Hur man gör för att torka upp bensinspill

Även ett litet bensinutsläpp utgör en hälsorisk, och det kan hända vem som helst. Lär dig hur du torkar upp det, samt några sätt att förhindra det.
Hur man gör för att torka upp bensinspill
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Bensinspill på en bensinstation uppstår ofta på grund av att många fordon kommer för att tanka. Det är faktiskt ganska vanligt när man har ett fordon, en gräsklippare eller annan typ av maskin som går på bensin. Och i dessa fall kan det vara bra att veta hur man bäst kan torka upp bensinspill.

Dessa händelser kan vara farliga på grund av risken för brand och till och med explosion om bensinen kommer i kontakt med en gnista. Dessutom är bensin inte bara giftigt, det lämnar dessutom fläckar på marken och gör det halt.

Med detta i åtanke är det första steget att ta vid en sådan incident att bedöma utsläppets omfattning och sannolikheten för att det sprider sig till andra stängda eller farliga områden. Var också uppmärksam på sprickor i golvet, kulvertar, vindbyar och fordon.

Du kan använda kattsand för att torka upp bensinspill

Efter att ha övervägt säkerhetsprotokollen nedan, är ett tips att täcka bränslespillet med en rejäl dos med kattsand (vanlig sand fungerar inte). Du kan även använda mjöl eller trinatriumfosfat. Vissa använder hö, sågspån, majsstärkelse och till och med bakpulver.

Låt stå i en timme eller två, eller i alla fall minst en halvtimme om du inte kan vänta så länge.

Sopa sedan försiktigt upp sanden och ös upp den med en spade och lägg den i en plastpåse. Tillsätt ny sand, upprepa processen och släng den på ett säkert ställe.

För att ta reda på vad du ska göra i nästa steg kan du kontakta brandkåren eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De kan ge dig rätt instruktioner. Mycket viktigt, släng aldrig bensin i en vanlig avfallsbehållare.

När det gäller fläcken, vänta tills bensinen har avdunstat innan du rengör fläcken om den är på marken. Använd en plastskrapa eller något annat att skrapa upp den med och lägg eventuellt avfall i plastpåsen.

Ventilera området vid ett bensinspill

Denna punkt är viktig för att förhindra allvarliga konsekvenser. Öppna alla dörrar och fönster så att explosiva gaser kan komma ut. Dessa är osynliga, men kan utlösa yrsel, andningssvårigheter och desorientering.

öppet fönster
Öppna dörrar och fönster efter ett bensinspill för att förhindra att gaser samlas.

Hur man kan torka upp bensinspill i ett fordon

Lägg några gamla trasor över spillet för att absorbera så mycket bensin som möjligt för att rengöra klädsel eller mattor i din bil. Applicera sedan kattsand så som vi förklarade ovan. Slutligen, dammsug upp eventuella rester.

Rengör senare tyget noggrant med en trasa eller svamp fuktad med rikligt med varmt vatten. Häll på flytande tvättmedel och gnugga tills du har arbetat upp ett tjockt skum. Torka sedan av allt med en ren handduk.

Ett av huvudproblemen är vanligtvis att man vill undvika att skada vissa ytor. Därför är pulvertvättmedel eller torra lösningsmedel bra alternativ för att torka upp ett bensinspill. Spraya eller strö ut lite på fläcken och torka av den med en fuktig trasa.

Du kan också göra detta genom att blanda lika delar vinäger, bakpulver och varmt vatten. Denna blandning kommer också att ta bort lukten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Första hjälpen när du drabbas av kolmonoxidförgiftning

Hur man rengör kläder från bensin

Det är bäst att göra sig av med kläder som har blivit nedblötta med bensin. Du kan dock rädda dem om det bara finns en liten fläck. Som utgångspunkt kan du lägga dem i fläckborttagningsmedel eller lämna dem i 60 minuter i en lösning av lika delar vinäger och vatten och sedan hänga dem utomhus.

Efter att lukten har lagt sig, skrubba den oljiga fläcken med diskmedel och tvätta den kraftigt för hand eller i tvättmaskin. Du kan förbättra tvättprocessen med lite bakpulver eller blötlägga tvätten i varmt vatten med en kopp ammoniak i några timmar. Blanda aldrig ammoniak med blekmedel eller vinäger.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Tips och rekommendationer för att hantera ett bensinspill

Tänk på din hälsa och ditt välbefinnande när du står inför att hantera ett problem av den här typen. Börja med att se till att du har nödvändig personlig skyddsutrustning för att skydda dig mot ytterligare allvarliga skador.

Agera snabbt och hantera situationen så snart som möjligt. Arbeta från spillets centrala punkt och utåt.

Placera gärna en behållare under läckan så att bränslet inte kommer in i andra områden eller föremål om du inte kan stoppa läckan. Hinkar, baljor eller målarbrickor fungerar bra för denna uppgift. Du får aldrig någonsin täcka eller försluta dem! Ett sätt att förhindra spridning av bensinspill är att lägga ut föremål som fungerar som en barriär, som handdukar, tunga lådor eller träbitar, på strategiska platser.

Var särskilt försiktig med elektrisk utrustning eftersom dessa är energikällor och kan avge värme. Det smartaste du kan göra är att koppla ur dem. Samtidigt behöver du se till att människor och djur kommer bort från utrymmet.

Underskatta inte små bensinspill eftersom spill alltid bör vara en anledning till oro och omedelbara åtgärder. Dessutom, lita på din instinkt, lukten av bensin kan uppmärksamma dig på en fara du inte upptäckt ännu.

man sprayar kedja
Eventuellt underhåll av fordon kan leda till bensinspill.

När du bör anlita professionell hjälp för att torka upp bensinspill

På egen hand kan du bara ta hand om ett litet problem, så kontakta brandkåren omedelbart om du inte kan stoppa läckan eller utsläppet med en gång. Brandmän är väl utbildade för denna typ av situationer och vet exakt vad som behöver göras i ett komplicerat scenario.

Några exempel på detta inkluderar:

  • Mer än 10 liter spilld bensin
  • Överhängande fara för brand eller explosion
  • Bränslespill inuti elektriska eller heta föremål som du inte kan städa upp på egen hand

Sätt att förhindra bensinspill

Det bästa sättet att hantera en olycka är att förhindra den, så se till att förvara bensin i slutna behållare, på säkra platser och utom räckhåll för barn.

Var också försiktig när du tankar på en bensinstation. Försök att göra det långsamt, och tryck på handtaget först när munstycket är inne i tanken och lämna det där under hela tiden.

Kort sagt, var alltid mycket försiktig när du hanterar bensin. Förhindra spill på marken, gräs och till vattendrag (sjöar, floder, hav, hav, avlopp), eftersom även en liten mängd kan ha en negativ inverkan på miljön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ponce L. Diagnóstico de la contaminación ambiental causada por los desechos que se generan en la playa por derrames de gasolina y aceites usados provenientes del sector pesquero artesanal de la parroquia Anconcito. Guayaquil: Universidad de Guayaquil; 2016.
  • Bergueiro J, Domínguez F, Morales N. Evaporación en el medio ambiente de gasolina normal (90 octanos) derramada sobre agua de mar y arena de playa. España: Universidad en Palma de Mayorca; 1990.
  • Marín G, Paredes R. Efectos tóxicos provocados por la gasolina. Uruguay: Universidad de la República; 1962.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.