8 produkter du aldrig ska använda i ansiktet

Tandkräm må vara ett effektivt trick för att torka ut finnar, men det är inte en bra idé eftersom det kan ändra din huds pH-värde och lämna varaktiga märken.
8 produkter du aldrig ska använda i ansiktet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att få vacker hy finns det många naturliga alternativ som är både effektiva och utgör liten risk för att ha negativa bieffekter. Problemet är att vissa av dessa produkter inte alls lämpar sig för den känsliga huden i ansiktet och de kan till och med vara skadliga.

Det är viktigt att vara välinformerad och veta vilka produkter du aldrig borde använda på huden om du inte vill riskera permanenta påminnelser!

För att se till att du vet vad du kan och inte kan ha på huden vill vi i dagens artikel prata om de åtta värsta produkterna, som det är bäst att du lämnar på butikshyllan.

1. Hårsprej

Ett av de enklaste tricken för att se till att sminket sitter kvar längre är att täcka det med lite hårsprej. Stort misstag!

Vissa hårsprejer innehåller alkohol, som kan ändra din huds naturliga oljor och orsaka torrhet samt för tidigt åldrande. Utöver det har vissa avvisande beståndsdelar som kan orsaka klåda, rodnad och irritation på den känsliga huden i ansiktet.

2. Smör

Undvik smör i ansiktet

Smör och margarin rekommenderas ofta som alternativ för fuktkrämer tack vare deras antioxidanter och fett. Problem uppstår dock när du använder dem i ansiktet, där de kan täppa igen porerna och ge irriterande finnar och pormaskar.

3. Alkohol

Rengöringssprit hittas i de flesta första hjälpen-kit eftersom det kan behandla mindre sår och diverse hudproblem. När du applicerar spriten på ansiktet kan du först tycka att det känns uppfriskande och naturligt, men efter några minuter kan huden bli irriterad, torr och få andra problem.

Kolla på dina hudvårdsprodukter och se till att de inte innehåller en massa alkoholbaserade ingredienser.

4. Antiperspirant

Undvik antiperspiranter i ansiktet

Antiperspirerande produkter appliceras vanligtvis under armarna för att stoppa överflödigt svettande, men det betyder inte att du kan använda dem var som helst på kroppen. Vissa lyssnar inte på denna varning och väljer att ha antiperspirant i ansiktet innan de sminkar sig så att svett inte senare förstör sminket.

Var försiktig! Dessa produkter täpper igen porerna och hindrar dina celler från att få det syre de behöver för att ta bort gifter.

5. Undvik nagellack och nagellacksborttagare i ansiktet

Vissa makeupartister, framförallt vid uppsättningar med kostymer, föreslår att använda nagellack eller borttagare för att uppnå vissa effekter. Det bör du dock aldrig göra eftersom vissa av dessa innehåller akryl, som torkar ut huden och kan vara svåra att ta bort senare. Det är därför du bara ska använda smink som är lämpligt för bruk i ansiktet.

6. Vinäger

Vitvins- och äppelcidervinäger har rekommenderats av makeupartister som en naturlig toner för att reglera hudens pH och bevara fasthet.

De bör dock aldrig användas i sin naturliga form eftersom de innehåller syror som faktiskt kan bränna din hud. För att dra nytta av deras fördelaktiga egenskaper är det bäst att blanda en del vinäger med tre delar vatten innan du använder den på ansiktet.

7. Majonnäs

Låt majonnäsen stanna i maten

Gammal hederlig majonnäs har avsevärt fuktgivande egenskaper som kan hålla håret skinande och vackert.

Den rekommenderas dock inte för användning på huden eftersom den innehåller syror som kan täppa igen porer och förhindra att huden “andas”. Och vad resulterar det i? Jobbiga pormaskar och finnar som gör att huden ser smutsig och ofrisk ut.

8. Tandkräm

Ett av de populäraste tricken för att bekämpa finnar och akne är att ha tandkräm på huden. Det kan fungera genom att torka ut området snabbare, men problemet är att det finns andra aggressiva kemikalier i de flesta kommersiella tandkrämer, vilka kan göra huden så torr att den spricker eller lämnar efter sig fula fläckar och varaktiga märken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bodeker, Gerard & Ryan, Terence & Volk, Adva & Harris, Jahnavi & Burford Mbiochem, Gemma. (2017). Integrative Skin Care: Dermatology and Traditional and Complementary Medicine. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.). 23. 10.1089/acm.2016.0405.
  • Casas, Rosa. La cara oculta de los perfumes, cosméticos y productos de aseo.Espacio humano. [En línea] Disponible en: https://espaciohumano.com/los-perfumes-su-cara-oculta/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.