Hur man gör ett prydnadsljus med lavendelblommor

Att lära sig att göra ett dekorativt ljus med lavendelblommor är väldigt enkelt. Dessa ljus ger en intim touch till särskilda utrymmen och speciella stunder!
Hur man gör ett prydnadsljus med lavendelblommor

Senaste uppdateringen: 27 december, 2021

Att göra ett eget prydnadsljus med lavendelblommor är inte alltför komplicerat, och du får dessutom använda din kreativitet. Lavendelljus är fina att använda för att ge doft åt sovrum, badrum eller även ställa på bordet som festdekoration.

I den här artikeln visar vi dig två olika alternativ för hur du gör egna ljus. Det är två enkla idéer som du kan göra med material du antagligen redan har hemma. Eller, om du inte har dem, är de inte särskilt dyra att köpa in.

Vad är lavendel?

Innan vi börjar med instruktionerna för hur du går till väga, vill vi berätta lite mer om denna växt. Den är typisk för landsbygden i Medelhavsområdet och den utmärker för sin lila färg och sin spetsiga form. Det finns cirka olika 30 sorter, och de vanligaste är Lavandula Officinalis och Lavandula Angustifolia.

Dess behagliga doft har olika egenskaper som många uppskattar inom aromaterapi. Faktum är att flera studier belyser dess avslappnande verkan.

Många människor använder eterisk lavendelolja i alternativa stressbehandlingar. Denna effekt kommer av terpeniska alkoholer, som geraniol och linalool.

Bland de olika användningarna av lavendel kan vi notera dess popularitet i rengörande produkter och parfymer. Det är också en vanlig ingrediens i kosmetiska produkter, som ansiktstoner.

lavendel på fält
Många använder ofta lavendel som en alternativ behandling för att minska ångest med hjälp av eteriska oljor.

Hur man gör ett prydnadsljus med lavendelblommor

Så du vill aromatisera och piffa upp ditt hem med ett vackert prydnadsljus med lavendelblommor?

Nedan visar vi dig två olika alternativ där du använder nästan samma material. De enda extra ingredienserna du behöver är ditt eget arbete och lite fantasi!

Material

 • Sax
 • Tång
 • Sytråd
 • Tunn satinrosett
 • Bred satinrosett
 • Tunn ståltråd
 • Grönt matlagningssnöre
 • Silikonpistol
 • Tomma glasburkar (nya eller återvunna i de storlekar du föredrar)
 • Lavendelblommor
 • Ljus som passar in i de tomma glasburkarna

Det första sättet att göra ett prydnadsljus med lavendelblommor

För det första sättet att göra ett prydnadsljus med lavendelblommor följer du dessa steg. De är lätta, och resultatet blir tjusigt.

Instruktionerna är följande:

 1. Klipp en bit ståltråd som är tillräckligt stor för att linda runt burkens öppning. Tanken här är att du skapar ett par “små öron” i varje ände. Som alternativ kan du i stället göra en spiralform.
 2. Mät burkens diameter och skär en bit av satinbandet som är tillräckligt bred för att linda runt burken. Klistra fast ändarna med lite silikonlim. Kom ihåg att använda pistolen för att undvika att kleta ner fingrarna. Den ger dig också bättre kontroll över materialet.
 3. Gör en liten bukett av lavendelblommorna och knyt ihop den med det gröna matlagningssnöret. Placera den mot limkanten du gjorde med silikonbandet och limma fast den där.
 4. Limma den tunna satinrosetten bakom buketten med lavendelblommor, på limkanten på sidenbandsändarna. Allt du behöver göra nu är att sätta ner ljuset i burken och tända det när du vill. När värmen aktiverar lavendeln kommer du att kunna njuta av doften!
 5. Placera ditt ljus på någon passande plats, men tänk på barn och husdjur. Om du ska ha någon särskild tillställning hemma kan du göra flera ljus och placera ut som dekoration.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Denna lavendellemonad lindrar huvudvärk

Det andra sättet att göra ett prydnadsljus med lavendelblommor

hängande ljusstake
Ljus är fint för att dekorera ditt hem och är perfekta för speciella tillställningar och dagar som är värda att fira!

Låt oss nu titta på det andra sättet du kan göra ett vackert prydnadsljus med lavendelblommor:

 1. Mät din glasburk. Detta kan med fördel vara en återvunnen burk: en kaffeburk, en syltburk eller ett glas. I denna metod ska du skära eller klippa av lavendelblommorna och placera dem så att de täcker burkens yttersida från botten och så att de sticker upp lite över toppen.
 2. När du har klippt tillräckligt med blommor för att täcka burken kan du börja klistra fast dem, en och en, med silikon. Massan ska vara så tjock som möjligt.
 3. Klipp nu en bit av det smala satinbandet och linda det runt burken några varv. Som avslutning gör du en rosett. Du kan också fixera bandet med lite silikon så att det inte trillar av.
 4. Nu behöver du bara placera ljuset inuti och tända det när du vill!

Gillade du att göra dessa prydnadsljus?

Om du gillade den här artikeln om hur du kan göra ditt eget prydnadsljus med lavendelblommor, vad väntar du på?

Detta är ett utmärkt pyssel för att använda din egen fantasi. Du kan kombinera våra tips eller lägga till andra element som du gillar. Sätt igång och pyssla!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.