Hur man gör en ansiktsmask med bikarbonat

Tack vare beståndsdelarna i bikarbonat och egenskaperna hos ekologisk honung kan du göra en hemgjord, exfolierande kräm med många fördelar.
Hur man gör en ansiktsmask med bikarbonat

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hudproblem men vill inte lägga en förmögenhet på dyra kosmetikaprodukter har vi lösningen för dig idag, och den kommer i form av en ansiktsmask med bikarbonat.

Kosmetikaindustrin har utvecklat tusentals skönhetsprodukter för att göra huden vackrare och förebygga åldrande i förtid. Många av dessa är dock ganska dyra, och vissa kemikalier i dessa produkter är aggressiva och kan orsaka allergiska reaktioner.

Därför provar många hemgjorda alternativ. Dessa kan göras med lättillgängliga ingredienser och rengör din hud utan att skada den.

Du kan göra exfolierande krämer som minskar uppkomsten av mörka fläckar, ärr och rynkor med hjälp av naturliga ingredienser du har hemma.

Det gäller framförallt om du blandar honung och bikarbonat, som tillsammans ger ditt ansikte ett fräscht utseende och en rad andra fördelar.

I den här artikeln ska vi berätta om fördelarna med en ansiktsmask med bikarbonat och honung och dela med oss av receptet för att göra den hemma.

Naturlig exfolierande ansiktsmask med bikarbonat & honung

Bikarbonat, eller natriumvätekarbonat, är ett naturligt ämne som också finns naturligt i kroppen. Det kan användas som både rengöring, vid matlagning såväl som internmedicin och skönhetsmedel, i olika utspädda former.

Det är inte alla som vet att bikarbonat har beståndsdelar som hjälper din hud. Det gäller framförallt huden i ansiktet.

Detta på grund av dess egenskaper att minska överdriven fettproduktion, reglera pH-värdet och dess sammandragande effekter. Bikarbonat kan användas för att göra läkande krämer, exfolianter och andra skönhetsprodukter.

Genom att använda krämen på huden minskar du mörka fläckar och ärr. Den hjälper dig även att bli av med död hud.

Vidare har den en rengörande effekt som gynnar de som lider av akne eller känslig hud.

Du bör dock inte använda bikarbonat i ansiktet alltför ofta, eftersom detta kan vara irriterande för huden. Några gånger i veckan räcker.

Prova på en ansiktsmask med bikarbonat

 

Genom att blanda bikarbonat med honung får du en återupplivande behandling. Krämen minskar rynkor, lugnar brännskador och minskar effekten från fria radikaler.

Den rekommenderas för alla hudtyper. Ansiktsmasken ändrar inte din huds naturliga fettproduktion och reglerar samtidigt dina pH-nivåer.

Den kan även hjälpa dig att bli av med överflödigt fett som ansamlas i porerna.

Recept på ansiktsmask med bikarbonat och honung

Det är en enkel och billig ansiktsmask att göra. Det enda du måste vara uppmärksam på är honungen du använder. Den måste vara ekologisk för att du ska kunna dra nytta av alla fördelar.

Ingredienser

 • 4 msk bikarbonat
 • 2 matskedar ekologisk honung
 • 1 matsked vatten
 • 5 droppar vitamin E (valfritt)

Instruktioner

 • Häll bikarbonaten i en liten skål.
 • Tillsätt vatten och blanda tills du får en tjock smet.
 • Blanda i den ekologiska honungen med en sked.
 • När du får en jämn konsistens är masken klar.
 • Vill du ha det, kan du nu tillsätta vitamin E.

Applicering

 • Innan du sätter på masken ska du tvätta ansiktet. Det bör göras i ljummet vatten och med en neutral tvål. Se till att ta bort allt smink med en rengörande mjölk eller olja.
 • När du är redo tar du den mängd kräm du behöver och gnuggar den över hela ansiktet. Var försiktig när du applicerar kring mun och ögon.
 • Om möjligt ska du även gnugga in krämen på halsen, för bästa resultat.
 • Massera i tre minuter och låt verka i ytterligare tio minuter.
 • När tiden gått sköljer du ansiktet med ljummet vatten.
 • Avsluta behandlingen med en återfuktare.
 • Inledningsvis kan du upprepa behandlingen 2-3 gånger per vecka. Efter det räcker det med en gång per vecka.

Du kommer omedelbart uppleva renare, lenare och förnyad hud. Efter att ha fortsatt använda masken kommer du dock märka av andra effekter. Några av dessa inkluderar mindre porer och mörka fläckar, mindre inflammation samt mindre svullnad.

Innan du använder masken i hela ansiktet bör du prova den på ett litet område. Det är viktigt eftersom det informerar dig om eventuella reaktioner du kan få.

Vanligtvis har bikarbonat inte några oönskade bieffekter. Men upptäcker du att huden blir irriterad, ska du genast sluta använda den.

Börja använda masken som en del av din skönhetsrutin, och kom ihåg att du inte måste lägga en förmögenhet på professionell kosmetika för att få vacker hy.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kornhauser A, Coelho SG, Hearing VJ. Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010;3:135–142. Published 2010 Nov 24. doi:10.2147/CCID.S9042
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455–461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian Journal of Global Health. https://doi.org/10.5195/cajgh.2016.241
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.