Hur man sätter in en menskopp korrekt

Att veta hur du sätter in en menskopp korrekt och få in rutinen hjälper dig att känna dig bekväm och ger dig en ny sorts frihet under denna period. Lär dig hur du gör här!
Hur man sätter in en menskopp korrekt
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2024

I vårt sökande efter miljövänliga och hälsosamma alternativ väljer fler och fler kvinnor hållbara och budgetvänliga alternativ för mensskydd. Men osäkerhet om hur man sätter in en menskopp eller rädsla för att göra det fel är några vanliga anledningar till att många kvinnor undviker att använda detta skydd.

Även om det kan låta svårt i början, så med rätt information och lite övning, är det en enkel och smidig upplevelse för de flesta kvinnor att använda menskoppen. Vi ska berätta allt du behöver veta för att använda den här produkten och sätta in en menskopp korrekt.

Hur fungerar menskoppen?

Menskoppen, till skillnad från tamponger och bindor, kännetecknas av att du samlar upp mensblod istället för att absorbera det. Den är gjord av medicinskt silikon och har en speciell design för att passa din kropps anatomi.

Du för in den i din slida tills pinnen eller knoppen vid basen precis är i linje med livmodertappen. Detta säkerställer en bekväm och säker passform. Dessutom anpassar dess kanter sig till din kropp och genererar en vakuumeffekt som förhindrar läckage.

Till skillnad från en binda som du kan behöva byta ofta, kan menskoppen sitta kvar i flera timmar, beroende på ditt menstruationsflöde. Efter en viss tid tar du bara ut koppen och tömmer den, rengör den och återanvänder den.

Med ordentlig skötsel kan du återanvända menskoppen i flera år.

Hur man väljer rätt menskopp

Det finns flera storlekar, former och förvaringsmöjligheter för menskoppar.

För att bära menskoppen korrekt är det viktigt att ha rätt produkt. Det finns flera märken, mönster och storlekar på marknaden, så det är viktigt att ta hänsyn till vissa kriterier när du väljer din.

Att välja rätt menskopp är avgörande för att säkerställa en bekväm och effektiv upplevelse under din mens.

Att välja rätt storlek på menskoppen beror på flera faktorer, inklusive din ålder och om du har haft en vaginal förlossning. Som en allmän regel, om du är under 30 och aldrig har haft en vaginal förlossning, är storlek S vanligtvis den bästa passformen. Annars behöver du förmodligen storlek L.

Det är viktigt att notera att mängden menstruationsflöde inte bestämmer menstruationskoppens storlek. Om du har kraftiga blödningar bör du inte köpa en större kopp, utan måste helt enkelt se till att byta den oftare.

Du kan behöva prova flera märken och mönster tills du hittar den textur och form som är mest bekväm för dig. Kom ihåg att alla kroppar är olika. Om du har funderingar om hur du ska kunna välja, kontakta en läkare för råd.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Vad är mensskivan och hur skiljer den sig från menskoppen?

Menskoppar och oskuld

Om du aldrig har haft sex kan du också använda en menskopp. Däremot kan du behöva lite extra övning och tid för att bli bekant med din anatomi till en början.

Oskuld är en social och kulturell konstruktion som syftar på att en person inte har haft något sexuellt umgänge. Att använda en menskopp påverkar inte denna status, eftersom koppen förs in i slidan, men inte involverar sexuell penetrering.

När det gäller statusen för mödomshinnan, en anatomisk struktur som lång tillbaka i tiden användes som tecken för att avgöra om en kvinna var oskuld eller inte, bör du veta att det idag är känt att dess form och storlek varierar för varje kvinna. Med vardagliga aktiviteter tenderar mödomshinnan att sträcka sig och vidgas. Den kan även ha öppningar och vara mycket flexibel innan en kvinna har sex för första gången.

Att använda en menskopp, som andra dagliga aktiviteter, kan utöva en liten sträckning på mödomshinnan, men detta betyder inte att man förlorar oskulden.

En steg-för-steg-guide för hur du sätter in din menskopp korrekt

Nu när du har din menskopp är det dags att använda den. Följ denna detaljerade guide för hur du sätter in och sköter din menskopp korrekt.

1. Sterilisera din kopp

Eftersom du stoppar in en produkt i din kropp måste den vara ren och bakteriefri för att säkerställa din hälsa och säkerhet. Sätt aldrig in en menskopp utan att först sterilisera den.

Det mest effektiva sättet att rengöra och sterilisera din menskopp är att lägga den i kokande vatten i tre till fem minuter. Detta steg tar bort bakterier och smuts, vilket säkerställer att den är redo för säker användning.

Vissa kommersiella märken inkluderar ett steriliseringskit tillsammans med menskoppen. Detta är en hopfällbar behållare som kan placeras i mikrovågsugnen i några sekunder.

Under din pågående mens är det inte nödvändigt att omsterilisera koppen. Det räcker att bara rengöra den med vatten och sätta tillbaka den in i slidan. Du behöver bara upprepa steriliseringsprocessen nästa månad, i din nästa cykel, innan du använder koppen för första gången för den perioden.

2. Tvätta händerna innan du sätter in din menskopp

Eftersom koppen kommer i direkt kontakt med din hud och slidans slemhinnor måste du alltid tvätta händerna med tvål innan du hanterar den. På så sätt undviker du att introducera bakterier som kan orsaka vaginalinfektioner.

Om du har långa fingernaglar eller akrylnaglar är det viktigt att se till att de är rena och se till att du inte skrapar dig själv under insättning eller borttagning.

3. Hitta en bekväm position

När du ska sätta in menskoppen bör du hitta en position för kroppen som känns bekväm och underlättar insättningen. Prova olika ställningar tills du hittar den som fungerar bäst för dig: att ligga på sängen, sitta på huk på golvet eller stå med ena foten på badkarskanten kan vara till hjälp.

Den första gången kan du välja att sätta in din kopp i duschen eller badkaret. Detta gör att du kan slappna av, sprida ut dina ben så brett som du behöver och eliminera alla bekymmer om att bloda ner någonting.

När du väl har blivit bekant med processen kommer du säkert att känna dig mer bekväm och säker när du sätter in din menskopp, var som helst och när som helst.

4. Vik ihop koppen

När du ser koppen utfälld kan det verka omöjligt för hur den ska få plats inuti din vagina. Nyckeln är att vika den innan du sätter in den.

Det finns olika sätt att vika menskoppen och du måste hitta rätt för dig. Vi ska beskriva några olika sätt för att vika den så att du kan välja den som fungerar bäst för din kropp.

Blomman eller “C”-vecket

Det C-formade menskoppsvecket.

Detta är en av de enklaste och lättaste vikningarna att göra. Platta till koppen och vik den på mitten för att bilda en “C”- eller “U”-form. Denna vikning är idealisk för nybörjare eftersom det är enkelt att göra och öppnas lätt när koppen väl är insatt.

“Tryck ner”-vikningen

"Tryck ner"-vikningen på menskoppen.
“Tryck ner”-vikningen på menskoppen.

Om du har problem med att få koppen att öppnas helt när du väl har satt in den kan “tryck ner”-vikningen vara ett bättre alternativ.

För att göra detta, håll koppen i ena handen och använd den andra handens pekfinger för att trycka en av kanterna inåt och forma en slags knytnäve mot insidan av koppen. Detta veck öppnas när koppen är inne i slidan.

S-vikningen

För ihop kanterna på koppen för att stänga den och håll sedan ihop dem och tryck de två sidorna i motsatta riktningar för att skapa en S-form.

E-vikningen

E-vikningen.

För denna vikning, för samman kanterna på koppen och vik den på mitten för att bilda en “C”-form. Ta sedan en av ändarna från mitten och utåt för att bilda formen av ett “E” eller “M”.

Den triangulära vikningen

Den triangulära vikningen.

Nyp ihop kanten på koppen för att platta till den. Sedan, när den är stängd, dra ena änden av kanetn diagonalt över den motsatta sidan för att bilda en snäv triangel.

7-vikningen

Hur man sätter in en menskopp korrekt
Denna vikning är uppkallad efter formen på det diagonala vecket.

Liknar triangelvecket, men koppen är mindre stängd. Platta till koppen genom att klämma i kanten. När den är stängd, för ena änden av kanten diagonalt mot den motsatta sidan av koppen, men inte hela vägen till spetsen, vilket bildar siffran “7”.

Diamantvikningen

Diamantvikningen är en av de enklaste att göra.

Nyp ihop mitten av koppen för att stänga den, dra sedan kanten på ena sidan öppen över mitten och bilda ett “O”. Låt sedan de motsatta sidorna av “O”:et överlappa varandra och bilda en diamant.

Origami-vikningen

Hur man sätter in en menskopp korrekt
Du måste hålla kanterna på koppen stadigt för att behålla origamiformen.

Skjut in koppens kant halvvägs. Vik sedan ett hörn diagonalt så att det täcker det föregående vecket.

5. Så här sätter du in din menskopp

När du har valt önskad vikning och förberett din menskopp är det dags att sätta in den. För att göra detta, ta ett djupt andetag, separera blygdläpparna med ena handen och för in koppen långsamt och försiktigt i slidan med den andra handen.

Följ en lätt orientering mot ryggraden. Koppen ska sitta inne i slidan, men inte för långt in, precis tillräckligt så att den nedre knoppen är i jämnhöjd med slisöppningen.

Om du är van vid att använda tamponger bör du veta att koppen inte sitter lika högt upp som dessa produkter. För det mesta behöver du bara föra in fingertopparna för att sätta in den.

Håll ett stadigt tag på botten på din menskopp medan du sätter in den för att förhindra att den öppnas för tidigt. När den väl är på plats bör den öppnas automatiskt.

För att göra det bekvämare att sätta i koppen kan du använda ett vattenbaserat smörjmedel som hjälp. Du kan också blöta koppen eller sätta in den när du duschar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Visste du att en kvinnas röst förändras under menstruationscykeln?

6. Kontrollera tätningen

För att säkerställa att din kopp sitter ordentligt, rör vid basen av koppen och se till att den är rundad hela vägen runt. Försök också att rotera den lite grann: en korrekt sittande menskopp kan rotera i alla riktningar.

Om du känner något obehag, försök att luta koppen mot svanskotan och tryck försiktigt på basen för att hjälpa den att öppnas helt.

Andra tips för hur du sätter in en menskopp korrekt

Utöver stegen för insättning av menskoppen som vi nu har berättat om, kommer här några ytterligare tips som hjälper dig att få en mer bekväm och lyckad upplevelse:

  • Slappna av och ta dig tid: Välj en lugn, opåverkad stund för att sätta in eller ta ut din menskopp. Om du är nervös kan dina vaginala muskler spännas åt, vilket gör det svårt att sätta in dem.
  • Bekanta dig med din kropp: Känn din anatomi så att du vet var du ska föra  in koppen. Leta reda på slidöppningen och, om nödvändigt, för in ett finger för att hitta din livmoderhals. Att veta var den finns hjälper dig att placera koppen där den ska vara och undvika att sätta in den för högt.
  • Träna under din mens: Din slida är mer flexibel under mens och blod kan fungera som ett smörjmedel. Utnyttja dessa dagar för att öva på att sätta in och ta ut menskoppen och bekanta dig med processen.
  • Ha tålamod: Det är normalt att behöva flera försök innan du känner dig bekväm med att använda menskoppen. Bli inte frustrerad om du inte lyckas direkt. Med övning och tålamod kommer du att förbättra din teknik.
  • Kontrollera knoppen: När koppen är insatt, känn efter om du känner av knoppen. Om den sticker ut för långt och är obekväm kan du trimma den efter behov. Men om den inte besvärar dig kan den vara användbar för att hjälpa dig med uttagning.

Kom ihåg att insättning och uttagning av menskoppen aldrig ska vara smärtsam. Om du känner obehag i något skede, stanna upp, slappna av och försök igen senare när du är mer avslappnad.

När ska man tömma menskoppen?

Nu när du vet hur du sätter in din menskopp uppstår nya frågor: När ska du ta ut den? Kan den fastna? Hur tar jag ut den?

Bara lugn! Det finns även knep för att ta ut menskoppen, men den kommer alltid ut och det är rätt enkelt att få ut den.

Hur länge du kan låta koppen sitta inne i slidan beror på menstruationsflöde. Till en början kan du tömma den var fjärde timme. Använd den aldrig mer än 12 timmar åt gången för att undvika risken för infektion.

När du tar ut den, spola ner blodet i toaletten och tvätta sedan koppen med tvål och vatten. Var noga med att skölja den noggrant. Sedan kan du sätta in den igen för fortsatt användning.

Hur man tar ut menskoppen

De första gångerna, för att ta bort menskoppen och undvika blodstäänk, prova att ta ut den i duschen eller badkaret. På så vis kan du vara mer avslappnad och slipper vara orolig för att spilla ut innehållet. Du kan göra detta stående, på huk eller sittande.

För att ta ut den, ta ett djupt andetag för att slappna av. Kläm sedan försiktigt på botten av koppen och rör den åt sidan för att bryta vakuumet som har skapats. Tanken är att flytta ena kanten av koppen bort från slidväggen för att släppa på suget.

Du kan också uppnå denna effekt genom att föra in pekfingret från sidan, mellan koppen och slidväggen, och trycka mot mitten. Om du också pressar bäckenbottenmusklerna nedåt, med kraft som när du kissar, kan du hjälpa till att få koppen att släppa.

När suget är släppt, gunga försiktigt koppen fram och tillbaka medan du drar ner och ut den. Undvik att dra i den nedre skaftet eller knoppen för att ta ut koppen, eftersom detta kan orsaka obehag.

Hur du rengör och förvarar din menskopp

För att sköta din menskopp och samtidigt din hälsa är det viktigt att du ser till att hålla produkten ren och i optimalt skick.

I slutet av din mens, tvätta din menskopp med kallt vatten och mild tvål för att ta bort blodrester. Undvik att använda tvålar med dofter eller starka kemikalier, eftersom de kan skada silikonen. Som avslutning, skölj väl och torka med en ren handduk eller låt lufttorka.

Förvara din menskopp på en ren, torr plats när du inte använder den. Använd påsen som följde med i förpackningen vid köpet eller en luftgenomsläpplig behållare. Undvik att förvara koppen i lufttäta behållare eller plastpåsar som inte tillåter luftcirkulation, eftersom det kan främja bakterietillväxt.

Före varje användning, inspektera din menskopp för sprickor, revor eller andra tecken på försämring. Om du hittar någon skada kan det vara dags att byta ut den.

Sex och menskoppar: Vad du bör veta

Kompatibilitet mellan sex och menstruation, speciellt om du använder menskopp, är en vanlig fråga bland kvinnor. Beslutet om huruvida du ska ha sex under din mens beror dock på dig och din partners komfort.

Sex under mensen är säkert och naturligt. Under denna tid llossnar livmoderslemhinnan och utvisas från kroppen. Hos vissa kvinnor orsakar detta irritation, inflammation och mensvärk. Samtidigt upplever andra en ökad sexuell lust och lättare att få orgasm.

Det är viktigt att notera att vaginal penetration inte är möjlig när du bär en menskopp. Om du sätter in något när koppen sitter inne i slidan kommer du att förskjuta menskoppen i slidkanalen, vilket sätter tryck mot livmoderhalsen. Detta kan orsaka viss skada och komplicera processen att lokalisera och ta ut koppen.

Om du vill ha sex medan du använder din menskopp kan du utforska andra former av icke-penetrerande intimitet, såsom onani, oralsex, analsex, smekning och erotisk massage. Bägaren underlättar dessa upplevelser genom att eliminera oro för fläckar när du rör dig.

Det är möjligt att ha sex med menskoppen i, men vaginal penetration är generellt inte möjligt.

Om du tar ut menskoppen innan du har sex, se till att tömma och tvätta den direkt. Kom också ihåg att duschen är en idealisk plats för att ha sex under menstruationen, eftersom det är en hygienisk och relativt bekväm plats.

Slutligen är det alltid en bra idé att använda kondom för att förhindra sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. Kom ihåg att mens inte är en skyddsmetod mot dessa faktorer.

Friheten med menskoppen!

Menskoppen har revolutionerat hur kvinnor lever med sin menstruation. Mer än en feminin hygienprodukt är denna metod ett medvetet och miljövänligt alternativ, förutom att ge dig komfort och frihet under dessa dagar i månaden.

Om du har valt att använda denna metod, kom ihåg att alla kroppar är olika, så ta dig tid att hitta den teknik som fungerar bäst för dig. Kom också ihåg att om du har funderingar över hur du ska använda den och vilken som fungerar bäst för dig, tveka inte att gå till din gynekolog. Du kommer snart att känna dig trygg och säker när du använder din menskopp!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arenas, C., Ramírez, G., González, L., & Rueda, S. (2020). Acceptability and safety of the menstrual cup: A systematic review of the literature. Revista colombiana de obstetricia y ginecologia71(2), 163-177. http://www.scielo.org.co/
  • Fahs, B. (2020). Sex during menstruation: Race, sexual identity, and women’s accounts of pleasure and disgust. The Palgrave Handbook of Critical Menstruation Studies, 961-984. https://www.researchgate.net/profile/
  • Kakani, C. R., & Bhatt, J. K. (2017). Study of adaptability and efficacy of menstrual cup in managing menstrual health and hygiene. International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology6(7), 3045-3054. https://www.researchgate.net/
  • Moussaoui, D., Abdulcadir, J., & Yaron, M. (2022). Hymen and virginity: What every paediatrician should know. Journal of Paediatrics and Child Health58(3), 382-387. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jpc.15887
  • Van Eijk, A. M., Zulaika, G., Lenchner, M., Mason, L., Sivakami, M., Nyothach, E., & Phillips-Howard, P. A. (2019). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. The lancet public health4(8), e376-e393. https://www.thelancet.com/journals

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.