dammpartiklar som påverkar limmet eller tapetklistret. Likaså är det viktigt att få bort smuts för att förhindra spridning av bakterier som kan orsaka framtida skador på tapeten.

Du bör rengöra väggarna med en lösning av ättika eller vinäger för att ta bort eventuella mikroorganismer. Det bästa är att tvätta med varmt vatten för att få bort smuts och dålig lukt. Låt sedan ytorna torka helt innan du fortsätter.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: De fyra bästa färgerna för ett barns sovrum

3. Mät utrymmet innan du sätter upp tapeter på väggarna

Före du sätter igång måste du mäta väggarnas längd och bredd för att avgöra hur många tapetrullar du behöver. När du utför dina beräkningar är det tillrådligt att lägga till några extra decimeter bara ifall du behöver dem som reserv om något går fel.

Skriv sedan ner måtten på ett papper för att börja skära till alla nödvändiga tapetlängder och göra installationen enklare. När du skär, använd en linjal för att få raka kanter.

4. Applicera tapetklistret

Med en ren borste ska väggen som ska bli tapetserad täckas med lim. Denna borste är nödvändig eftersom den gör att du kan fördela klistret jämt över alla områden och förhindra att det blidas klumpar som kan påverka slutresultatet.

Limmet ska även appliceras på baksidan av tapeten eftersom detta ger bättre vidhäftning och hållbarhet. Det är viktigt att se till att inte lämna kvar klumpar som gör att tapeten blir skrynklig eller spricker.

5. Limma fast de första tapetlängderna på väggarna

Tapeten måste sättas upp från hörnen och de högsta ytorna först för att få fri sikt och kunna arbeta mer bekvämt. När du fäster tapeten på väggen, borsta tapeten uppifrån och ner för att undvika bubblor och för att fästa den på plats.

För installation runt dörrar eller fönster, använd bitar som inte är helt kapade. Dessa områden kan nämligen ha små krökningar och du kan behöva lite marginal för att få tapeten att passa perfekt.

6. Sätt upp de sista tapeterna på väggarna

Väggarna är i allmänhet större än tapetrullarna så ingen tapetbit kommer att täcka hela väggen. Som ett resultat måste flera längder av tapet anslutas till varandra.

Se dock till att man inte kan se linjerna mellan en tapetlängd och nästa. Därför måste du sätta upp alla bitar uppifrån och ner så att du kan passa in kanterna exakt intill varandra. Se också till att eventuella mönster passar ihop.

Du bör använda en ordentlig mängd tapetklister vid skarvarna mellan arken för att förhindra att de lossnar.

7. Skär bort överflödigt papper

Efter att hela väggen är tapetserad, är det dags att skära bort överflödigt tapetpapper och ge väggen en sista touch. Detta sista steg måste du utföra med ett mycket vasst skärverktyg för att undvika fel och att riva upp tapeten.

Tips när du sätter upp tapeter på väggarna

Med tapeter kan du skapa en unik atmosfär. För att göra detta kan du tänka på några tips som hjälper dig att uppnå och behålla det utseende du är ute efter.

Att välja rätt tapet

Du bör välja den idealiska tapeten för varje rum. Det vill säga en som motstår fukt, värme eller solens strålar, om det är något som utrymmet kräver.

Samtidigt vill du att tapetdesignen matchar de andra färgerna och dekorationerna i huset. På så sätt blir det en harmoni mellan alla element.

Var särskilt uppmärksam på tapetklistret

När du sätter upp tapeter, använd kvalitetslim som garanterar lång hållbarhet. Välj dessutom en produkt som passar din typ av vägg och som inte förändrar kvaliteten på dess inredningsmaterial.

tapeter på väggarna bakom soffa
Designen måste stämma överens med möblerna och andra delar av hemmet, för att inte skära sig med atmosfären.

Glöm inte eluttagen när du sätter upp tapeten

Glöm inte att avtäcka alla uttag och strömbrytare noggrant. Denna aspekt är nyckeln till att undvika kortslutning och förhindra att väggen får fula bucklor.

Du bör notera att hålet för uttaget inte ska skäras ut innan tapeten placeras på väggen. Du kan då råka göra hålet större eller mindre än uttaget och på detta sätt förstöra hela estetiken.

Av denna anledning bör papperet täcka hela området, och först därefter skär man ut hålet efter kanterna. För denna process behöver du en linjal och en kniv.

Effektivt underhåll

Mot slutet av tapetseringen bör du fråga tillverkaren eller återförsäljaren hur du ska ta hand om tapeten. Att torka av damm är viktigt för att undvika fläckar och drastiska designförändringar. Vinyltapeter kan man torka av med en fuktig trasa medan icke-vinyltapeter som regel bara tål torra trasor eller dammsugare.

Upptäck mer i den här artikeln: Så bestämmer du vilken färg du ska måla köket

Det kräver noggrann planering att sätta upp tapeter på väggarna

Planering är en punkt du inte får förbise när det kommer till tapeter. I denna fas sätter du en budget, anlitar de bästa experterna, hittar designen du vill ha och väljer en typ av tapet som passar utrymmet.

Tiden du investerar i planering gör att du kan komma fram till en lämplig tidpunkt för att utföra tapetseringen, eftersom detta är en process som kommer att kräva en del tid och uppmärksamhet. Dessutom är det i dessa ögonblick som proffsen kan ge de bästa råden för att förbättra inredningen av ditt hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Resene. Measuring, cutting & hanging wallpaper [Internet]. Australia: (S.E); 2003 [citado 11 de mayo de 2021]
  • Lee V. Guía esencial de decoración [Internet]. Madrid: EDIMAT; 2005 [citado 11 de mayo de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.