Laga te på rätt sätt: olike teer, olika metoder

Laga te på rätt sätt: olike teer, olika metoder

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Vet du var te kommer ifrån? Enligt en legend blåste en lätt vindpust under sommaren flera löv ner från ett vilt trä i vattnet som den kinesiske kejsaren, Shen Nung, höll på att koka. Kejsaren blev som förtrollad av den nya aromatiska, utsökta och uppfriskande drycken, som senare kom att inspirera en hel värld. Te har idag blivit en väldigt populär dryck och dess konsumtion är relaterat till förebyggandet och botandet av olika hjärt- och kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar och komplikationer i blodomloppet. Men man bör inte bara laga te, lär dig här hur du bör laga te på rätt sätt!

Olika sorters te

När man lagar te använder man löven och knopparna från växten Camellia sinensis. Dess antioxidantiska, antiinflammatoriska, neuroprotektiva egenskaper är ett resultat av den höga nivån av polyfenoler och katekiner. Te innehåller även fluorid och mineralsalt, men koncentrationen beror på vilken typ av te du använder. En kopp te är perfekt att avnjuta på de dagar då du känner dig upprörd, deprimerad eller nere. Men… vet du verkligen hur du bör laga te på rätt sätt? Teer kommer i olika färger och former och alla är lite annorlunda. Här berättar vi om de olika sorterna och hur du bör laga te på rätt sätt!

Grönt Te

grönt te i glas

Löven som används för att göra detta te genomgår en uttorknings- och valsningsprocess. Givet att det gröna teets blad inte går igenom någon jäsningsprocess kommer dess näringsämnen och egenskaper nästan till fullo att bevaras. Det har en grön färg och en väldigt uppfriskande smak.

Vitt Te

vitt te i kopp

Vitt te görs med löv som fortfarande är stängda (knoppar). Dessa löv torkas, men de genomgår inte någon jäsnings- eller oxideringsprocess. Detta te har en väldigt mild smak och dess namn myntades med tanke på knopparnas färg.

Svart Te

svart te i kopp

Tebladen som används för att tillverka detta te genomgår en lång oxidationsprocess efter själva torkningen. Drycken har en rödaktig färg och mörk färg och har en väldigt hög halt av koffein.

Rött Te

rött te i kopp

Pu-erh, även känt som rött te, görs med löv som, efter att ha gått igenom en torkningsprocess, går igenom en lång jäsningsprocess vilken är längre än den för svart te. Rött te går därefter igenom en mognadsprocess som kan vara under årtionden. Det är denna process som ger det röda teet dess jordsmak och dess rostiga färg. Detta te är väldigt uppskattat i Kina.

Blått Te eller Oolong

Oolong te

Detta är ett väldigt utsökt te med en blommig och fruktig arom, vilken har uppkommit p.g.a. den korta oxideringsprocess som dessa löv går igenom. Det är väldigt uppskattat i Kina.

Att bara känna till teets egenskaper är dock inte tillräckligt. Efter du har valt din favoritsort måste du förbereda den och detta är inte lika enkelt som det låter utan det krävs en speciell teknik. Här förklarar vi tekniken av att laga te på rätt sätt.

Först ger vi dig några grundläggande instruktioner:

 • Det mest idealiska är att ha en tekanna med tillräckligt med utrymme för löven att röra sig och öppna upp sig inuti. Tvätta endast din tekanna med vatten.
 • Införskaffa det renaste vattnet du kan eftersom salthalten i vattnet får teets smak att variera.
 • Teet bör drickas direkt efter tillagningen. Te kan oxidera över tid, vilket kan vara skadligt för din hälsa.

Och nu…

Hur förbereder man de populäraste tesorterna?

Förvärm din tekanna:

Använd lite varmt vatten för att skölja tekannan eller behållaren som du använder för att tillaga ditt te. Gör likadant med tekopparna. Genom att göra på detta sätt kommer du inte slösa värme genom att hälla vatten i en kall tekanna. Följande rekommenderas:

Värm vattnet:

Du bör använda färskt vatten och för att vara mer specifik: du bör använda mineralvatten. Värm det så att det inte kokar eftersom detta kan få vattnet att tappa syre, vilket är nödvändigt för att göra ett gott te. Vattnets föredragna temperatur varierar och beror på vilken typ av te man har och dess kvalitet.

 • Grönt Te: mellan 65 och 85º C
 • Vitt Te: mellan 75 och 80º C
 • Svart Te och Rött Te: mellan 90 och 100º C
 • Blått Te: mellan 85 och 90º C

Tillsätt Te eller Vatten:

Vad du tillsätter först beror på vilket te du har. Om du har ett milt te som exempelvis blått te, bör du tillsätta vattnet först och därefter ditt te. Å andra sidan, om du har ett mer robust te, som exempelvis svart te, bör du göra det motsatta. Dessa steg har en noterbar påverkan på smaken hos ditt te. Täck över.

Hur länge bör man brygga sitt te:

Detta beror på ursprungsland, typ av te samt den smak vi vill uppnå. Inom de första minuterna av tillagningen överför löven nästan all sin smak och koffein till vattnet. Efter den andra minuten börjar löven sedan att avge garvsyra som kan ge teet en hård smak.

 • Vitt Te: 1-2 minuter
 • Grönt Te: 1-3 minuter
 • Blått Te: 3 minuter
 • Svart Te och Rött Te: 2-3 minuter

Servera och Njut

Socker ändrar egenskaperna och smaken hos te. Du bör därför, ifall du kan, prova att lära dig njuta av teet utan att tillsätta socker.

Finns det bara en metod att laga te på rätt sätt?

Nu vet du hur du ska tillaga ditt favoritte på bästa sätt, men det är viktigt att veta att det även finns andra metoder. Här sammanfattar vi fyra olika sätt att tillaga te på rätt sätt, enligt varje lands tradition. Experimentera och njut!

Den Traditionella Brittiska Metoden

Tillsätt först en tesked te per kopp i kannan och sedan en extra. Denna mängd kan variera beroende på vilket te du har samt din personliga smak. Häll därefter varmt vatten ovanpå löven och låt stå under det antal minuter som passar bäst för den typ av te som du använder. Hetta slutligen upp tekoppen innan servering.

Den Japanska Metoden

Lägg först en tesked te i varje kopp. Häll därefter på vatten, som är på gränsen till att koka, i varje kopp. Rör slutligen om blandningen under några sekunder med en visp av bambu.

Den Ryska Metoden

Lägg först 3 till 4 teskedar te i en halv liter vatten. Häll därefter lite i varje kopp. Späd till sist ut vattnet från samovaren och söta med socker eller sylt.

Den Marockanska Metoden

Placera först  ditt te i tekannan och lägg till lite kokande vatten. Späd senare ut vattnet. Fyll därefter tekannan med kokande vatten och låt det stå under några minuter. Servera slutligen detta te i glas med färska myntablad, s.k. “Nana”.

Den Pakistanska Metoden

För att göra te för sex personer använder du en liter mjölk och två matskedar te. Koka först upp mjölken och häll över teet. Låt därefter denna blandning stå under några minuter innan servering. Söta slutligen efter behag och tillsätt kryddor såsom kanel, kardemumma och ingefära.

Nu när du vet hur man bör laga te på rätt sätt, är det dags att prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.