Hur Man Lagar Te på Rätt Sätt

· maj 1, 2015

Vet du var te kommer ifrån? Enligt en legend gjorde en lätt vindpust under sommaren att flera löv föll ner från ett vilt trä i vattnet som den kinesiske kejsaren, Shen Nung, höll på att koka. Kejsaren blev som förtrollad av den nya aromatiska, utsökta och uppfriskande drycken, som senare kom att inspirera en hel värld. Te har idag blivit en väldigt populär dryck och dess konsumtion är relaterat till förebyggandet och botandet av olika hjärt- och kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar och komplikationer i blodomloppet.

En kopp te är perfekt att avnjuta på de dagar då du känner dig upprörd, deprimerad eller nere. Men… vet vi verkligen hur man lagar te på rätt sätt? I denna artikel kommer vi att förklara hur man lagar världens mest populära teer på rätt sätt.

Mitt Föredragna Te

Te är en dryck som görs genom att man använder löven och knopparna från växten Camellia sinensis. Dess antioxidantiska, antiinflammatoriska, neuroprotektiva egenskaper är ett resultat av den höga nivån av polyfenoler och katekiner. Te innehåller även fluorid och mineralsalt, men koncentrationen beror på vilken typ av te som används.

Grönt Te

grönt-te-2

Löven som används för att göra detta te genomgår en uttorknings- och valsningsprocess. Givet att det gröna teets blad inte går igenom någon jäsningsprocess kommer dess näringsämnen och egenskaper nästan till fullo att bevaras. Det har en grön färg och en väldigt uppfriskande smak.

Vitt Te

vitt-te

 

Vitt te görs med löv som fortfarande är stängda (knoppar). Dessa löv torkas, men de genomgår inte någon jäsnings- eller oxideringsprocess. Detta te har en väldigt mild smak och dess namn myntades med tanke på knopparnas färg.

Svart Te

svart-te

Tebladen som används för att tillverka detta te genomgår en lång oxidationsprocess efter själva torkningen. Drycken har en rödaktig färg och mörk färg och har en väldigt hög halt av koffein.

Rött Te

rött-te

 

Rött te, även känt som pu-erh, görs med löv som, efter att ha gått igenom en torkningsprocess, går igenom en lång jäsningsprocess vilken är längre än den för svart te. Rött te går därefter igenom en mognadsprocess som kan vara under årtionden. Det är denna process som ger det röda teet dess jordsmak och dess rostiga färg. Detta te är väldigt uppskattat i Kina.

Blått Te eller Oolong

Oolong_te

Detta är ett väldigt utsökt te med en blommig och fruktig arom, vilken har uppkommit p.g.a. den korta oxideringsprocess som dessa löv går igenom. Det är väldigt uppskattat i Kina.

Att bara känna till teets egenskaper är dock inte tillräckligt. Efter du har valt din favoritsort måste du förbereda den och detta är inte lika enkelt som det låter utan det krävs en speciell teknik. Jag kommer här att förklara hur man lagar världens mest populära teer.

Först kommer jag att ge dig några grundläggande instruktioner:

 • Det mest idealiska är att ha en tekanna med tillräckligt med utrymme för löven att röra sig och öppna upp sig inuti. Tvätta endast din tekanna med vatten.
 • Införskaffa det renaste vattnet du kan eftersom salthalten i vattnet får teets smak att variera.
 • Teet bör drickas direkt efter tillagningen. Te kan oxidera över tid, vilket kan vara skadligt för din hälsa.

Och nu…

Hur förbereder man de populäraste tesorterna?

Förvärm din tekanna:

Använd lite varmt vatten för att skölja tekannan eller behållaren som du använder för att tillaga ditt te. Gör likadant med tekopparna. Genom att göra på detta sätt kommer du inte slösa värme genom att hälla vatten i en kall tekanna. Följande rekommenderas:

Värm vattnet:

Du bör använda färskt vatten och för att vara mer specifik: du bör använda mineralvatten. Värm det så att det inte kokar eftersom detta kan få vattnet att tappa syre, vilket är nödvändigt för att göra ett gott te. Vattnets föredragna temperatur varierar och beror på vilken typ av te man har och dess kvalitet.

 • Grönt Te: mellan 65 och 85º C
 • Vitt Te: mellan 75 och 80º C
 • Svart Te och Rött Te: mellan 90 och 100º C
 • Blått Te: mellan 85 och 90º C

Tillsätt Te eller Vatten:

Vad du tillsätter först beror på vilket te du har. Om du har ett milt te som exempelvis blått te, bör du tillsätta vattnet först och därefter ditt te. Å andra sidan, om du har ett mer robust te, som exempelvis svart te, bör du göra det motsatta. Dessa steg har en noterbar påverkan på smaken hos ditt te. Täck över.

Hur länge bör man brygga sitt te:

Detta beror på ursprungsland, typ av te samt den smak vi vill uppnå. Inom de första minuterna av tillagningen överför löven nästan all sin smak och koffein till vattnet. Efter den andra minuten börjar löven sedan att avge garvsyra som kan ge teet en hård smak.

 • Vitt Te: 1-2 minuter
 • Grönt Te: 1-3 minuter
 • Blått Te: 3 minuter
 • Svart Te och Rött Te: 2-3 minuter

Servera och Njut

Socker ändrar egenskaperna och smaken hos te. Du bör därför, ifall du kan, prova att lära dig njuta av teet utan att tillsätta socker.

Finns det bara en metod?

Nu vet du hur du ska tillaga ditt favoritte på bästa sätt, men det är viktigt att veta att det även finns andra metoder. Jag kommer därför här ge dig en sammanfattning av fyra olika sätt att tillaga te, enligt varje lands tradition. Experimentera och njut!

Den Traditionella Brittiska Metoden

Tillsätt en tesked te per kopp i kannan och sedan en extra. Denna mängd kan variera beroende på vilket te du har samt din personliga smak. Häll varmt vatten ovanpå löven och låt stå under det antal minuter som passar bäst för den typ av te som du använder.

Hetta upp tekoppen innan servering.

Den Japanska Metoden

Lägg en tesked te i varje kopp. Häll vatten, som är på gränsen till att koka, i varje kopp. Rör om blandningen under några sekunder med en visp av bambu.

Den Ryska Metoden

Lägg 3 till 4 teskedar te i en halv liter vatten. Häll lite i varje kopp.

Vattnet från samovaren späds sedan ut och kan sötas med socker eller sylt.

Den Marockanska Metoden

Placera ditt te i tekannan och lägg till lite kokande vatten. Detta vatten späds ut. Fyll tekannan med kokande vatten och låt det stå under några minuter.

Detta te serveras i glas med färska myntablad, s.k. ”Nana”.

Den Pakistanska Metoden

För att göra te för sex personer använder du en liter mjölk och två matskedar te. Mjölken kokas upp och hälls över teet. Låt denna blandning stå under några minuter innan servering.

Söta efter behag och tillsätt kryddor såsom kanel, kardemumma och ingefära.